Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kvadratická nerovnice v podílovém tvaru

Od: petra8 odpovědí: 6 změna:

Zdravím :) Potřebovala bych poradit s řešením příklad (přiložím fotku).

Má se to upravit na kvadratickou rovnici..

Počítala jsem ho, ale pořád mi to nějak nevychází.. Děkuji moc :)

Kvadratická nerovnice v podílovém tvaru

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

petra8
hodnocení

*příkladu

** Má se to upravit na kvadratickou NEROVNICI

hodnocení

0x

Nejprve samozřejmě stanovíme podmínky - x nesmí být nula ani jedna. Ale v tom asi problém nebude.

A k vlastnímu výpočtu: V čem je problém? Nejprve převedeme na společného jmenovatele, který bude x(x-1) = x² - x (výhodnější je ponechat to v neroznásobeném tvaru) a v čitateli bude 4x² - 11 x -5. No a další postup je standardní (vlastně máme v podstatě dvě možnosti, ale vždy musíme řešit dvě kvadratické nerovnosti, respektive rovnice, s jejichž pomocí ty nerovnosti vyřešíme), Kde na této cest+ jste potkala problém?

petra8
hodnocení

Já jsem si tedy ten společný jmenovatel nechala v roznásobeném tvaru a vyšlo mi 3x2 - 10x -5 .. a pak mi vlastně diskriminant vyšel strašně špatně. Mohl by jste mi prosím rozepsat tu úpravu?

Za prvé si pletete čitatel a jmenovatel. Ten trojčlen, který uvádite, totiž 3x² - 10 x -5, je čitatel (no ale to zas není v tuto chvíli až tak důležité). ovšem za předpokladu, že čitatel prvního zlomku je 3x + 5, ale v zadání uvádíte 4x + 5. Ten diskriminant vyjde nehezky v obou případech, ale pokud jeden z nich je v pořádku, tak to holt musíme překousnout; když po správných úpravách vyjde "ošklivě", tak holt ošklivý je. Otázka první je, jaké je správné zadání.

doplněno 25.05.13 19:15:

Nemá totiž smysl, abych rozepisoval nějaké úpravy, dokud nevím jistě, co mám upravovat.

petra8
hodnocení

No zadání je správné. Ten trojčlen 3x2 - 10x - 5 vyšel v čitateli, to jsem napsala tak divně.

Hodila jsem si jedničku na levou stranu, všechno to dala do jednoho zlomku a když jsem to posčítala a poodčítala, tak mi vyšel právě ten už zmíněný trojčlen.

Takže dále asi budu muset pracovat s tím "ošklivým" diskriminantem a dopočítám to :)

No tak po tom převedení praví strany je to v pořádku, omlouvám se, počítáte to dobře.

Jinak ten diskriminant není zase až tak děsivá, ve výsledku se holt bude vyskytovat odmocnina z deseti. Jen bych pak tu odmocninu nepočítal (třeba na kalkulačce), ale nechak bych ji "naznačenou. Ale v podstatě radu nepotřebujete, jen povzbuzení.*palec*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]