Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Limit pro studium SŠ?

Od: okk odpovědí: 7 změna:

Dobrý den.

Je nějaká věková hranice do kdy lze studovat SŠ?

Příští rok mi bude 22 let, ale chci změnit úplně obor a studovat zvolený obor v denním studiu na SŠ.

Tuším, že to je do 26 let, jak by to bylo v případě přesahu těch dvou měsíců před dokončneím 4-letého oboru(narozen jsem v dubnu).Je potřea to pak nějak doplácet a lze to vůbec?

Na koho s emohu obrátit, aby mi podal informace.Krajský úřad?

Děkuji.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Pokud Vás daná škola přijme, není poblém. Pouze si budete muset poslední dva měsíce studia hradit sociální a zdravotní pojištění.

okk
hodnocení

Víte to na 100%? A kolik činí to sociální a zdravotní?

buss

Tož se podívej do školského zákona a máš to černé na bílém do kolika let a do ZP a SP..

jirbar*

A taky se to chce nějak živit. Pokud rodiče jsou ochotni tak není co řešit. Pokuď ochotni nebudou tak se holt budeš muset postarat sám o sebe. Na nějaké soudní výživné zapomeň.

Většinou si každý doplňuje vzdělání večerně či dálkově.

iz*
hodnocení

0x

Žádný limit neexistuje, SŠ klidně můžete studovat až do smrti.

Hranice 26 let se nevztahuje ke střední ani k vysoké škole. Do 26 let se student považuje za nezaopatřené dítě (student v doktorandském studiu až do 28 let).

Pokud byste v průběhu studia přestal být nezaopatřeným dítětem (překročil byste 26 let), musel byste si sám hradit zdravotní pojištění.

Ovšem až od měsíce následujícího po dovršení 26 let, a to jen tehdy, pokud byste ještě celý měsíc nebyl nikde zaměstnán ani evidován na úřadu práce maturitní ročník končí maturitou (dost často už v květnu).

Sociální pojištění je povinné pouze pro zaměstnance a OSVČ. K platbě sociálního pojištění se nikdo nemůže přihlásit dobrovolně. Dobrovolně byste se mohl přihlásit pouze k důchodovému pojištění.

___ Jediným limitem podle mne je vedení konkrétní střední školy. O přijetí k dennímu studiu rozhoduje ředitel/ka školy.

doplněno 23.04.13 22:47:

V letošním roce činí zdravotní pojištění OBZP 1.080 Kč, ovšem za 4 roky to může být více (pokud se zvýší minimální mzda).

doplněno 24.04.13 01:56:

Reakce na Okk (23. dubna ve 22.50):

Ne, věk by neměl být důvodem nepřijetí. Záleží na tom, jak se umístíte v přijímacím řízení.

Pouze pokud by škola měla plný stav, mohl by ředitel v případě stejných výsledků dát přednost mladšímu uchazeči (se staršími studenty nemívají SŠ v denním studiu moc dobré zkušenosti).

okk
hodnocení

To znamená, že každý ředitel SŠ může zamítnout přijetí kvůli věku nebo jak to je? Já jsem letos dělal přijímačky, ale bohužel mi to o pár bodů uteklo a jsem pod čarou.Pokud nevyjde odvolání, myslíte, že když ředitel nyní povolil studium, že už dejme tomu rok navíc nebude vůči studiu na obtíž z jeho pohledu?

Rozhodující je splnění kritérií pro přijetí, ve Vašem případě složení přijímacích zkoušek. V případě nepřijetí zvážit možnost jiného oboru na jiné škole a poté požádat o přestup, v prvních měsících vždy někdo odpadne a třeba Vám ředitel vyhoví.

Řešit poslední dva měsíce svého studia nemá v tuto chvíli smysl. Ve druhém pololetí můžete požádat o individuál, navíc klasifikace se uzavírá v posledním ročníku již na konci dubna.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]