Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám referát z laborek. Dokázal by mi prosím někdo více vysvětlit, jak se tvoří HCl plyn pomocí kyseliny HCl za přítomnosti CaCl2?
Určitou osnovu již mám zpracovanou, ale na internetu o tom nemohu moc podrobného najít.
A dala by se tato metoda plynování HCl za účasti vápence použít v praxi?
Např. V jedné nádobě s CaCl2 ( v pevném skupenství) do které by se v malém množství ( po kapkách ) přidávala HCl, nádoba by byla uzavřená pouze s otvorem s hadicí, která by HCl plyn odváděla kamkoliv jinam, např do nádoby s Acetonem, nebo isopropylalkoholem ...
Dalo by se takto aplikovat v praxi?
Určitě dala.V prodeji je pro zahrádkářské účely mletý vápenec.Ten má velice dobré vlastnosti pro takový účel.
JABRAKA
Tak když už by se měla použít kys. sírová, tak by HCl plynování mělo fungovat prakticky také tak, kdy do nádoby s roztokem kys. sírové je přiváděna kys. chlorovodíková, kdy reakcí s kys. sírovou dochází k dehydrataci kys. chlorovodíkové a produkci HCl plynu,
nepletu se?
Takový postup k vývoji HCl nepovede. jedná se o dvě silné kyseliny, které spolu za normálních podmínek nebudou reagovat. Pokud chceš získat plynný HCl, tak musíš pomocí kyseliny chlorovodíkové rozkládat nějakou sůl slabší kyseliny, třeba uhličitan, octan, šťavelan apod. Druhou možností je rozklad solí kyseliny chlorovodíkové, tj. chloridů, jinou, ještě silnější kyselinou, např. sírovou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.