Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Náboje

Od: lllll odpovědí: 5 změna:

Ve vrcholech A B D čtverce ABCD o straně 20cm ve vakuu jsou umístěny tři stejné náboje 100nC. Určete intenzitu elektrického pole ve středu čtverce a ve vrcholu C...?muzete mi popsat jak na to prosím?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

muzete mi popsat jak na to prosím...

1. na googlu zadat heslo intenzita elektrickeho pole

2. kliknout na odkaz na wikipedii

3. zhruba uprostred clanku najit vzorecek pro vypocet intenzity elektrickeho pole v zavislosti na naboji a vzdalenosti

4. spocitat si pomoci zakladni matematiky vzdalenost stredu krychle od vrcholů

5. spocitat intenzitu elektrickeho pole uprostred krychle pro jeden rohovy naboj a nasobit trema

6. spocitat intenzitu elektrickeho pole ve vrcholu krychle, kdy se sectou jednotlive intenzity v zavislosti na jednotlivych vzdalenostech od vrcholů s náboji

br*
Intenzita elektrického pole je vektor, takže musíme intenzity sčítat vektorově a ne násobit třemi. To by platilo v případě, že by intenzity byly stejného směru.

Asi ano. Ale plati to i pro VELIKOST intenzity?

No pro velikost intenzity je to spožitější: nejprve sečíst vektorově dle principu superpozice a následně pak spočítat velikost. V uvedeném případě konkrétně ve středu čtverce se síly, potažmo intenzity příslušející nábojům v bodech B a D, jsouce (díky symetrii) stejné velikosti a opačného směru. vyruší a zbyde intenzita od náboje v bodě D, Tu spočteme podle podle vzorečku (třeba z wikipedie) popsaným postupem. Velikost tedy bude

[1/(4πε)]*[Q/r²]

kde Q = 100nC = 0,00001 C je daný náboj, r = |AS|= ½|AC| je vzdálenost bodu A od středu S čtverce (Pythagoras. vyjádřit v metrech!).

ε = 0,0000000000088542 C²/ N m² je permeabilita vakua

(no a π = 3,14159265358... je Ludolfovo číslo.

Směr intenzity je pak směr vektoru AC (tedy pokud je náboj Q kladný). .

Pro intenzitu v bodě C postupujeme podobně, jen intenzity nábojů od B a D budou mít opačné složky ve směru BD, které se zruší, a složky do směru AC musíme vynásobit kosinem pětačtyřiceti stupňů.

Aspoň doufám,snad jsem tam nic nepopletl. Raději mi to prosím zkontrolujte.

doplněno 16.05.13 14:10:

Zkratkové vyjádření. Pro výpočet složek ve směru AC musíme velikost intenzity vynásobit atd.

A jo. Uz to pobiram. Tak nic.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]