Nejste přihlášen/a.
Ahoj, myslíte, že lze najít slova podřadná ke slovu mýtina? Dle mého to může být tak pařez...(může to být i hmyz, bylina, slepýš...apod?). Řekla bych, že hmyz má nadřazené - živočichové, slepýš buď hadi nebo živočichové...nevíte, jaké jsou pravidla? Jesti třeba u pojmu škola může být balon (je přece v tělocvičně, hrnec...v kuchyni). Je to divné, ne?
Ahoj, řekla bych že podřadné slovo slovu mýtina může být paseka.
doplněno 14.06.13 17:02:Ano, také jsem přemýšlela, jestli není paseka spíše synonymum. Možná k slovu mýtina ani podřazené slovo není. Je to opravdu zapeklitý problém.
doplněno 14.06.13 17:29: Bene, to je v pořádku, já to neberu jako zpochybnění odpovědi, ale jako zajímavou diskusi. Jsem velmi zvědavá na ostatní příspěvky . Školáky také lituji.
Především upozornění _ slapýš není had, takže nadřazené slovo může být třeba plaz, ale i živočich, asi.
Jinak bych si nebyl tak jist, že zrovna pařez j ehyponymum k mýtině. Třeba vztah zvíře - pes je takový, že každý pes je zvíře, ale ne každé zvíře je pes. Podobně ovoce - jablko. Ale nezdá se mi, že by pařez byl druh mýtiny. I když třeba v skolakov1.sweb.cz/... se uvádějí podřazená slova ke škole: tabyle, aktovka, tělocvična, počítadlo. i když se mi to takúplně nelíbí. Ovšem čeština není matematika, i když má svou vnitřní logiku, přesné definice často nevede a odpovědi na takovéhle otázky mohou záležet na mém uvážení.
Takže jsem moc neporadil, až na toho slepýše,.
doplněno 14.06.13 16:05:tabule, ne tabyle.
Jinak mne zaujala odpoved ron. Jen si nejsem úplně jist, jestli to není naopak, nebo dokonce jestli ta slova nejsou na stené úrovni. To je ta čeština.
Dobrý den, tak on ten pojem je asi správně "slova podřazená" a "slova nadřazená".
slova podřazená ke slovu mýtina? (28)". Ale, rozumnou odpověď jsem tam neviděl - pouze dohady. Zdravím!
P.S. Myslím, že mýtina a paseka = synonymum.
doplněno 14.06.13 17:10:ron - já jsem nechtěl zpochybnit tu Vaši odpověď. Ale, protože to je zajímavé, tak jsem trochu pátral na internetu. A školní děti trochu lituji - pokud to je zadání úkolu. Nevím, co jim toto dá do života. Jinak doufám, že se do této debaty ještě někdo přidá a vloží jednoznačnou odpověď - pokud existuje.
doplněno 14.06.13 18:35:bruno2 - tak by to mohlo být např. takto: pařez, tráva, keř, mech, kámen, houba?
doplněno 14.06.13 18:52:bruno2 - děkuji Vám za to vysvětlení. Ano, musí se trochu namáhat mozek.
Slovo podřazené neboli hyponymum ke slovu mýtina může být i pařez ( a je nutné přidat další podobná slova). Hmyz, bylina, slepýš - to bych nevolil. Udělejme si zkoušku - jaké je nadřazené slovo ke slovům hmyz, bylina, slepýš? Těžko bychom takové slovo hledali - nikoho by slovo mýtina nenapadlo. Hyponymum ke slovu škola: balón asi ne, spíše bych napsal učebna, tělocvična, tabule, sborovna. Uděláme si zase zkoušku - nyní to funguje. Domnívám se, že slova podřazená jsou vždy z téže pojmové oblasti, musejí být navzájem slovy souřadnými a je jich vždy více. Nestačí tedy tělocvična - balón, nýbrž je vhodné použít např. bradla, hrazda, žíněnka. Tak tedy více slov ze stejné pojmové oblasti je podřazeno jednomu slovu, které je vůči nim nadřazeno.
doplněno 14.06.13 18:43:Bene, váš příklad bych uznal, snad s výjimkou slova kámen; ten se přece jen z této pojmové oblasti vymyká. Řekl bych, že tato problematika má blíže k logice než k jazyku. Hledáme-li nadřazené slovo ke slovům podřazeným, máme tím těžší úkol, čím méně je podřazených slov uvedeno. Podobné úlohy se často vyskytují v různých inteligenčních testech.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.