Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Obecná rovnice přímky-výpočet

Od: diva* odpovědí: 4 změna:
Zdravím, chtěla bých vás požádat o výpočet příkladu..Prosím..Chyběla jsem na tohle učivo, ale mám prezentaci.. Víte si rady s příkladem: Napište ORPq: -x+3y-2=0, která prochází bodem P [2;-2]a je kolmá na přímku p. Děkuji moc předem!

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
V tom je trochu zmatek. Vy už rovnici přímky q máte, ale ta neprochází bodem P [2;-2], a o přímce p nevíte vůbec nic, Pravděpodobě hledáte obecnou rovnici přímky p. Ta je ax +by +c = 0, v ní jsou tři neznámé a, b, c. Máte pro ně dva vztahy: jednok dosazením bodu P [2;-2] dostanete jeden vztah, druhý vztah vyjde z podmínky p | q, (ten vztah jste se učili, měl bu být někde v sešitě někoho, kdo nechyběl,no a že schází třetí vztah, to nevadí, koeficienty a,b, jsou určeny jednoznačně až na násobek. Zatím o tom zapřemýšlejte a napište, co potřebujete vědět. doplněno 28.05.13 19:17: No zatím jste se neozvala a já nevím co umíte a co ne. Tak napíšu něco stručně o rovnicích přímky obecně a něco málo podrobněji k tomuto příkladu; i to napíšu stručne a prosím, vezměte na vědomí, že vždy je více cest, a tak je možné, že jste se učili něco trochu jiného, než napíšu. Tak za prvé, rovnice přímky v rovině je, obecně vzato, lineární rovnice o dvou neznámých, dejme tomu x a y, a včechny dvojice [x,y], které tu rovnici řeší jsou zároveň souřadnice té přímky, a naopak, i každý bod P[x,y],, který leží na té přímce, řeší její rovnici. Rozlišujeme několik typů rovnice přímky, nebudu všechny rpzebírat dopodrobna, ale uvedu přehled: Jsou to tyto: (můžete se i podívat na cs.wikipedia.org/... ale tam je toho možná víc, něž potřebujete vědět, tak se tím nenechte zmást). 1. parametrická rovnice, tu nebudu rozebírat, pokud neprojevíte zájem 2) směrnicová rovnice má tvar y = kx + p. k je číslo, nasývané směrnice, a p jetaké pevné reálné číslo. přímky se stejnou směrnicí jsou navzájem rrovnoběžné a to číslo p charakterisuje posun té přímky z počátku (poro p = 0 přímka prochází počátkem, pro p ≠ je posunutá nahoru (p>0 ) nebo dolů (p

alica*
hodnocení

0x

normálový vektor (-1, 3) priamky p je pre kolmicu smerový. Kolmica má normálový otočený a jedno znamienko zmenené ,teda (3, 1)

k: 3x y c = 0 -takto vyzerá jej všeobecná rovnica

c vypočítaš , lebo vieš jeden bod, ktorým kolmica prechádza

P /2, -2/ patrí k ...3.2 (-2) c = 0

4 c = 0

c = -4

teda k: 3x y - 4 = 0

Tak tomu jest, jen tam vypadla nějaká znaménka plus, mínus, rovná se. Takže doplňuji je, "všeobecná rovnica" je

3x +y + c = 0

diva*
hodnocení

Děkuji, omlouvám se, že jsem se neozvala..ale vypočetla jsem ten příklad v jednu hodinu ráno :D(ten den) ..děkuji moc! Jsem vám vděčná :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]