Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, potřebovala bych od někoho pomoci s rovnicí.
je to příklad :
5 - 10-7x = 7x - pod pětkou je jmenovatel (x+1) pod 10-7x je (x-1) - nejde mi to sem vložit. Příklad mi vychází už alespoň po páté jen 1 výsledek má být 4.
druhý příklad který mi nevychází je: b+1 - 2ab+1 = 0 - společný jmenovatel u b+1 a 2ab+1 je ( b-1) - vím, že je to takhle velice složité, ale nevím si s tím opravdu už rady. Výsledek má vyjít 3 mně vychází -2. Děkuji moc za každou pomoc a radu.
Ten druhý příklad jsem napsala špatně má to být b+1 - 2ab = 0 - jmenovatel je stejný.
Jestli sem to zadani dobre pochopil, tak, jak si ty priklady napsala, tak prvni priklad vede na kubickou rovnic, kde jeden koren je realny a dva jsou koplexne sdruzene.
Druhy priklad je jedna rovnice o dvou neznamych.Takze jedine si z jedne nezname udelat parametr a resit to v zavislosti na nem...
první příklad:
vynásobíš obě strany rovnice spol. jmenovatelem (x+1)*(x-1)
5*(x-1)-(10-7x)*(x+1)=7(x-1)*(x+1)
5x - 5 - 10x - 10 + 7x^2 + 7x = 7(x^2 - 1) ...x^2 znamená x na druhou
2x - 15 + 7x^2 = 7x^2 - 7
2x = 8
x = 4
ten druhý příklad se mi nelíbí, nějaké špatné zadání, tam něco chybí
A kam Te zmizelo to X na prave strane? V zadani je na prave strane 7x a ne pouze 7.
Asi magie, nebo co...
promiň, toho jsem si nevšimnul, v tom případě je to opravdu rovnice složitá (pro jakou školu to potřebuješ?)
ahoj, máš chybu v zadání.
Za = by nejspíš nemělo být 7x, ale jen 7. Pak ti to po dosazení výsledku výjde.
U té 1 jak ti pořád vychází, jsi zapomněla, že 1 nemůžebýt řešením protože se nenachází v definičním oboru funkce.
Ve jmenovateli nesmí být výroz roven nule a to 1-1 je.
Asi už píšu pozdě.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.