Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Průměr balónu - příklad

Od: nevi odpovědí: 20 změna:

Dobrý den, podle jakého vzorce vypočítám průměr balónu. Díky moc

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Z čeho? Z obvodu? d=o/π

nevi
10.06.13 11:52
hodnocení

z objemu

michaltopic*

V = 4 / 3 * Pí * r^3 ... z toho se dá velice snadno odvodit, že d = 2 * r = 2 * (( 3 / 4 * V / Pí)) ^ (1 / 3)

petr123*
hodnocení

0x

Co máš na mysli tím balónem? Jestli míč tak snadno, ale jestli myslíš létající horkovzdušný balón tak to nespočítáš. On totiž nemá žádný obecný přesně definovaný tvar.

nevi
hodnocení

myslím balón, máme to za úkol. Takže to nejde vypočítat?

mowla*

Máš nějak definovaný tvar toho balonu? Případně nějaké další údaje? Bez definice tvaru nelze z objemu rozměr/y vypočítat - a koukni na rozmanitost tvarů - balony ...

doplněno 10.06.13 12:55:

Pokud jde o "kouli"- už jsi radu dostal... Čemu na ní nerozumíš?

doplněno 10.06.13 13:16:

V zásadě ano - jen nerozumím:
- proč chceš do vzorce zadávat ´nespočítané´ konstanty
- proč to vůbec chceš ´počítat´ v Excelu, pokud jde jen o jednu hodnotu V

A - nejsem si jist, jak která verze Excelu definuje význam "^" - raději bych použil funkci pro (od)mocninu

doplněno 10.06.13 13:32:

Nevi: vyjde to něco přes 7,6 - ale pořád nerozumím, proč "to má vypočítat Excel"- když do něj ani neumíš vložit vzorec. A - samozřejmě, že je tam třetí odmocnina! - ten vzorec jste snad probírali, ne?!?

doplněno 10.06.13 13:58:

Nevi: Vzorec už je i v odpovědích uveden V = 4/3 . п . r3 , je tedy jasné, že - abys vypočítal r, musíš spočítat třetí odmocninu - a to na papíře asi nezvládneš... :-D Pomoct by ti mohly matematické tabulky, ale dneska je mnohem dostupnější (a komfortnější) kalkulačka, že? ;)

Napiš sem celé zadání - a pokud možno přesně - původně jsi uváděl jako zadání jen objem, pak jsi přidal hmotnost, nyní už i hustotu - informace je lépe podat všechny a najednou...

nevi

takže do excelu napíšu: = 2 * (( 3 / 4 * 235 / Pí)) ^ (1 / 3). Je to tak?

No a jaký je ten objem? Podle toho poznáč, jestli jde o mičudu nebo horkovzdučný balón. Když to bude mičuda, radu jsi dostal.

nevi
hodnocení

0x

Je to prostě koule plněná vzduchem o menší hustotě než hustota vzduchu, objem je cca 235 m3. Hmotnost koule je 300kg. Já potřebuju dát do excelu vzorec pokud je to možný.

petr123*

Horkovdušný balón není koule. Jestli to učitel tvrdí tak si kouli zaslouží on. A nápad počítat to v Excelu je taky na palici. Jestli má pocit že tabulkové procesory jsou určeny k jednorázovému výpočtu "vědeckých" vzorečků tak by neměl učit ale spíš dělat školníka *plac*Mimochodem, jde o hodiny matematiky nebo výpočetní techniky?

.

A průměr balónu se kromě jiného bude měnit i s nadmořskou výškou - tedy se změnou tlaku a teploty vzduchu kde se balon pohybuje.

nevi

Jde o hodinu informatiky, nadmořskou výšku bych sem už nepletl, to už by bylo přesložitý na žáka sedmé třídy. Odmocniny jsme se neučili, s pí jsme taky nedělali tak jsem z toho jelen:)

nevi
hodnocení

0x

jsem v 7. třídě a potřebuju vypočítat průměr koule.Pokud možno abych napsal do něj napsal vzorec a vypočítal to excel. Učitel říkal, že by to mělo vyjít něco kolem 7,5 a ještě něco s třetí odmocninou.

nevi
hodnocení

0x

Právě že nebrobírali, máme tabulku ve které je hustota plynu, značka plynu, objem balónu a průměr. Tak otázka je jak to udělat aby to vypočítal excel. A nebo to mám počítat na papíře?

nevi
hodnocení

0x

První úkol bylo vypsat a seřadit hustotu plynů podle velikosti. Druhý byl napsat jejich značky.Třetí byl vypočítat objem(počítal jsem suchý vzduch což je nějak 1,2759kg/m3).Čtvrtý vypočítat průměr.

Žádné zadání tipu:.Jaký bude průměr a objem balónu o hmotnosti 300kg jsme nedostali.Pan učitel si jen tak vymyslel hmotnost balonu(300kg) a my jsme měli vypočítat objem. Objem jsem vypočítal nějakých 235 m3 a dalším úkolem bylo zjistit průměr balónu. Dělali jsme to ve škole a i učitel vzorec nezná. Sice ho pak našel ale neřekl nám jaký je. Pro mě je důležitý co mám napsat do té kolonky v excelu.

mowla*

Aháááá - už to možná chápu... Šlo o nějaké školní vysvětlování/procvičování a ten poslední údaj si máte doplnit doma?

No - koukej, když ti napíšu ten vzorec, stejně z něj - pravděpodobně, nebudeš ´moudrý´ a nebudeš jej schopen vysvětlit...

Zkusíme to jinak - ta tabulka by měla vypadat podobně, jako na obrázku? Pokud ano, napiš mi vzorec, kterým bys spočítal v té zobrazené tabulce objem, pak ti napíšu (a pokusím se vysvětlit) vzorec pro průměr... ;).

doplněno 10.06.13 16:30:

Ok... ;) Jen tvůj vzorec doplním na =ZAOKROUHLIT(C2/D2;3) , aby byl výpočet zaokrouhlen na 3 detinná místa.

Takže ten průměr:
=ZAOKROUHLIT(2*POWER(E2*0,75/PI();1/3);2) , kde
E2*0,75/PI() odpovídá V . 3 / 4 / π
POWER (cislo; 1/3) je třetí odmocnina
2* je průměr z poloměru (d = 2. r)
ZAOKROUHLIT (cislo; 2) je zaokrouhlení na dvě desetinná místa

Jasné?

doplněno 10.06.13 17:34:

Nemáš zač - hlavně, aby ti to bylo jasné pro příště... ;)

doplněno 17.06.13 11:51:

Tak výborně - teď jen, abys to dokázal aplikovat i příště... :-D

Průměr balónu - příklad
nevi
10.06.13 16:53

Díky

nevi
hodnocení

Tak to dopadlo tak, že pan učitel říkal že je v tom guláš ale po dlouhém zkoumání zjistil že to to dobře.*frajer*:-P

nevi
hodnocení

0x

Objem vypočítám:C2/D2, C3/D3, C4/D4,C5/D5

nevi
hodnocení

0x

Takhle nějak jak to máš by to mělo být, objem vypočtu:C2/D2, C3/D3, C4,/ D4, C5/D5.

bohumila
hodnocení

0x

Jak vypočítám průměr balónu, aby člověk mohl vzlétnout?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]