Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Strach z maturity

Od: mispulka* odpovědí: 16 změna:

Ahojte všem, mám docela problém děsím se matury a to ji dělám až za rok. Spousta lidí nechápe proč... Mám dobré vysvědčení a táta se slovy: "to zvládneš hravě" mi nerozumí asi už vůbec. Mám strach, že když budu nervozní, a nebudu si věřit, tak ji nezvládnu a pak se nedostanu na vysokou a zklamu tátu i mámu... Toho se bojím nejvíc. Chtlěa bych být jako ségra ale bojím se toho, že na ni nikdy mít nebudu. Nevíte jak si zlepšit sebevědomí? Nemáte nějaký lék na to abych se nebála? Spoustu věcí, který bych mohla zvládnout na 100% udělám třeba na 60% a to z toho důvodu, že mám strach. Pořád se podcenuju... Je to asi blbej dotaz.. ale někdy nevím, co s tím.. Děkuju předem..

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

3x

Mispulko, tak si myslím, že jsi ve stínu starší sestry a nějak se z toho nemůžeš dostat. Copak je to málo - úspěšně studovat střední školu? Zkus se přesvědčit, že ty dobré výsledky neděláš jenom pro tátu a mámu, ale hlavně pro sebe. Jim sice uděláš radost, to ano. Ale ty budeš radovat se a profitovat z toho, že úspěšně odmaturuješ a eventuelně i vystuduješ vysokou školu. Podle toho se bude odvíjet Tvůj další život, Tvé profesní úspěchy a i když se to moc nenosí, tak také finanční zabezpečení Tebe a třeba i Tvé rodiny. Hlavně si vyber takový obor, který Ti bude dělat radost. Lék proti bázni z maturity, která Tě čeká až za rok, ten asi neexistuje. Zatím si v pohodě studuj, bav se se svými vrstevníky. Buď ráda, že nemusíš učení vyloženě dřít. Já jsem studovala s jedničkama, ale když přišel termín maturit, tak potom jsem dostala také střevní potíže. To je normální. Ale zatím to pusť opravdu z hlavy a užívej si krásného věku, prvních opravdových lásek. Nemusíš kopírovat ségru, přeci každý člověk je originál a to je to krásné. My jsme byly také dvě ségry. Ona je jenom vyučila, ale byla děsně šikovná v ručních pracech. Na sebe a později i na holky si ušila bezvadné oblečení a to bylo v době, kdy se v krámě nedalo nic pořádného koupit a ona ve svých modelech byla za hvězdu. Já jsem zase velice dobře vystudovala, dělala ekonomiku a jako holka jsem tátovi nahrazovala kluka, kterého neměl. A tak jsem s ním maltovala, chodila na hokej, na ryby a na sebe jsem si neušila ani "Ň". No prostě byly jsme každá jiná. A stejně tak je to asi u Vás a tak se s tím vůbec netrap. *mala*

mispulka*
hodnocení

děkuju Vám moc.. vlastně to, co jste řekli mi docela dodalo odvahu.. Nekopíruju ségru, tohle vážně nedělám.. chtěla bych dělat uplně něco jiného než ona.. ale někdy mám prostě pocit, že táta vidí v ní spíš tu chytrou než mě.. Jjj taky sem spíš taková holka, která tátovi nahrazuje kluka, kterýho nemá... sem hodně na sport a ségra je zase antitalent na něj... Já jen prostě.. Někdy bych chtěla slyšet o d táty jak říká: "sem na tebe pyšnej" nebo "nečekal sem, že i ty to zvládneš" je to možná blbost nebo pro někoho banalitou ale pro mě to v životě znamená děsně moc...

Děkuju moc za to, co jste tu napsaly..

lidka*

No vidíš! A mě zase ségra řekla až po mnoha letech a když už táta nebyl, jak jí strašně moc mrzelo, že já jsem byla pro něho všechno a ona jako by neexistovala. A asi měla pravdu. Tak to vezmi jako realitu. Je to nespravedlivé, ale děje se to! *nevi* Jo a omlouvám se, že Ti tykám, jsi ve věku jako moje vnoučata. ;)

martini*
hodnocení

2x

Musíš se tedy včas připravovat, aby se ti vše vybavilo i když budeš nervozní. Všechny otázky si vypracuj a uč se je už dopředu. Většinou stejně ve čtvrťáku se z nich zkouší. 10 minut máš na A otázku a 5 min na B, aspoň většinou. Věř tomu, že to hrozně utíká. Navíc 15 minut na potítku ti pomůže, nejdřív přijde panika, ale pak se ti to začne vybavovat, v klidu si napíšeš na papír, co víš a to už vlastně tušíš, jak seš na tom. Navíc učitelé pomáhají, je to jejich vizitka a není jejich zájem se s lidma otravovat i v září. Důležité je, abys u každé otázky něco řekla. Nejhorší je se naučit půlku a mít otázky, ke kterým nic neřekneš. Ale jak tak čtu o tvém přístupu, myslím, že to nebude tvůj problém. Sestru nech sestrou, ona je ona a ty jsi ty. Nemusíš být jako ona. Každý viniká v něčem jiném. Už jsi dospělá a děláš vše kvůli sobe, tvoje vzdělání je pro tebe a tvou kariéru. Budou na tebe hrdí, neboj.

hodnocení

1x

Ahoj, já jsem maturoval za 14 a vůbec nic se nestalo. Ale to jsem měl už doma dvě malé děti a dálkové studium dosti náročné strojárny. Musel jsem se učit po nocích atd. Řádně jsem studovat nemohl, proto že to bylo v rozmezí 60-70 let min. století a tatínek byl jaksi politicky nevyhovující a jeho kádrový profil se přenášel i na děti. Maturu zvládneš, jako ji zvládli všichni ostatní. Být za někým ve stínu je někdy i výhoda a to tehdy, když ostatním vypálíš rybník, třeba tou maturou nebo čímkoliv. Holt jseš v pozici, kdy si musíš svoje místo na výsluní vybojovat a to je ta nejlepší deviza do budoucího života. Uvidíš a nedej se. Za rok potom napiš. Držím ti palce

dusatka*
hodnocení

1x

Asi se mnou lidi budou hodně nesouhlasit, ale pro člověka, který neholduje alkoholu, může být velmi povzbuzující malý nenápadný panáček či dva tak půl hodinky před výkonem. Hodně lidí mi potvrdilo mou zkušenost, že to dodá sebevědomí a nápady přicházejí samy ;) líp se mluví... Člověk se uvolní. Ale je tu samozřejmě riziko, že podruhém panáčku přejde k třetímu a nakonec se ztříská jak Dán. Takže opakuji: malou dávku a jen výjimečně ;)

martini*
hodnocení

0x

Pyšnej na tebe třeba táta už je, jen není z těch, aby to říkal nahlas. Neboj, až přijdeš od maturity, tak to na něm uvidíš, bude se dmout jako páv*hej*

katerina*
hodnocení

0x

Nestresovat to moc nejde zajdi si do lékárny a tam ti doporučí prášky prosti stresu na uklidnění pomáhají

lidka*

Já si myslím, že mispulka má na prášky dost času. Ve škole jí to jde dobře. Má svoji rodinu. Je to jenom takové tápání mladého človíčka, který se v životě teprve hledá a urovnává si názory, vztahy, hodnoty, no prostě dospívá. *uspech*Tohle si prožije každý. Je jenom třeba nebát se komunikovat s rodiči, s profesory, i když někdy výsledek neodpovídá tomu, co jsme chtěli slyšet. Ale tak to je a časem se k nějakému výsledku dojde. *placni* Někdy i starší člověk nemá v životě jasno a musí si lecos ujasnit. Hezký den! *slunce*

zii
hodnocení

0x

Maturity se není potřeba bát - já se na ni docela těšila, protože to znamenalo konec střední školy (bylo tam sice fajn, ale člověk se těšil už na změnu). Je třeba začít se průběžně učit na maturitní témata (já začala v maturitním ročníku) a i to, co tě nabaví - v mém případě němčina - tak se do toho zakousnout a snažit se to vidělt pozitivně (začala jsem si připravovat témata, učila se slovíčka, mluvila sama pro sebe německy...). A vyšlo to - jen o fous mě minulo vyznamenání (právě kvůli němčině =))

linda*
hodnocení

0x

Jo byla jsem na tom podobně. No někdo ti tady radí,že máš s přípravou začít s předstihem.To je pravda i když většina lidí se i přes 4ták fláká a nechá to na poslední měsíc a o svaták se to pak stíhá hodně blbě.Taky záleží jaká si byla v očích učitelů po celé studium např.pokud je někdo celý 4 roky "lempl" tak mu učitelé u maturity napomáhají. Ale většinou jsou fakt hodný a radí.Každý rok maturitu z 1 předmětu neudělá z (skoro) každé třídy jen pár jedinců...a opravdu jen výjimečně (nějaký blbec) neudělá víc jak 1 předmět. Nervozní jsou před maturitou fakt opravdu všichni bez výjimky!Ale nervozita většinou opadne po prvním předmětu.Taky záleží z čeho maturuješ a na jaké škole...ale ty to určitě zvládneš tak jako mnoho jiných...tak hodně štěstí!(protože to je hned po učení se na maturitu a hlavně v maturitní den opravdu nejdůležitější-štěstí na otázky)

kana*
hodnocení

0x

Moc Ti přeji, abys to zvládla. Hlavně si musíš věřit. A moc pomáhá při strachu začít zhluboka dýchat. Mozek totiž potřebuje hodně kyslíku, aby mohl pracovat. A nepodceňuj se!

alf*
hodnocení

0x

to chce klídek, zvládlo to už tolik lidí, zvládneš to taky. Mysli nato, že maturita je celkem sranda, to co se budeš učit k maturitě tak asi ten objem budeš muset umět k jedné jediné zkoušce (ne každé) na VŠ.

Co to zkusit takhle

Držím palce. A pokud jsi trémistka, zkus to někdy nanečisto a potom v den maturity si klidně vezmi 1/4 nebo 1/2 (tablety, ne platíčka) toho fenmetráku nebo něčeho podobného. Nesmíš to přehnat, ale malé množství uklidní a zároveň neovlivní schopnost odpovídat.

Pokud víš, že v něčem nejsi silná, uč se to již dnes. Já to tedy nechal na svaťák.

toni*
hodnocení

0x

Strach je normální. Každý člověk má strach o život, o práci, o děti a pod. Jen ten strach musí být přiměřený. Ve vašem případě, to bude psychická záležitost. Tu můžete řešit sama, nebo navštívit psychologa nebo psychiatra. Sama můžete dělat věci ze kterých máte strach a posilovat svou asertivitu. Začněte s mluvením na veřejnosti. To je nejčastější z čeho mají lidé strach. Mluvte ve třídě, ve škole, na diskotéce, zkrátka všude. O čem? O čemkoliv čemu rozumíte. Dostatečnou slovní zásobu máte jistě z knih a když přidáte poutavé téma, všichni rádi si vás poslechnou. Časem zjistíte, že vlastě mluvíte ráda, beze strachu a máte vyhráno. Tak s chutí do toho. Také vám chybí dravost /asertivita/, čemuž se divím. Neznám žádného sportovce, který nechce být úspěšný. Přeji mnoho štěsti prři zdolávaní překážek. Hezký den.

toni*
hodnocení

0x

Strach je normální. Každý člověk má strach o život, o práci, o děti a pod. Jen ten strach musí být přiměřený. Ve vašem případě, to bude psychická záležitost. Tu můžete řešit sama, nebo navštívit psychologa nebo psychiatra. Sama můžete dělat věci ze kterých máte strach a posilovat svou asertivitu. Začněte s mluvením na veřejnosti. To je nejčastější z čeho mají lidé strach. Mluvte ve třídě, ve škole, na diskotéce, zkrátka všude. O čem? O čemkoliv čemu rozumíte. Dostatečnou slovní zásobu máte jistě z knih a když přidáte poutavé téma, všichni si vás rádi poslechnou. Časem zjistíte, že vlastě mluvíte ráda, beze strachu a máte vyhráno. Tak s chutí do toho. Také vám chybí dravost /asertivita/, čemuž se divím. Neznám žádného sportovce, který nechce být úspěšný. Přeji mnoho štěsti při zdolávaní překážek. Přečtěte si knihu od Dale Carnegieho - Jak získavat přátele a působit na lidi. Hezký den.

zebra2*
hodnocení

0x

Důležité je být si jistá, že vše umíš.Proto si zkus všechno učivo dát na jedno místo, roztřídit podle předmětů a postupovat následovně:

1.Seřaď si důležitá data, sepiš si vzorečky a vše, o čem si TY sama nejsi jistá, že umíš.Zkus filtrovat informace a na papíry A4 si vypsat vše v jednoduchých, přehledných poznámkách.

2.Na PC si poznámky přepiš.

3.Ulož si to do nějakých desek (podle předmětů a v časové posloupnosti, jak šlo učivo za sebou).Stačí si pak každý den zařadit nové poznámky, opakovat a 5 minut každý den stačí na rychlé přelétnutí učiva.Nepanikař, choď spát brzy a před spaním si vše pročti(během noci se ti to uloží v hlavě).

Můžeš pít hodně vody a jíst hořkou čokoládu i další věci prospěšné nejen pro mozek, ale i pro tělo.Jen když budeš v duševní pohodě, tak se dokážeš soustředit.Neboj, později se ti z toho stane systém a ty budeš přesně vědět, kdy se co stalo atd.

Takto budeš připravená o mnoho měsíců napřed, navíc si budeš jistá i během vyučování, že tě žádné mimořádné zkoušení nerozhodí.

Držím palce!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]