Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Je nějaká věková hranice do kdy lze studovat SŠ?
Příští rok mi bude 22 let, ale chci změnit úplně obor a studovat zvolený obor v denním studiu na SŠ.
Tuším, že to je do 26 let, jak by to bylo v případě přesahu těch dvou měsíců před dokončneím 4-letého oboru(narozen jsem v dubnu).Je potřea to pak nějak doplácet a lze to vůbec?
Na koho s emohu obrátit, aby mi podal informace.Krajský úřad?
Děkuji.
Pokud Vás daná škola přijme, není poblém. Pouze si budete muset poslední dva měsíce studia hradit sociální a zdravotní pojištění.
Žádný limit neexistuje, SŠ klidně můžete studovat až do smrti.
Hranice 26 let se nevztahuje ke střední ani k vysoké škole. Do 26 let se student považuje za nezaopatřené dítě (student v doktorandském studiu až do 28 let).
Pokud byste v průběhu studia přestal být nezaopatřeným dítětem (překročil byste 26 let), musel byste si sám hradit zdravotní pojištění.
Ovšem až od měsíce následujícího po dovršení 26 let, a to jen tehdy, pokud byste ještě celý měsíc nebyl nikde zaměstnán ani evidován na úřadu práce maturitní ročník končí maturitou (dost často už v květnu).
Sociální pojištění je povinné pouze pro zaměstnance a OSVČ. K platbě sociálního pojištění se nikdo nemůže přihlásit dobrovolně. Dobrovolně byste se mohl přihlásit pouze k důchodovému pojištění.
___ Jediným limitem podle mne je vedení konkrétní střední školy. O přijetí k dennímu studiu rozhoduje ředitel/ka školy.
doplněno 23.04.13 22:47:V letošním roce činí zdravotní pojištění OBZP 1.080 Kč, ovšem za 4 roky to může být více (pokud se zvýší minimální mzda).
doplněno 24.04.13 01:56:Reakce na Okk (23. dubna ve 22.50):
Ne, věk by neměl být důvodem nepřijetí. Záleží na tom, jak se umístíte v přijímacím řízení.
Pouze pokud by škola měla plný stav, mohl by ředitel v případě stejných výsledků dát přednost mladšímu uchazeči (se staršími studenty nemívají SŠ v denním studiu moc dobré zkušenosti).
To znamená, že každý ředitel SŠ může zamítnout přijetí kvůli věku nebo jak to je? Já jsem letos dělal přijímačky, ale bohužel mi to o pár bodů uteklo a jsem pod čarou.Pokud nevyjde odvolání, myslíte, že když ředitel nyní povolil studium, že už dejme tomu rok navíc nebude vůči studiu na obtíž z jeho pohledu?
Rozhodující je splnění kritérií pro přijetí, ve Vašem případě složení přijímacích zkoušek. V případě nepřijetí zvážit možnost jiného oboru na jiné škole a poté požádat o přestup, v prvních měsících vždy někdo odpadne a třeba Vám ředitel vyhoví.
Řešit poslední dva měsíce svého studia nemá v tuto chvíli smysl. Ve druhém pololetí můžete požádat o individuál, navíc klasifikace se uzavírá v posledním ročníku již na konci dubna.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.