Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
potřebuji určit slovo
také ve větě:Tatínek je také Brožek.
tedy ve větě: Jmenuji se tedy Brožková.
zda ve větě: zda se capart bude jmenovat...
Moc děkuji.
Ahoj,
podle tvého popisu není úplně jasné, jestli myslíš slovo jako, co je to za druh nebo větný člen. Pokud větnýčlen, možná by bylo dobré (pokud je to možné) uvést věty celé a ne jen části.
Z hledisla slovních druhů :
-také - může se jednat o příslovce/částici
-tedy - řekla bych částice
-zda - nevím, v jakém kontextu to je použito, vypadá to jako spojka
Z hledisla větných členů :
-také - tady si nejsem úplně jistá, zvažovala bych, že se tedy - vzhledem k tomu, že jsem určila příslovce/částici - jedná o slova neplnovýznamových slovních druhů (předložky, spojky, částice, citoslovce) zpravidla nejsou samostatnými větnými členy, případně by to mohl být doplněk, ale tomu moc nefandím, jen je to to jediné, co mě z oblasti větných členů napadá
-tedy, zda - opět se přikláním k tomu, co jsem psala výše - spojkami se větné členy spojují, předložky jsou pouze části předložkových obratů, částice nejčastěji vyjadřují modální funkci výpovědi (např. Kéž by zapršelo!)
Snad ti neradím špatně, přeji hezký den!
Si uvědom, že jazykovědci a kantoři a ostatní mistři gramatiky podobným otázkám taky nerozumějí a sami mezi sebou se nesmiřitelně hádají. Proto jako jazykonevědec, nekantor a mistr negramatiky ti radím tento postup :
Věty doplnit a rozvinout, případně ta nejasná slova zaměnit za jiná. Ale pozor, slova zaměňuj tak, aby se nezměnil význam věty. Pak můžeš odpověď vypálit od pasu a nemůžeš se příliš splést.
také - spojka (dědeček a také tatínek je Brožek)
tedy - spojka (Jmenuji se také Brožková) - tahle věta vypadá, že je vlastně jen varianta té předchozí
zda - tady taky spojka (je to věčná otázka, zda se capart bude jmenovat Brožek nebo Brožková.)
*
češtináři, vrhejte kameny.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.