Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Státní gympl vs soukromý gympl

Od: velkystudent odpovědí: 3 změna:

Ahoj, jaký je rozdíl mezi státním a soukromým gymplem krom toho, že se soukromý platí, děkuju. ;)

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

askmenow*
hodnocení

0x

Nemusí být žádné, mohou být velké. Takhle ti nikdo neodpoví. Mezi státními gymnázii jsou gymnázia špičková i horší, stejně je tomu tak mezo soukromými.

Některá soukromá gymnázia se skutečně snaží, aby studenti pocítili rozdíl, učitelé někdy bývají lépe placeni a tak i lépe motivování k práci, škola nabízí více seminářů, přátelštější prostředí atd. Ale není to tak u všech. Zrovna tak věřím, že někde toho dosáhli i na gymplech státních.

Doporučuji ti tedy pokusit se najít někpoho, kdo na školách, o kterých uvažuješ, studuje a poptat se na tu konkrétní školu a jeho zkušenosti.

Jako pro uchazeče pro tebe může být výhodou to, že soukromé školy často vypisují přijímačky i v jiných (pozdějších) termínech, takže se na ně někdy dá dostat ve chvíli, kdy tě na státním nevezmou. Ovšem ani to není pravidlem a musíš se informovat na webu konkrétní školy.

martinaa*
hodnocení

0x

U střední nevím, ale na soukromé výšce se k tobě chovají jako ke studentovi, ne jako k debilovi, co je otravuje.:)

doplněno 20.05.13 16:10:

Tak k nám se chovali jako k blbcům už na střední, ale Masaryčka dílo dokonala:D Mluvila jsem i s kámoši z jiných fakult (filozofie, ekonomka, pajdák), a všude si ze studentů dělali leda p...l. Jeden z nich dokonce přešel na jinou školu právě kvůli přístupu fakuly k problémům.

doplněno 20.05.13 16:49:

Tak to na masárně nehrozilo, tak vyletěla půlka spolužáků hned v prváku a rovnou nám oznámili, že nás skoro všechny povyhazují, protože nás může projít jen určitý počet.*zed* Takže naberou 120 studentů do oboru, aby jich na konci druháku zbylo 35...

Přítel je teď na soukromé VŠ, osobně se nemohu zbavit dojmu, že to je prostě zaplacený titul - vím, že to není až tak pravda, ale přijde mi to oproti státním školám, kam se fakt šlověk musí dostat sám, nefér. A říká, že přístup je skvělý, se studenty tam jednají jako se sobě rovnými a cokoli není problém vyřešit. Nicméně se tam taky hodně vyhazuje, ona třeba technická kyberntika asi fakt není pro každého...

semtexx*

reaguji na Martinu - neznám tvoji situaci, já jsme vystudoval chemii na Univerzitě Pardubice, což není soukromá VŠ a nikdo se tam ke mně jako k debilovi nechoval. Studium bylo náročné, ale spravedlivé, během prvních 3 let to bylo pěkné síto, poslední dva roky na specializacích už vypadl málokdo.

To že na soukromé VŠ si tě jakoby "více váží" je dáno už podstatou věci - jsi ten kdo je platí... Také podle toho bohužel často kvalita výuky respektive kvalita výstupu /studentů/ ze soukromých VŠ vypadá.

Jasně, ani v tomto případě nelze globalizovat, záleží případ od případu, ale obecně vzato na soukromé VŠ nechají slabšího studenta spíše prolézt - kdo by si dovolil vyhodit=ztratit "dojnou krávu"? (Omlouvám se za výraz, ale nic lepšího mne nenapadlo.)

doplněno 20.05.13 16:29:

Edit: nutno podotknout, že i na veřejných VŠ v dnešní době nechávají občas projít do vyššího ročníku takové "studenty" že by nad úrovní jejich znalostí jeden zaplakal. Známý, co tam dělá odborného asistenta, který má i právo zkoušet studenty mi sdělil, že ze strany vedení je tam určitý tlak, ať počet studentů vydrží co největší, neboť ze statního rospočtu jdou peníze tzv. "za hlavu".

Jinými slovy ten tlak lze vyjádřit ve smyslu "Vyhoď (studenta) a budeš sám vyhozen". Být trochu tvrdší na studenty si mohou dovolit jen ti zkoušející, kteří jsou pro danou VŠ nepostradatelní (nesou škole díky vlastní činnosti významnější podíl financí)

To je pak tristní stav toho co ze škol do praxe přichází...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]