Nejste přihlášen/a.
Zdravím, s čím mohu mít v budoucnu problém když nečtu knihy? Pořád nám všichni říkají ať čteme.. (je mi 17)
Nemůže souviset to, že jsem nikdy nepřečtl ani jednu knihu s tímto? poradte.cz/...
Ahoj, nějaká problémy mě napadají:
- při studiu zejména na střední škole můžeš mít například problém s tím, že nezvládneš maturitu z českého jazyka, neboť zde je opravdu potřeba, aby sis určené knihy přečetl a dokázal o nich hovořit,
- ano, další problém může být ten, že nebudeš umět moc dobře komunikovat, neboť ti bude chybět větší slovní zásoba, což je samozřejmě jedno v případě, když mluvíš s kamarády, ale před cizími lidmi je potřeba, aby ses vyjadřoval trošku jinak, učeněji,
- můžeš mít problém něco napsat - ať už slohovou či jakoukoli jinou práci, či při komunikaci s úřady,
- můžeš mít také problém s pravopisem, i když je to možná zase o něčem jiném, ale při čtení si lépe osvojíš, jak se co vlastně správně píše,
- týká se to i komunikace přes internet, i zde je potřeba dbát na úroveň vyjadřování a psaní při komunikaci s cizím člověkem,
- pak mě ještě napadá celkový dojem, když řekneš, že nic nečteš, tak to nepůsobí dobře
Češtináři mi vždycky říkali: Když si nejsi jist proavopisem (třeba iúy), napiš si obě možnosti a zvol tu, která ti příjde správná. Ono to dost funguje, pokud člověk jinak dost čte; prostě ta špatná možnost se mu v oku, zvyklém na správné texty, jaksí vzpříčí. A to nemluvím o stylistické úpravě textu.
Ale ano, může. Čtením si rozšiřuješ slovní zásobu, všeobecný přehled, získáváš informace... Máš-li tedy problém s komunikací, pak je opravdu vhodné číst. A můžeš si číst i nahlas, pomalu. Naučíš se správně vyslovovat, artikulovat. A s čím můžeš mít v budoucnosti problém, když vůbec nečteš knihy? Především se ochuzuješ o spoustu příběhů, o kterých se nikdy nedočteš, které s hlavními hrdiny nikdy neprožiješ. Čtení je dle mého názoru jedinečná zábava, kterou můžeš provozovat prakticky všude.
Problémy, které vídám u lidí, kteří nečtou
- omezený všeobecný přehled
- nechápou spoustu narážek a referencí v běžné komunikaci (souvisí s bodem výše) - z hlavy mě napadají věci jako když se řekne "Velký Bratr" (skutečně nejde o realishow, resp. i její název je odkaz k něčemu jinému), že je něco "Sophiina volba" atd.
- horší osvojení gramatiky
- omezená slovní zásoba
- horší stylistika psaného projevu
- ano, i horší komunikace
- omezená fantazie
- někdy i problémy soustředit se (toto a bod výše vídám zvláště u dětí, které nejsou k četbě vedeny - samozřejmě si to nesou do dalšího života, jen u dětí je to snáze viditelné)
Jistě by toho bylo více.
doplněno 23.06.13 19:35:Ještě jsem zapomněla:
- horší pochopení psaného textu
- pomalejší čtení
Kdo nečte, nezažije si vazby, gramatiku, pravopis. Potom je hlavně jeho písemný projev na velmi nízké úrovni a to může vadit nejen v zaměstnání. Tyhle věci se nedají "našprtat", musí se zažít právě čtením, aby člověk nemusel zdlouhavě přemýšlet třeba kde napsat jaké i/y. Kdo nečte, musí volit zjednodušené způsoby vyjadřování, často se plete, psaní je pro něj vysilující.
Třeba Vy máte v tak krátkém dotazu nejméně 5 chyb. Když napíšete podobný email třeba v zaměstnání nějakému klientovi, který si na takové věci potrpí, pomyslí si třeba, že jste si email pro něj ani po sobě nepřečetl a bude to brát jako neúctu. I taková "drobnost" jako je písemný projev, může někdy dost znamenat.
Kdyby si klient pomyslel jenom něco o neúctě, nemuselo by jít ještě o problém.
Horší je, pokud potenciální klient/zákazník kvůli problému v komunikaci odejde jinam.
Já si např. na webech s chybami nic neobjednám: Nestojí-li návštěvníci webu podnikateli za trochu péče (za korekturu textů), jak potom bude řešit případné problémy např. s reklamací, ...?
Čtení knih zpestřuje a zlepšuje slovní zásobu, podněcuje fantazii, rozvíjí (většinou rodný) jazyk a podporuje paměť a soustředění.
Většina inteligentních lidí čte knihy ráda, ale neřekla bych, že je to podmínkou k nějaké lepší komunikaci a lepšímu životu. Přítel zatím přečetl odhadem 10-15 knih a to ještě většinu o autech, a zatím nesleduji, že by měl nějaké potíže.
Leda snad v momentě, kdy se o knihách, jejich obsazích a hrdinech začnou bavit kamarádi. A ten, kdo nečetl ani základní knihy, sedí a hledí.
Hodně tu vidím, že kdo nečte, vyjadřuje se na nízké úrovni, neovládá pravopis... tak buď mám doma génia, nebo je to blbost
Přítel sice nečte, ale má poměrně velký rozhled, vyjadřování v pořádku Otec přítele také nečte a sečtělejšího člověka, co ví tolik věcí a dovede si s nimi poradit, aby pohledal. Naopak kamarádka četla hodně už na základce, byly jsme takové knihomolky-češtinářky, vyjadřování má perfektní... jenže je s ní těžká komunikace (proto má taky málo přátel), protože je taková přechytralá a ráda používá načtené cizí výrazy, o kterých ví, že minimálně půlka lidí přesně neví, o co jde...
Ona ty výrazy načtené má, to vím A ano, sebevědomí si tak zvyšuje, to nepochybně. Jenže skoro všichni přátelé od ní utíkají, protože nikdo nechce poslouchat hodinový monolog plný cizích výrazů...
Martino, "přechytralost" a záměrné používání výrazů, které moc lidí nezná, není problémem čtení a načtených výrazů.
Sečtělý člověk se podle mne lépe orientuje i v životě/ve společnosti a zpravidla (nemusí tomu tak být vžd) vycítí, co kde (v které společnosti) může použít.
Vaše kamarádka na mne působí dojmem, že si uvedeným způsobem uměle zvyšuje sebevědomí.
Proč číst? Abychom si rozšířili slovní zásobu, vědomosti a znalosti. Čtení rozvíjí naši osobnost, fantazii, je to zdroj informací a inspirace. Nutí nás to přemýšlet, vzdálit se na chvíli od reality, či následně srovnávat s realitou. V neposlední řadě čtení krátí dlouhé chvíle a je to příjemný relax. Do jisté míra to člověka ovlivnit může. Ale jsou lidé, kteří nejsou sečtělí, nečtou a problémy s komunikací nemají žádnou. A také jsou lidé, kteří čtou od dětství, jsou uzavření a s komunikací problém mají velký. Není to tudíž jen o tom, zda člověk čte, či ne. Každý jsme prostě jiný...
doplněno 23.06.13 19:54:Staré anglické přísloví praví: Řekni mi co čteš a já ti povím kdo jsi..
Kartaginec, to máte pravdu. Nicméně musím říct, že je mi milejší člověk, co sem tam napíše hrubku, ale má všeobecný přehled, dá se s ním super pokecat, než bezchybný češtinář, který má vše přečtené, ale normální diskuze není schopen...
Taky jse spousta lidí, co číst ani neumí a je jim fajn. Taky je sposta lidí, která se živí podvody a je jim fajn. Že je někomu fajn ještě neznamená, že je jeho cesta správná.
A společnost jako taková, jako celek, úpí...
doplněno 23.06.13 22:37:Navíc vaše odpověď není odpovědí na otázky položené tazatelem.
Protože bysys neuměl číst a nepročvival sito tok bys byl hlupej já sam chodím do druhé třídy a zachvíly budu 3
Nedávno byla v TV reportáž, že v ČR je 50 tisíc negramotných, byl to pro mě šok a moc tomu nejsem ochotná uvěřit. Měla jsem starou tetu a ta mi od malinka četla, láska ke knize mi zůstala. Vnučce čtu i když protestuje a nejraděj by si zapla počítač a poslouchala pohádky, někdy si vymyslím pohádku já a pak nechám ji aby také nějakou vymyslela. Číst zatím neumí ale její slovní zásoba je docela velká a doufám, kupuji knihu ke každé příležitosti, že jednou bude kniha víc než ten počítač.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.