Nejste přihlášen/a.
Ve škole jsem asi týden nebyla. Brali jsme v geošce novou látku. Učitelka mi ji vysvětlila, já ji pochopila.Ale teď je tu malý problém. Dostali jsme DÚ a pak píšem test. V úloze máme vypočítat délku druhé odvěsny v pravoúhlém trojůhelníku, jestli že obsah je 63 cm (čteverečních ) a délka jedné odvěsny je 14cm. Zkoušela jsem si ten obsah vynásobit dvěma ( protože S = a . va / 2 ) a pak vydělit 14 ( délka jedné strany) , ale pak i vydělit třemi. Nevíte jak se to dá počítat?
Nerozumím, proč a co chceš dělit třemi...
Ale - vrať se k tomu dělení 14 - a napiš postup, někde máš ´jednoduchou´ chybu...
Piš si k těm číslům jednotky...
Protože např. dělíš-li obsah třemi, dostaneš třetinu obsahu - o délce hran to ale nic nevypovídá...
Jo, díky.. No to bylo tak, že.. 63 x 2 = 126 a 126 : 3 = 42 ( trojúhelník má tři strany ) a 42 - 14 ( jednu stranu znám ) = 28 a 28 : 2 ( zbývající dvě ) = 14 a 42 : 14 = 3 a pak už nevím jak dál a jesi to mám vůbec správně =/ =)
A není to 28 : 14? =D Protože od těch 42 jsem tu jednu čtrnáctku už odečetla
Pokud je potřeba zjistit délku odvěsny pravoúhlého trojúhelníku, přičemž znáš obsah a délku jedné odvěsny, tak třetí stranu (přeponu) ani výšku trojúhelníku k ničemu nepotřebuješ. Vynásobení obsahu dvěmi je správný krok. Ale co je vlastně výsledek? Co vznikne když spojíš dva stejné trojúhelníky? Je to přeci obsah obdelníku, či čtverce. A když znám obsah a délku jedné strany, tak stačí dopočítat délku druhé strany, které je současně rovna druhé odvěsně.
63*2 je dobrý krok. Tím získáš obsah obdélníku, který má jednu stranu 14 cm (ze zadání). Naprosto blbě je ovšem od obsahu odečítat nějaké délky, nebo si myslet, že obsah je součtem délek stran apod.
Jaký vztah je mezi druhou odvěsnou hledaného trojúhelníka a tím spočítaným obdélníkem se znaámou jednou stranou (resp. mezi oběma odvěsnami a tím obdélníkem)?
Ano.
Jen jestli opravdu víš, proč. Obsah (plocha) pravoúhlého trojúhelníku je polovinou obsahu odpovídajícího obdélníku (jako kdyby sis do toho obrázku dokreslila horní pravý roh obdélníku). A obsah obdélníku je a*b, kde "a" a "b" jsou jeho strany. Takže obsah_trojúhelníku*2=obsah_obdélníku a obsah obdélníku je a*b a to je 14*něco a to něco hledáme. Takže 63*2=14*něco a to něco=63*2/14.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.