Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozdíl mezi: Automatizací a Kybernetikou

Od: milanp® odpovědí: 4 změna:

Jaký je mezi nimi rozdíl?

Mě tyto 2 pojmy jaksi splývají.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

figurek*
hodnocení

2x

Hm. Já bych řekl, že v automatizaci se jedná o zautomatizování technických procesů, které by se jinak musely dělat ručně. Například můžete celkem jednoduše, bez elektroniky a pomocí pár mechanických prvků zautomatizovat vytápění velkého domu.

Kybernetika je technická věda o nasazení výpočetní techniky. Elektronické řídící jednotky v autech nebo průmysloví roboti už nejsou automatizace, ale kybernetika v praxi.

S tou kybernetikou je to hodně zúžený pohled, spíše aplikace kybernetiky.. S kybernetikou v praxi by se dalo souhlasit, ale obecně je to věda o řízení, tedy studuje zákonitosti, které jsou společné různým systémům, mimo jiné počítečům, ale i živým organizmům, společnosti, nebo třeba i ekonomice aj.

host*
hodnocení

0x

zjednodušeně a laicky řečeno je

Automat - zařízení, které provádí jednotlivé operace nebo sled operací, mnohdy velmi složitých, podle předem stanoveného programu

Kybernetika - obor přidávající k automatům další možnosti logického rozhodování o průběhu funkcí a větvení programů podle předchozích výsledků činnosti. Typická byla tak zvaná kybernetická "myš v bludišti", mechnická hračka která si hledala cestu bludištěm a na základě poznatků o průchodu bludištěm se v příštím průchodu vyhnula slepým uličkám a šla již přímou cestou.

Definice obou pojmů samozřejmě najdete ve Wikipedii a dalších zdrojích na internetu.

hodnocení

diky, to jsem chtel slyset:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]