Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stereometrie - příklad

Od: dalkar odpovědí: 15 změna:

Dobrý den, studuji při zaměstnání dálkově střední školu, zárověň jakožto skorovzorný otec řádně opečovávám svou pětiletou temperamentní dceru, času a duševních sil na paní Matematiku mnoho nezbývá, zkouška za dveřmi. Probíráme Stereometrii a právě se dosud bezvýsledně potýkám s následovným příkladem: Koule, V=400cm3, určete její povrch. Za případnou radu-pomoc předem velmi děkuji.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
vodnáři, znáte objem, neni nc jednoduššího než vzít vzoreček podle kterého se objem počítá a určit jaký je poloměr koule. no a ten poloměr pak dosadit do jiného vzorečku tentokrát pro povrch. a pak už jen šťastně přistát :)

cocinkamichalka*
hodnocení

2x

Pomohlo by tohle? ulozto.cz/... (nestahovala jsem to, bez záruky)...

dalkar
hodnocení

Stáhnul jsem, vyzkoušel, a s následujícím efektem, který mne znejistěl natolik, že nevím :). Zadal jsem poloměr ze situace, kdy je objem 400cm3, tedy konkrétně 4,57cm a očekával jsem, že dosáhnu výsledku 400cm3, ale hodilo to výsledek 21,871cm3. Tak nevím, ale každopádně díky.

jirbar*

Proboha pokud má být to 4,57 poloměr a průměr nějakých 9 cm tak snad jen od oka vidím, že krychle o hraně 9 cm by měla objem 9³ což je 729 cm³ a koule o stejném průměru má objem cca poloviční. Tak jakých 22 cm³

dalkar
hodnocení

4,57 cm jsem dosadil do prográmku, na nějž poslala odkaz slečna o patro výš na Ulož.to. Dosadil jsem do automatického výpočtu poloměr a vše se vykalkulovalo správně - až na ten obsah, ale asi to neumím používat :)

nero33*

Nechápu, do jaké situace jsi dosadil. Myslíš do původního vzorce? Pro jistotu jsem to po kolegovi přepočítal a vychází to skutečně zpětně V = 399,795 cm3. Ale přikláním se k názorům ostatních.Největší rada z této diskuze: vyhledej co nejrychleji pomoc kohokoliv alespoň trochu matematicky vzdělaného, jinak dál se tutově v matematice ztratíš.

jirbar*

Já si myslím, že se neztratí. Spíš se nenajde.

dalkar
hodnocení

Zkoušel jse, leč dosud bezvýsledně. Jsem totiž naprosto antimatematikomolekulárně zaměřen...

mowla*

V = 4/3 . п . r3 ... objem koule

S = 4 . п . r2 ... povrch koule

Z prvního vzorce algebraickou úpravou vyčíslíš r a dosadíš do vzorce druhého... ;)

doplněno 10.06.13 14:43:

Ale takto se to nenaučíš... :(

V = 4/3 . п . r3

r = 3√ ( V / п . 3 / 4 ) -> r = 4,57 cm (zaokrouhleně)

S = 4 . п . r2

S = 262,54 cm2 (zaokrouhleně)

doplněno 10.06.13 18:02:

Ta "trojka za rovná se" souvisí s tím následujícím ´křivým véčkem´ - celé to označuje třetí odmocninu z celé závorky.

dalkar
hodnocení

Dle zásady chytrému napověz, hloupému...Mohl bys mi zde napsat přesné znění řešení? Jsem opravdu naprosto amatematicky uvažující. Jinak děkuji tobě i ostatním, že máte snahu mi pomoci a trpělivost mi poradit. :)

dalkar
hodnocení

Snažim se pochopit, bezvýsledně. Mate mě ta trojka za rovnáse, netušim co s ní, asi ve svých osmatřiceti nadobro zůstanu u krumpáče za sedmdesát na hodinu.

Vypada to tak.

Trojka za rovnitkem znaci treti odmocninu (pokud jde o radek, kde je jiz vytknute r).

Ale pokud nezvladnes ani tohle, muzes stale zkusit bagristicke zkousky. Pracuje rychleji nez krumpac.

Nadeje umira posledni. Doporucuji nejake doucovani. Student stredni skoly z Vaseho okoli si vzdy nejakou kacku rad prividela.

dalkar
hodnocení

(bagristické zkoušky :) ) Ba ano, třetí odmocnina - Heuréka! Už mi to pomalu dává smysl. Díky!

vilis
hodnocení

0x

Dobrý den, spočítate z objemu r a pak dosaíte do vzorce na povrch a je to hotovo.

dalkar
hodnocení

Jo-o, díky, přesně tak, už jsem se k tomu dnes zaplaťpámbu skrze nános mé matematické negramotnosti prokopal. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]