Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Oslovovat:paní učitelko nebo paní profesorko?

Od: pace odpovědí: 10 změna:

Dobrý den, v září nastupuju na gymnázium a nechci být za trapáka: Mám tam oslovovat paní učitelko nebo paní profesorko? Někdo říká že učitelko nebo porfesorko tak jak? :) Mě příjde že když řeknu učitelko, že to vypadá jako když bych jí chtěl naštvat, nebo degradovat, ale zase když bych řek profesorko, tak bych si připadal jak Hujer... :) A nebo vůbec rači neoslovovat a říct jenom Můžete mi pomoci, místo Paní učitelko/profesorko, můžete mi prosím pomoci?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

buss
hodnocení

4x

Na SŠ nejsou žádní profesoři(rky), jen učitelé, jak víme, tak profesory jmenuje dosud prezident. Rovněž tam nejsou studenti, ale žáci. Tak praví školský zákon.

hodnocení

3x

Rozhodně bych začala oslovovat vyšším titulem. Nemyslím, že by to bylo hujerství. O středoškolských pedagozích se běžně mluví a píše jako o středoškolských profesorech, to slovo tam prostě je.

S oslovováním "učiteli" jsem se souvislosti se střední školou nikdy nesetkala, ale je pravda, že už mám od maturity pěkných pár let a moje děti také.

iz*
hodnocení

2x

Na gymnáziích, odborných středních školách i učilištích učí stejně jako na základních školách učitelé. Správné oslovení tedy je "paní učitelko".

Na gymnáziích i jiných SŠ se lze setkat i s oslovením "paní profesorko". Případně je možné použít spojení pan/paní + titul, např. "paní inženýrko"nebo "pane doktore" ... Asi nejméně vhodné by bylo "paní/pane" + příjmení.

Možností je více, v podstatě nelze žádnou z uvedených možností nikoho urazit. Ale správná je ta první.

doplněno 21.06.13 17:25:

Nepřekvapí, dotaz však je zaměřen na gymnázium - tedy střední školy.

mishman*

Možná tě to překvapí, ale na VŠ učí taky učitelé - vysokoškolští učitelé :-D Je faktem, že s oslovením kantora "pane inženýre" nebo "pane doktore" jsem se setkal pouze na VŠ, ale pochopitelně máš pravdu, pokud někdo ten titul má, tak je možno ho oslovit takto. Ale asi by mi bylo divné říkat svojí třídní "paní magistro". Taky pátrat, zdali je učitel Mgr., Ing. nebo RNDr. je asi docela o ničem. Každopádně praxe na gymnáziích je taková, že se oslovuje pane profesore.

hodnocení

2x

Záleží na konkrétní třídě, naše třída všem říkala učiteli/učitelko, ale když jsem byla náhodou v jiné třídě (neúčastnila jsem se se svou třídou nějaké akce), tak mě hodně překvapilo, že ta třída oslovovala profesore/profesorko...

hodnocení

2x

Když je to mgr., tak "paní učitelko". Když je to RNDr., tak "paní učitelko" nebo "paní doktorko". Když je to prof., tak "paní profesorko". Říkat někomu, kdo má jen mgr. "paní profesorko" je urážka všech profesorů. Tobě taky neříkají "vaše veličenstvo". Není to její titul, tak jí ho nedávej. Kdo to používá, tak to používá špatně. Pokud to nějaká učitelka s magistrem vyžaduje, tak bych se s ní hádala. Takový člověk by neměl učit.

hodnocení

2x

Záleží na zvyklostech té které školy. Tradiční oslovení "pane profesore" je v zásadě možné, i když se stejnojmenným akademickým titulem to nesouvisí.

doplněno 21.06.13 17:52:

Když jsem 1. září před 35 roky nastoupil do prvního ročníku průmyslovky, tak jedna z prvních věcí, kterou nám náš třídní řekl, bylo, jak koho oslovovat :)

askmenow*
hodnocení

1x

Setkala jsem se na gymnáziích (resp. z vyprávění spoluřžáků) s oběma verzemi. Nějak oslovování profesor/profesorka nechápu, přecijen je to titul, který oni nemají. Přesto jsem tam, kde se tak oslovovalo, oslovovala. Nejlepší bude se tomu vyhnout první den a zjistit, co používají ostatní ve třídě, nebo ještě lépe se zeptat někoho ze starších spolužáků.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, nevím, zda se to nezměnilo, ale dříve se na gymnáziu říkalo: "Paní profesorko." Zdravím!

doplněno 21.06.13 16:48:

Tím dříve jsem myslel konec 20. století.

mishman*
hodnocení

0x

Ne že bych byl odborník na tituly :) ale mám taky za sebou gympl, tak zkusím odpovědět.

Profesor je vysokoškolský (akademický) titul, nicméně se vžilo (převážně na gymnáziích) užívání oslovení p. profesore/profesorko. Tato profese pak bývá označována jako "středoškolský profesor". Oslovení p. učiteli/učitelko asi taky nic nepokazíš, každopádně moje rada pro tento den zní - sleduj, jak kantory budou oslovovat ostatní a pak prostě "jdi s davem" ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]