Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Alkany,alkyny atd

Od: eilur odpovědí: 5 změna:

Ahoj lidičky poradil by mi někdo s těmito vzorci? Pátral jsem po netu, ale nemohu najít nic co by mi pomohlo a bohužel si už napamatuji jak se tyto hrůzy tvořily :( Za kterýkoliv budu vděčný.

3-methyl-1-cyklopenten

1-penten-4-in

3-methyl-1,3-hexadien-5-in

2-ethyl-4-methyl-1,4-pentadien

A ješte mám problém s jedním příkladem ----- Analýzou bylo stanoveno, že látka, která je složena pouze z C,O,H, obsahuje 52,3%C a 13,1%H. Ukol napsat molekulový vzorec sloučeniny, když znám, Mr této sloučeniny == Mr= 46,3. Potřeboval bych aspoň nakopnout, protože jsem taky nenašel nic co by mi pomohlo :(

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lightknightcz*
hodnocení

2x

koncovka -en znamená dvojnou vazbu a případné číslo před koncovkou označuje uhlík, ze kterého vazba vychází. Pokud je zde -dien, značí to, že dvojné vazby jsou dvě. Koncovka in (yn) značí zase trojnou vazbu. Je třeba brát v potaz, že vazba dvojná má přednost před vazbou trojnou. tudíž - 1,4, - pentadien značí, že hledaným uhlovodíkem je pentan s dvojnými vazbami vycházejícími z uhlíku 1 a 4. Doufám, že jsem aspoň trochu pomohl :D

LightKnightCZ

jabraka*
hodnocení

0x

odvodíme.

Cyklopentan je jasný.-en = dvojná vazba v kruhu na uhlíku 1.

na uhlíku 3 je metylradikál.(CH3)

Druhý je: pentan+ dvojná vazba na C1 a trojná na C4

Třetí příklad už si dáš dohromady sám.Podle stejného systému.

JABRAKA

eilur
hodnocení

Co se týká toho 1. nevím jen kam přesně umístit methyl ... Nejsem si jistej, uhlíky si v něm mohu očíslovat jakkoliv? tudíž ho můžu navázat taky kamkoliv (podle toho jak si zvolím sám číslování)?

eilur
hodnocení

A u 3,4 nevím hexadien --- co u hexanu znázornuje ten dien

Dien jsou dvě dvojné vazby.

doplněno 15.05.13 23:36:

U třetího a čtvrtého uhlíku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]