Nejste přihlášen/a.
Psali jsme test z bezpečnosti práce v elektrotechnice, kde byla tato otázka:
Jakmile je postižený při zásahu el. proudem vyproštěn, je zachránce povinen:
a) dát mu první pomoc a zavolat sestru
b) dát mu první pomoc a zavolat sestru a lékaře
c) dát mu první pomoc a zavolat lékaře
V testu mohlo být více správných odpovědí. Dal jsem za C, ale to bylo špatně, správné odpovědi jsou prý všechny (ABC). Co byste za správnou odpověď označili vy?
P.S. V nadpisu píšu p0moc, protože mi systém nechce vzít nadpis se slovem pomoc.
To jenějaký nesmysl. Jestliže jsou správné všechny odpovědi, pak a) a c) jsou minimálně neúplné, což by ale podle mne znamenalo , že jsou nesprávné. Kruci, povinnost by měla býd stanovena úplně, jednoznačně a nezpochy. Jestliže zavolám sestru, vyhovím tím bodu a, ale stejně jsem se nezachoval správně, protože dle rovněž platného bodu c) jsem měl zavolat lékaře. Prostě přinejmenším zmateční.
Zmateční? Krávovina na entou. Přesně jsi to popsal, logicky to tak je. Tohle vymýšlel zase nějaký expert na lidské zdroje a podobné h0vadiny, co neumí nic pořádného dělat. Já bych je nahnal do Mišelinky tahat pneumatiky:D
Ten test byl dělaný tak, že za správné se považovaly i neúplné odpovědi (což nám ale nikdo neřekl). Další zvláštnost byla ta, že za špatnou odpověď se odečítal 1 bod. Za špatnou odpověď se považovalo i vynechání kterékoliv možnosti, třeba jen 1 ze 3. Pár lidí mělo celkové hodnocení v mínusu.
"za správné se považovaly i neúplné odpovědi"
Takže správně by bylo i kdy v odpovědi balo jen "zavolat" . Odpovědi by pak mohly vypadat takhle:
a) zavolat
b) zavolat
c) zavolat
Zaškrtnout byste musel samožřejmě všechny 3.
Já bych dala taky C. Ale jestli jste na to měli nějaké předpisy, kde je to doslovně napsané i se sestrou, tak to asi neukecáš. Jsem laik, soudím jen podle toho, že jsem nikdy neslyšela "zavolat sestru", vždycky jenom doktora.
a co když sestru nemám? no jako každopádně jsou odpovědi špatně formulované, mělo by být uvedeno ZDRAVOTNÍ SESTRU.
Tak jako tak, testy z poučení o bezpečnosti práce v elektrotechnice jsem psal ve všech ročnících, studoval je z různých zdrojů, absolvoval zkoušky z vyhlášky 50, ale o sestře nikde nebylo ani slovo, takže správná odpověď je C
A máš vůbec sestru? Takto bych se zeptala bezpečáka, i když za test nemůže. Prostě, kdo schválil takový test, tak ho nedomyslel. - pt
Ten test psal nějaký poučený laik, který rozumí možná elektrotechnickým předpisům. Také předpokládá, že postižený byl zasažený proudem, který způsobil bezvědomí, zástavu srdce a další zranění, jak se to učí ve většině kurzů první pomoci při úrazech elektrickým proudem. V praxi dochází i k lehčím zásahům, kdy není nutné volat lékaře, zraněný se sám vzpamatuje ze šoku a normálně chodí a komunikuje a pak si dojde nebo ho někdo doveze k lékaři na prohlídku dodatečně. A pak jsou situace mezi těmito dvěma stavy, kdy je třeba postupovat velmi uvážlivě, rychle a hlavně správně. Přivolaná rychlá záchranná služba přijede ve víc lidech, třeba dvěma auty, o tom zda s lékařem přijede i sestra nebo další osoby rozhoduje dispečink na základě informace, kterou mu ten, kdo přivolává pomoc, poskytne.
Je třeba aby všichni elektrotechnici byli dokonale proškolení z poskytování první pomoci při úrazech, zvláště elektrickým proudem a školení, přezkoušení a testy by měli dělat profesionálové a ne laici.
Vsichni elektrotechnici sou dokonale proskolovani z poskytovani prvni pomoci pri urazech elektrickym proudem. A prezkouseni i testy delaji kvalifikovani lide.
Prave sem se dival do testu z vyhlasky 50 a takto zadana otazka tam neni. Takze tezko rict kdo ten test vypracoval a pro koho byl urcen.
doplněno 13.05.13 08:58:MAGDON:
Mozna je to proste mysleno tak, ze po poskytnuti prvni pomoci volame zdravotniky, jakoze odbornou pomocm a tim sou i zdravotni sestry.
To je pěkná ptákovina. Když tak už by mělo být "zavolat lékařskou pomoc". Je přece nesmysl, aby člověk v časové nouzi (zrovna poskytuje první pomoc) obvolával kde koho. Jak by to v praxi asi vypadalo? Zavolám na ústřednu nějakého zdravotního zařízení a požádám, aby mě přepojili na některou ze sloužících sester, té vysvětlím, co se stalo. Pak se nechám přepojit na některého z doktorů a požádám ho (pokud má zrovna čas), aby přijel pomoct. Případně ještě zavolám na vrátnici nejbližší nemocnice, aby pustili sanitku se zraněným do nemocnice, protože to spěchá. Při tom nepřestávám poskytovat postiženému první pomoc. NE! Prostě zavolám na číslo 155, případně 112 a dál se nezajímám. Komu dispečink zavolá dál už není moje starost. Mám v tu chvíli dost jiných starostí.
Takže autora onoho testu utlouct pohrabáčem a pak na něj zavolat bráchu.
doplněno 13.05.13 08:42:Když už si budem hrát na slovíčka a připustím, že jsou všechny 3 odpovědi správné, znamená to, že stačí zvolit kteroukoliv z možností. Takže se rozhodnu pro možnost 1 a zavolám zdravotní sestru (sice netuším, jak bych to udělal, ale dejme tomu). Co tam ta sestra asi tak bez doktora bude platná?
doplněno 13.05.13 08:54: Nebo zavolám napřed sestru, pak doktora a pak ještě pro jistotu oba dohromady?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.