Nejste přihlášen/a.
. K čemu slouží v jaderné elektrárně chladící věže?
Kolik chladících věží má jaderná elektrárna Dukovany?
Děkuji moc ..na internetu jsem si našla , ale spolužáci říkala že je to špatně. Tak hledám pomoc zde..
chladící věže slouží zmírňování dopadu na globální oteplování a Dukovany jich mají 36 - pro každý refraktor 5
Dobře kaju se...
Na JE Dukovany se dá podívat třeba tady: mapy.cz/...
Chladící věže slouží ke kondenzaci páry která prošla turbínou zpátky na kapalinu. Kdyby se rovnou vypouštěla do atmosféry, okolí by se vlhkostí změnilo v tropy a spotřeba vody pro JE by byla taky neúnosná.
(neověřené - jen můj názor)Krom toho si myslím že ekonomičtější je přeměňovat na páru teplejší vodu, než úplně ledovou byť by lépe chladila, protože smysl celého toho podniku je vyždímat z paliva maximum enerie. Takže hlavní díl pravděpodobně funguje na přeměně kapalina-pára...
To je ale pěkná blbost; patrně je tomíněno jako test tazatele, zda si všimne, že 36 není dělitelno pěti. No ale o kousek níž je správná odpověď, takže nevadí, když to profláknu.
Mimochodem dopad globálního oteplování by to mohlo zmírňovat snad jedině kdyby ty chladící věže to teplo žraly.
Kartaginec: jistěže, a třeba se tady objeví i otázka k čemu slouží v JE refraktor...
Adminovi se omlouvám, ale holt už jsem se neudržel. Poté co se tady vyrojily dotazy na JE, skleníkové plyny atd jsem prostě neodolal
Chladící věže slouží k ochlazování chladící vody. JE Dukovany jich má 8, pro každý blok 4.
Jeste bych doplnil, ze jde o vodu tercialniho okruhu.
1. okruh je reaktorova voda, ktera v parogeneratoru predava energii vode sekundarni - vnizka para
2. okruh je para, ktrera pohani turbiny a nasledne kapalni v kondenzatoru pomoci tercialni vody
3. okruh je ohrata voda z kondenzatoru, ktera jde do chladicich vezi.
V chladicich vezich je par metru nad zemi pole trysek, kudy voda strika v drobnych kapkach, proud vzduchu ji ochlazuje a voda "prsi" do bazenu pod chladicima vezema.
Cela vyska veze je pak prakticky prazdna a je pouze kvuli poradnemu svunku (pruvanu).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.