Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Francouzštinu se učím teprve prvním rokem a nyní mám problémy pochopit vazbu il y a. Vím co znamená (tam je, tam jsou - obdoba anglického there is, there are), nevím, jak ji však umístit do věty, rovněž jaký člen před ní stojí, jak je to v zápru či v otázkách. Potřebovala bych tedy vědět veškeré základní informace.
Byla bych moc ráda, kdyby se mi někdo tuto vazbu pokusil vysvětlit, nejlépe přímo na konkrétních větách - příkladech, nebo přiložil odkaz na nějakou stránku, kde naleznu vysvětlení. Sama jsem totiž takovou nalézt nedokázala.
Pžedem moc děkuji a přeji hezký zbytek dne!
Zápor i otázka jsou normálně, tedy il n’y a pas, otázka intonací nebo est-ce qu’il y a nebo inverzí y a-t-il (to t už tak normální není, je doplněno kvůli souslednosti samohlásek, asi na to je nějaké pravidlo i u jiných sloves a slov).
Ve větě může být na začátku (jako there is/there are, když někde něco je/se vyskytuje), v souvětí na začátku věty za čárkou, v souvětí se spojkou pak za spojkou:
... et il y a ... .
... , parce qu’il y a ... .
Na jiných místech bych to asi neočekával.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.