Nejste přihlášen/a.
Tak teď jsem z toho taky jelen. Na první pohled jsem typoval číslovku, ale po přečtení všech příspěvků si teda taky neumím vybrat. Možná, jak píše Kartáginec, v tomto případě číslovka, v jiném přídavné jméno...? Váženě mi to vrtá hlavou.
Jinak ten nejposlednější - to je jako ještě za posledním? Vždyť to by ten poslední přestal být posledním a stal by se předposledním? Opravdu trochu nelogické slovo. Stejně jako nejnekulaťoulinkatější. Přece něco buď je kulaté (potažmo kulaťoučké) nebo není. Už jen kulaťoulinkatější by měl být víc kulatý než normálně kulatý? Jak to?
Je to vskutku divné slovo (nejposlednější), nicméně když jsem pokonzultoval český národní korpus, našel hned šachových čtyřiašedesát jeho výskytů (část tady zobrazím, kdo chce víc, nechť jukne na korpus.cz/...
Ještě divnější slovo "nejpředposlednější", pravda, nenašel vůbec.
doplněno 06.05.13 13:30:Korpus
doplněno 06.05.13 13:36:chvíle imperia . . .
(Fuchs, Vévodkyně a kuchařka)
Jsem opravdu zvědavá, jakou správnou odpověď získá tazatel ve škole. Předpokládám, že se otázka týká úkolu do školy. A věřím, že nám sem napíše, jak to dopadlo.
Sama bych odpověděla, že se jedná o číslovku.
Nějak se neorientuji v úvaze, že předpona nej naznačuje přídavné jméno. Rychlý nejrychlejší, slabý nejslabší, fajn. Ale co je to nejposlednější? Nebude to podobné jako nesmyslné slovo nejoptimálnější? Slova nejoptimálnější i nejposlednější považuji za citově zabarvená, ale nespisovná. Obě slova bez předpony nej dostatečně vyjadřují, že optimální je na samém počátku vhodnosti, poslední na samém konci nějakého výčtu. Argumentace, že někdy někdo použil slova nejposlednější a nejpředposlednější (?!) mi připadá zvláštní.
Ale v hlavě mi přitom přesto zní mariánská píseň: Ty jsi po Bohu ta nejprvnější...
Jaký je to domek?
ten předposlední.
Vedle něj je nejposlednější.
Přeci jen bych to viděl na přídavné jméno ( ssjc.ujc.cas.cz/...), byť je to spřežka přd + poslední
Slovník uvádí:
předposlednípříd. jsoucí v něj. místním n. časovém pořadí druhý od konce: p. slabika slova; p. kapitola; p. v řadě; p. vůz rychlíku; p. den v měsíci; běžet p. kolo; → přísl. předposledně: p. odešel s nepořízenou
Jo, jo, "kartaginec"
Řadové (ordinální) _ označují pořadí (odpověď na otázku kolikátý?): osmý, poněkolikáté. Gramaticky jsou zpravidla ve funkci přídavného jména nebo příslovce.
Takže?
Sice si nedovedu moc představit, jak něco může být nejpředposlednější, (jazyková příručka to uvádí), ale přesto slovník spisovného jazyka českého zařazuje předposlední mezi přídavná jména.
Tvrzení "Gramaticky jsou zpravidla ve funkci,,,"moc nerozumím, sbnad tak, že se skloňují jako přídavná jména?
doplněno 05.05.13 12:50:Popravdě sám jsem byl "v pomuykove"a tak jsem se obrátil na autority.
doplněno 05.05.13 13:09:A ještě jeden citát:
Číslovky řadové jsou v Příruční mluvnici češtiny vymezeny jako kvantitativní Kartaginec. Takže co? Co to vlastně je ? Já byla na začátku přesvědčená že př.jméno, teď se kloním k tomu, že je to nenasycená kyselina z čeledi kočkovitých
Jak já to mám vědět? Chvíli jsem si myslel, že už to chápu, ale...
Nejsoíš si budu muset přečíst celou tu diplomku z předchozího odkazu.
Anebo ve všední den zavolat na telefonní číslo 257531793
Jazyková poradna Ústavu pro jazyk český AV ČR, v. v. i., rozšiřuje provozní dobu telefonické linky. Od 1. 1. 2011 se mohou tazatelé obrátit na jazykovou poradnu každý všední den v době 10–12 a 13–15 hodin, telefonní číslo 257 531 793.Blbá poznámka: nemůže to být náhodou obojí?
srovnej: sobota je předposlední den v týdnu, neděle posladní,
naproti tomu:
věnujeme se nejposlednějším z ubohých
doplněno 06.05.13 10:46:Na čísle 257531793 expertka přípouští, že je to trochu problematické, leč sama by slovo pokládala za přídavné jméno.
doplněno 06.05.13 10:50:Ještě jedna informace: Na facebooku je stránka
Slovní druhy.cz
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.