Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Otázky k letošní státní maturitě (2013)

Od: anzionka® odpovědí: 6 změna:

Zdravím, tento rok maturuji, písemně z angličtiny již ve čtvrtek. Mám pár dotazů:

1. Jaký slovník na písemnou práci z angličtiny? Cermat píše: " U písemné práce si může žák přinést svůj slovník(y), který prohlédne pověřená osoba a určí, zda vyhovuje a neobsahuje nadstandardní návody, které by mu písemnou práci usnadňovaly (např. ukázky obchodní korespondence)."Mám doma slovník, který má uprostřed informace o britském vzdělávacím systému, nepravidelná slovesa, synonyma atd. Mohu ho použít?

2. Mohu u písemných prací, z češtiny a angličtiny, škrtat? Pokud ano, jakým způsobem? Takhle? Nebo zabarvit celé slovo? Nebo slovo dát do závorky? A co použití tzv. korektorů na papír (např. prittworld.cz/...

3. Skutečně mě nikdo nepotrestá, když si napíšu do zadaní k písemné maturitní práci koncept? Asi budou chtít zadání vrátit...

Kdyby mě v napadly další otázky, tak je sem hodím. Díky moc. Anzionka.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

tlapka*
hodnocení

2x

Ahoj,

my jsme slovníky dávali předem ke kontrole, pak nám je dali do obálky se jménem. Některé stránky jsme museli dočasně slepit,

nevím ale nevím, jestli se to týká i těch tvých. :(

Škrtat můžeš, musí být ale zřetelné, co platí a co ne. Ideálně pouze škrtat, mělo by se to obejít bez šipek,hvězdiček a podobně. :) Jak je to s korektory nevím. Ale asi bych to neriskovala kvůli skenování prací, těžko říct, jak by to tam vypadalo.

Do zadání si můžeš psát, co chceš. Do odevzdávaného lejstra samozřejmě ne, ale zadání je všem jedno. :)

doplněno 30.04.13 18:06:

Jinak ještě k tomu slovníku - ve třídě by měl tuším u písemností být i erární slovník.

hodnocení

A co když se mi opravdu hodně bude chtít na WC, to se tam mám jako "potentovat"? To mi bude CERMAT zakazovat jít na WC? Žijeme ve 21. soletí nebo ve středověku?

tlapka*

Tu hodinu a půl se to vydržet dá, učebnu můžeš navíc opustit dřív, ale musíš odevzdat práci/test. Pokud máš obavu, že tě bude "kroutit" od nervů, doporučuju mít s sebou tabletku Imodium. Ale když člověk dostane práci, tak ho to zabaví tak, že... na to prostě není čas! Tělo ví, že si to nemůže dovolit. ;)

Víc než nemožnost jít na wc mi vadí zákaz pití. V tom vedru, co nás zastihlo loni, navíc ve skleněné budově... to se dalo vydržet tak půl hodinky. *zed*

doplněno 30.04.13 18:39:

Bylo by pak snadné podvádět... v kabince člověk koukne do taháku a vrátí se jakoby nic... Proto je podle mě toto pravidlo zavedeno. :)

doplněno 30.04.13 18:50:

Neboj se, z vlastní zkušenosti - ty nervy jsou PŘED testem, kdy jít můžeš třeba desetkrát. Já chodila úplně na poslední chvíli, abych si mohla říkat, že teď už rozhodně nemusím a nemám co. *smich* To tělo to ví taky, takže pokud člověk nevypije tři litry něčeho, tak se mu fakt nechce - mozek je po otočení testu dostatečně zabaven něčem úplně jiným, než jestli se člověku nechce. Prostě se na to nebudeš soustředit. ;)

doplněno 30.04.13 18:52:

Doprovod by pak chyběl ve třídě, kde je vždy jen jeden zadavatel. A já bych asi ani doprovod až do kabinky nechtěla. *smich* Vážně si s tím nelam hlavu, nakonec to jde všechno snadněji, než to předtím vypadá. ;)

hodnocení

Vím, že se to vydržet dá, ale znáš to, nervy udělají své. Chápu, že by člověk třeba mohl na WC použít tahák, ale pokud by se zajistil doprovod učitele (učitelky), tak by to takový problém nebyl. Zákaz pití mi ani tak nevadí, stejně pít nebudu, protože se budu bát toho záchodu.

hodnocení

OK. Snad to bude dobrý... Jen se zeptám, když je začátek zkoušky stanoven na 12.15 h, tak v tento čas začne samotná zkouška či administrace?

iz*
hodnocení

0x

Škrtat se může, ale jenom jednou čarou, tak, aby bylo vidět, co jste škrtla.

Musí být zřejmé, co jste škrtla (škrtnuté slovo by mělo být čitelné), a co platí. Korektor ani začmárání nejsou vhodné.

doplněno 01.05.13 00:41:

Koncept je v pořádku, ale počítejte s tím, že jej po Vás budou chtít.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]