Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Slova Za horama za dolama?

Od: lidus* odpovědí: 6 změna:

Vážení rádcové a učitelky MŠ zvláště. Mám problém, vnučka má 3 roky od dubna je v MŠ a velmi špatně mluví najít podle jejího zpěvu Hodny hebot nekouše-HODNÝ VELBLOUD od DÁDY byla práce na 3 dny jen trvalo než jsme přišli na to, že jde o velblouda. Další říkanky jsem našla ale ZA HORAMA ZA DOLAMA začínají pohádky...Mařenka na lopatu sedla a pak skočila, Jeníček našel cestu...to jsou všechno slova co si pamatuje. Našla jsem toto ještě to má druhou sloku ale o perníkové chaloupce tam nic není a ona se vzteká, že to není ono. Netušíte oč jde?

Nenajdu někde texty co se dnes učí děti v MŠ? Prší prší, Holka modrooká a další co umím já i vnučka se jak tvrdí dneska nezpívá.

Dík za pomoc. Lída

Říkadlo Za horama

Za horama za dolama u čarovné zahrádky,

za horama za dolama začínají pohádky.

Za horama za dolama dáme těsto do dížky,

za horama za dolama tam se smaží koblížky.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

martinaa*
hodnocení

2x

Zdravím, Liduško, obávám se, že variant na Perníkovou chaloupku je tolik, že tuto konkrétní najdete stěží. Zkuste se přeptat přímo ve školce paní učitelky - to bych aspoň udělala já.

Ohledně inspirace se zkuste mrknout na www.predskolaci.cz enbo www.detskestranky.cz. Všechny školky mají sice poměrně podobný plán a schéma, ale písničky a básničky jsou zcela v režii učitelek. Já si hodně básniček vymýšlím, takže je rodiče ani nikde najít nemůžou. Dádu a velblouda pouštíme dětem také, a popravdě jsem se ještě nesetkala s tím, že by se ve školce nezpívaly klasiky jako Holka modrooká nebo prší, prší. Mám dojem, že Vás vnučka táhne na nudli;) Když se princezna tak vzteká, tak jí dejte úkol zjistit od paní učitelky, co je to za pohádku:) A možná si ještě bude připadat důležitá;).

doplněno 14.05.13 18:28:

To musí být prima domluva*smich* Prý umýt hrábě...*smich* Kouzelné!

lidus*
hodnocení

No jo Martino, když varianta jedné její říkanky je Srovnat hračky, umýt hrábě (odříká to celé ale je tam jak jsem našla umim hravě). Ale u toho Za horama za dolama cvičí a jako si sedají na lopatu. Chytrá je jak rádio ale mluví tak, že nerozumíš ani slovo.

mowla*
hodnocení

0x

Tohle na mne ´vychrlil´ net - ale netuším, zda je to opravdu ´to ono´... ;)

Říkadlo Za horama

Za horama za dolama u čarovné zahrádky,
za horama za dolama začínají pohádky.
Za horama za dolama dáme těsto do dížky,
za horama za dolama tam se smaží koblížky.
Tak to byl jednou jeden domeček
a v tom domečku babička a dědeček.
Děda prosí babičku,
upeč mi pár koblížků.
A tak bábi míchá,vaří,
práce se jí dobře daří.
Těsto dala do dížky,
už se smaží koblížky.

doplněno 14.05.13 18:16:

Asi nezbude, než to na malou vyzkoušet... :-D

hodnocení

0x

Liduško:tady jsem našla nádherné,pročtěte,zda tam ta Vaše je,pokud nikoliv,tak se můžete alespoň s vnučkou inspirovati;) mslucnipolicka.cz/...

doplněno 14.05.13 20:04:

To je taková krása,že bych se vrátila hned do školky zpět*smich**ua*

lidus*
hodnocení

Všem děkuji za snahu a toto je dnešní várka tak kdyby někdo znal, já jsem bezradná ale třeba se zítra doučí o slova víc a pak už to snad dohledáme, nebo nezbude než říct učitelce aby to sepsala. Mít vnučku je úžasné, to se naučíte tolik nových věcí, já snad i ten počítač díky její drezůře to děláš babičko špatně, to musíš takle, zvládnu:D.

1.. byla jedna holčička a ta měla bratříčka, pak si ruce podali a pěkně si popřáli ...u jednoho stolečku drželi se spolu ... dobré chutnání... děkujeme za přání

2.. plavala rybička za ní přišla želvička , takhle se drželi takhle se hádali ...

3.. Za horama za dolama začínají pohádky, Mařenka s Jeníčkem vydali se na cestu, bába na lopatu sedla a pak skočila...

4.. domů domů můžu se vrátit, domů domů můžu se vrátit...

5.. takhle letí orel, čáp se dívá pod ruku, žába skáče do vody... žbluňk

Otázka Liduš mě vrátila o nějaký ten rok zpět, do školky, k "mým" dětem.

Při jídle děti přály /ve dvojicích - tzv. "služba"/:

Děti sedí u oběda, kos jim na okénko sedá.

Máme dobrou omáčku, nechceš taky, kosáčku?

Kdepak, já měl právě žížaličku v trávě

a teď letím ze strání přát vám DOBRÉ CHUTNÁNÍ.

Jinak jsme kromě klasických lidovek zpívali třeba:

1/ Přijel cirkus na náměstí, to se jen tak nepoštěstí, vezou v kleci pardála, má dva metry bezmála... /+ další sloky/.

2/ Jedou koně po výhoně, vezou z lesa dříví a ten kočí bičem točí, až je celý křivý.../+ další sloka/

3/ Starý medvěd vzdychá, že ho v tlamě píchá, že ho bolí v zubu díra, od bolesti už už zmírá a tak prosí lištičku, ať mu půjčí mastičku.../+ další sloka/

4/ Vstávej bratře, vstávej Kubo, pojedeme do města, pro mouku a pro kvasnice, pro kva pro kva pro kvasnice, pro rozinky do těsta.../+ další sloky/

5/ Smály se veverky na stromečku, že zajíc sedává na bobečku...atd.

A celá řada dalších písniček.

Z básniček jsem snad nejraději pracovala s knížkou F. Kábeleho: Brousek pro tvůj jazýček. Bylo tam plno jednoduchých básniček na písmena z abecedy. Děti se učily správné výslovnosti, určovaly nejčastěji obsažené písmenko.

Například na C: Na uliCi byly Cihly, u těch Cihel zedníCi, pokládali Cihlu k Cihle, na ně maltu po lžíCi.

Postavili z Cihel domy a v těch domech světniCe, tam, kde byly jenom Cihly, je teď Celá uliCe.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]