Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, právě jsme ve škole začali probírat present perfect continuous a ikdyž jsem se k němu naučil teorii jak a kde se používá, tak ale v kombinaci s present perfect, to mám stejně vždy špatně. Např. když máme cvičení a v něm jsou oba časy tak mám víc jak polovinu špatně.
Mohly by mi někdo prosím dát radu jak poznat kde se používá jaký čas?
PS: znám pomůcky type PPC se používá, když je ve větě nějaký průběh a PPS zase u aktivit které již skončily ale stejně to mám vždycky hodně špatně
present perfect simple- něco se v minulosti stalo, v minulosti skončilo, ale trvá to do teď - I have repaired my car. S opravou začal v minulosti, už to opravil ( v minulosti) a je to stále opravené.
present perfect continuous - něco začalo v minulosti, pak nějakou dobu trvalo a pprávě teď skončilo, případně jsme uprostřed děje. Většinou je vidět nějaký následek
Např. I am dirty, I have been working all the day. Jsem unavená, protože jsem celý den pracovala (ráno jsem začala, před chvílí jsem skončila, a jako důsledek jsem unavená.
I should smoke less, I have been smoking too much recently. Začala jsem v minulosti, ještě jsem neskončila.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.