Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám úspěšně za sebou písemnou část maturitních zkoušek - ty nebyly problém, maturoval jsem z ČJ a M a z obojího jsem měl nad 90% (ze slohovky taky za jedna). S prospěchem (výběrové gymnázium) jsem na tom nikdy nebyl špatně, neplatil jsem sice za premianta, ale patřil jsem cca mezi "horních 10 žáků". Nyní se mi ovšem blíží ústní zkoušky (ČJ ústně + AJ + fyzika) a to bude zřejmě horší. Ústní zkoušky z maturity jsou totiž v mém případě prakticky první zkouškou z celého gymnaziálního studia, kdy budu muset dost improvizovat a mluvit spatra (protože témat je příliš a nazpaměť bych se je všechny prostě nenaučil), a to navíc před skupinou úplně neznámých lidí. A protože jsem značný trémista a introvert (vždycky jsem měl ve škole problémy např. s referáty a to jsem mluvil jen před svými spolužáky), tak mám obavu, že se stanu jedním z těch, kteří byli na maturitu sice třeba i dobře naučení, ale v rozhodující chvíli, když měli začít mluvit, se zasekli, tekly jim proudy potu po tváři, byli na pokraji nervového zhroucení a nebyli vůbec schopni slova...
Prosil bych o radu, jakým způsobem lze minimalizovat trému, případně zlepšit "řečnické schopnosti" (jde hlavně o to, abych tam byl schopen vůbec něco říkat a pohotově reagovat) pokud to vůbec jde? Jsem ochoten se uchýlit k jakýmkoliv podpůrným prostředkům... méně nervózní a více výřečný jsem samozřejmě pod vlivem alkoholu, ale zatím jsem tedy nikdy nezkoušel chlastat po ránu... už tak bývám po ránu (musím-li brzo vstávat - jsem noční tvor) obvykle navíc dosti unavený, nevyspalý a malátný (kvůli nespavosti, která se ve stresu samozřejmě zhoršuje). V průběhu studia na gymplu jsem proto například referáty řešil tabletami kofeinu, které ale postupem času jaksi přestaly působit (nebral jsem je pravidelně, jen v takovýchto situacích) a dnes se již místo efektu "rozjasnění vědomí", odbourání únavy, větší komunikativnosti, paměti a schopnosti koncentrace dost často dostaví naopak pouze pocit slabosti a větší nervozity či roztěkaného myšlení a možná i snížené schopnosti soustředění... tím se dostávám ke své druhé otázce - čeho tohle může být příznak (je to projev nějaké nemoci) a jak to "vyléčit"?
Myslím, že to co popisuješ není příznak ničheo jiného, než toho, že tělo si na kofein, stejně na jakoukoli návykovou látku, po čase zvyklo a pro dosažení kýženého efekti bys musel zvyšovat dávku. To ale nedělej! i kofeinem se dá předávkovat a stav to není příjemný, natož kdybys s tím měl jít ke zkoušce.
Moje rada je jednoduchá: Nestresuj se. U ústních maturit uitelé většinou pomáhají, obzvlášť když vědí, kdo jsi a žes celé 4 roky ukazoval ěnjaké dobré výsledky. Nejdříve budeš mít čas na potítku a tak si můžeš věci poznamenat. To je jako u testu, nebo když si děláš poznámky. Takže i když bys pak hodně znervózněl, budeš mluvit o tom, co sis poznamenal. Oni s etě klidně doptají, není to o tom, že by muselo jít o tvůj patnáctiminutový monolog.
Neber to ani jako mluvení ke skupině cizích lidí. Ignoruj všechny, které nepotřebuješ, mluv vždy na toho, kdo se tě ptá, případně na hlavního zkoušejícího daného předmětu, to by tě mohlo ukklidnit. Ten učitel, co tam bývá z jiné školy jako dozor se často nudí a ani neposlouchá, obzvlášť u předmětů, které neučí a nevládne jim
Vážně ti nedoporučuji používat žádné podpůrné prostředky, na které nejsi zvyklý, mohlo by se ti stát, že na ně tvé tělo zareaguje špatně a jen by sis ublížil.
Jinak tělo ale můžeš ovlivnit i jednoduše - stůj/seď rovně, nehrb se, nechouli se. V těchto polohách se nám hůře dýchý a tedy i hůře prokrvuje mozek. Naopak seď rovně, dýchej z hluboka, zkus se na potítku lehce usmívat - podle všeho náš mozek i uměle udělaný projev emoce (např. úsměv) vyhodnotí jako její projev a způsobí, že se skutečně cítíme veselejší,
Ale jak říkám - nedělej si z toho hlavu. Nikdo neumí na maturity bez zamyšlení a zadrhnutí všechny okruhy... a ani se to nečeká. Není to zas takové drama. Na vysoké si pak rychle zvykneš mluvit u zkoušek na různý počet cizích lidí.
U maturity tě nikdo nebude topit nebo ti dělat naschvály. Jestli jsi celou školu procházel bez problémů, pak projdeš i teď.
Písemku jsi napsal, uděláš i ústní zkoušku.
Tak ti radím, buď v klidu a žádné psychoprostředky neber, protože ti stejně nepomůžou a na gořalku rovnou zapomeň.
No a jestli budeš muset improvizovat, pak se ke každé otázce nauč pár vět na začátek a zbytek přijde sám. Jestli sis toho ještě nevšiml, tak si všimni. Témata otázek se překrývají. Odpověď na jednu otázku je částečně i odpověď na druhou a naopak.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.