Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Příklad z matematiky - opakování

Od: sipak odpovědí: 11 změna:

Dobrý de, dnes ve škole jsem objevil příklad který, nevím jak vypočítat

Kolik porcelánových hrnečků vymalovala malířka za 3 hodiny 20 minut, jestliže 1 hrneček malovala 5/12 hodiny?

Prosím o vysvětlení, popřípadě nějaký malý výpočet, zápis..

Díky moc

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Výpočet uvádět nebudu, ale poradit (jak se jmenují naše stránky), to mohu. Je potřeba časové údaje převést na stejné jednotky, v tomto případě na minuty. Kolik minut je 5/12 hodiny? Stačí se podívat na hodiny. Kolik minut jsou 3 hodiny a 20 minut? Zjištěné údaje vydělíš a výsledek je na světě.

doplněno 19.06.13 17:38:

Napiš svůj postup a výsledek. Spolu najdeme chybu.

doplněno 19.06.13 17:43:

5/12 hodiny není ani půl hodiny a tobě vychází skoro 3/4. Kolik minut je 1/12 hodiny? A kolik pak 5/12? Nebo se podívej na ciferník a je to bez počítání.

doplněno 19.06.13 17:48:

Jak uvádíme, vše převést na minuty. Jedna celá hodina má kolik minut? Až to zjistíš, tak to číslo vydělíš číslem 12.

doplněno 19.06.13 17:52:

Jo, správně, 1/12 hodiny je 5 minut (na ciferníku je 12 číslice a od jedné k druhé je 5 minut). No a teď spočítej, kolik minut je 5/12 hodiny.

hodnocení

1x

Pro začátek bych si ty časy převdel na minuty, takhle vás to možná matem. Pak už by to mělo být snadné, zvlášť, když si uvědomíte, že pojem "rychlost" se nemusí týkat jen jízdy, ale výceméně jakékoli činnosti, třeba i rychlost výroby hrnečků.

sipak
hodnocení

Já to zkoušel na minuty, ale nevyjde mi to.. prostě to má vyjít 8, a mě to nevyjde.. :(

Nebo jak by to bylo na minuty jestli mám převod dobře?

sipak
hodnocení

No já to mám 3h 20 min. je 200 minut, 5/12 je po vydělení vychází okolo 41 minut a t když vydělím tak 8 nevyjde ..:(

sipak
hodnocení

tak jak to spočítám? 1/12 h? já nevím jak na to.

host*

Malá pomůcka: kolik je jedna dvanáctina hodiny minut? A když je těch dvanáctin pět, kolik minut trvá namalování jednoho hrníčku? Atd.

sipak
hodnocení

Ale, já nevím kolik je 1/12 z hodiny

sipak
hodnocení

takže to vyjde 5? protože 60 min. je jedna hodina a dleno 12%5min

sipak
hodnocení

to je 25 minut..

shlaighter*

No to je.. Jinak se 1/12 z 60 se vypočítá buď :
60. 1/12

nebo

60:12

;)

A potom výpočet:

3h a 20 min =200min

200:25=8

Vyrobí 8 hrnečků.

luke237
hodnocení

0x
Vypocet selskym rozumem:
Kolik je 5/12 hodiny?
1 hodina = 60 minut
1/12 je tak 60/12 = 5 minut
5/12 je 5*5 minut = 25 minut
3h 20min je 3*60 + 20 = 180 + 20 = 200 minut
Kolik hrnecku se vyrobi za 200 minut kdyz vyrobit jeden trva 25 minut?
200/25 = 8 hrnecku

Jak vidis, zadne vzorce k tomu nejsou zapotrebi. Staci ti bezna uvaha a dale vedet, ze hodina ma 60 minut.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]