Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Personifikace?

Od: lentilkao* odpovědí: 1 změna:

Ahoj,

prosím o radu - v textu :

Já popel, prach, a bláto,
trupl země, a hnůj shnilý
...

- JEDNÁ SE O PERSONIFIKACI? Nebo je to něco jiného? (Co?)

A poté, prosím :

Já jsem vejražek pletli,
z šťavy květ jsem mladý polní,
můj život velmi rychlý,
k hrobu mně brzy zazvoní:
ty pak kuješ kamýnek
z hnisu, z rosy, a z krůpěje,
duši drahý prstýnek,
můj se rod odtud sem leje.

- Nevíte, proč je ve slově kamýnek tvrdé Y? Je to ve všech překladech, co jsem našla, ale není mi jasné, proč - co to znamená?

Kdybyste v předchozím úryvku rozpoznali nějaké básnické prostředky (jazykové prostředky), směle je klidně napište, budu moc ráda - určitě jsem si spousty z nich nevšimla! :)

Děkuji!

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Tak nevím, spisovné je samozřejmě kamínek, kamének. Já bych řekl, že jde prostě o nějaký archaický pravopis, v Dobrovském (Josef Dobrovský: Deutsch-böhmisches Wörterbuch, Praha 1821) se uvádí:

Stein, m. kamen, kámen, lapis; Steine, coll. kamenj; dim. das Steinchen, kamýnek, kamenjček, calculus; zu Stein werden, kameněti, zkameněti; in Stein verwandeln, zkameniti; der Stein, eine Krankheit,kámen. 2) fig. ein Stein, Wolle (200 Pf.), deſet kamen wlny; im Steinobſte, pecka, drupa.

Konec konců, Bedřich Bridel (1619_1680), jak jsem si vygoogloval, je český barokní básník 17. století, tak má na nějaké ty archaismy právo.

doplněno 28.05.13 10:14:

Tedy spíš jezuita, kazatel a příležitostný básník.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]