Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaderná elektrárna - k čemu chladící věže

Od: kamila123 odpovědí: 6 změna:

. K čemu slouží v jaderné elektrárně chladící věže?
Kolik chladících věží má jaderná elektrárna Dukovany?

Děkuji moc:) ..na internetu jsem si našla , ale spolužáci říkala že je to špatně. Tak hledám pomoc zde..

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

koudalak*
hodnocení

1x

chladící věže slouží zmírňování dopadu na globální oteplování a Dukovany jich mají 36 - pro každý refraktor 5 *ee*

doplněno 30.04.13 09:49:

Dobře kaju se...*andel*

Na JE Dukovany se dá podívat třeba tady: mapy.cz/...

Chladící věže slouží ke kondenzaci páry která prošla turbínou zpátky na kapalinu. Kdyby se rovnou vypouštěla do atmosféry, okolí by se vlhkostí změnilo v tropy a spotřeba vody pro JE by byla taky neúnosná.

(neověřené - jen můj názor)Krom toho si myslím že ekonomičtější je přeměňovat na páru teplejší vodu, než úplně ledovou byť by lépe chladila, protože smysl celého toho podniku je vyždímat z paliva maximum enerie. Takže hlavní díl pravděpodobně funguje na přeměně kapalina-pára...

výtka
Upozornění od sys ladinpraha 30. 04. 2013 09:03:16
Pravidlo Z1.

To je ale pěkná blbost; patrně je tomíněno jako test tazatele, zda si všimne, že 36 není dělitelno pěti.*smich* No ale o kousek níž je správná odpověď, takže nevadí, když to profláknu.

Mimochodem dopad globálního oteplování by to mohlo zmírňovat snad jedině kdyby ty chladící věže to teplo žraly.

Jaderná elektrárna - k čemu chladící věže
koudalak*

Kartaginec: jistěže*smich*, a třeba se tady objeví i otázka k čemu slouží v JE refraktor...

Adminovi se omlouvám, ale holt už jsem se neudržel. Poté co se tady vyrojily dotazy na JE, skleníkové plyny atd jsem prostě neodolal*andel*

Já bych nejspíš mlčel, ale jak říkám, stejně se to profláklo.

doplněno 30.04.13 09:24:

A, přiznám se, toho refraktoru jsem si ani nevšiml, ten to ještě vylepšíl *palec**hej*

emefej*
hodnocení

0x

Chladící věže slouží k ochlazování chladící vody. JE Dukovany jich má 8, pro každý blok 4.

Jeste bych doplnil, ze jde o vodu tercialniho okruhu.

1. okruh je reaktorova voda, ktera v parogeneratoru predava energii vode sekundarni - vnizka para

2. okruh je para, ktrera pohani turbiny a nasledne kapalni v kondenzatoru pomoci tercialni vody

3. okruh je ohrata voda z kondenzatoru, ktera jde do chladicich vezi.

V chladicich vezich je par metru nad zemi pole trysek, kudy voda strika v drobnych kapkach, proud vzduchu ji ochlazuje a voda "prsi" do bazenu pod chladicima vezema.

Cela vyska veze je pak prakticky prazdna a je pouze kvuli poradnemu svunku (pruvanu).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]