Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Francouzština - vazba il y a

Od: sklenenka odpovědí: 3 změna:

Dobrý den. Francouzštinu se učím teprve prvním rokem a nyní mám problémy pochopit vazbu il y a. Vím co znamená (tam je, tam jsou - obdoba anglického there is, there are), nevím, jak ji však umístit do věty, rovněž jaký člen před ní stojí, jak je to v zápru či v otázkách. Potřebovala bych tedy vědět veškeré základní informace.

Byla bych moc ráda, kdyby se mi někdo tuto vazbu pokusil vysvětlit, nejlépe přímo na konkrétních větách - příkladech, nebo přiložil odkaz na nějakou stránku, kde naleznu vysvětlení. Sama jsem totiž takovou nalézt nedokázala.

Pžedem moc děkuji a přeji hezký zbytek dne!

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

dzordz*
hodnocení

0x

Zápor i otázka jsou normálně, tedy il n’y a pas, otázka intonací nebo est-ce qu’il y a nebo inverzí y a-t-il (to t už tak normální není, je doplněno kvůli souslednosti samohlásek, asi na to je nějaké pravidlo i u jiných sloves a slov).

Ve větě může být na začátku (jako there is/there are, když někde něco je/se vyskytuje), v souvětí na začátku věty za čárkou, v souvětí se spojkou pak za spojkou:

... et il y a ... .

... , parce qu’il y a ... .

Na jiných místech bych to asi neočekával.

sklenenka
hodnocení

Děkuji :) Můžu se ještě zeptat, jak je to se členy? Tuším, že zde bylo DE?

lindaf*

nejsem si teď jistá, zda v kladné větě se používá předložka de, ale v záporu ano tedy il ny a pas de :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]