Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Školka na 5 dní v měsíci

Od: kyskam* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

mám 2 ročního syna, teď v září nastupuje na 5 dní v měsící do školky, mám mateřskou na tři roky:

1, má nárok být těch 5 dní celý den, nebo je dopoledne?

2, může být už ve školce na celý měsíc a já nepřijdu tak o mateřskou?

3, když by měl event. nárok být celý měsíc ve školce, já bych pobírala mateřskou, můžu si taky jěště přivyrobit bez postihu?

4, malý bude mít 3 roky v červenci, můžu si prodloužit mateřskou až k 1.9.2014? A když jo, tak kdy to mám nahlásit na sociálce?

děkuji kyskam

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

martinaa*
hodnocení

1x

Zdravím, u ostatních bodů neporadím, ale dvouleté děti se na celý den neberou. Jen na dopoledne a odchází ještě před obědem. I většina tříletých dětí nám takto odchází, takto malé děti ještě nejsou zvyklé být celý den bez rodičů.

Ale jak říkám, jsou i výjimky.

iz*
hodnocení

1x

Zaměňujete-li pojmy, nemusíte se dočkat správné odpovědi.

Mateřská a rodičovská dovolená jsou volnem na péči o dítě od zaměstnavatele. Matěřská dovolená trvá 28 (v případě vícečetného porodu 37) týdnů. Rodičovskou dovolenou může zaměstnavatel poskytnout maximálně do 3 let věku dítěte.

Den po 3. narozeninách dítěte je matka povinna nastoupit zpět do zaměstnání. Rodičovskou dovolenou nelze po 3. narozeninách poskytnout. Řešením by mohlo být neplacené volno, ovšem zaměstnavatel není povinen žádosti vyhovět.

___ Pro nárok na rodičovský příspěvek (sociální dávka, kterou vyplácí úřad práce) podle staré úpravy může dítě navštěvovat předškolní zařízení jenom na dopoledne (4 hodiny denně) nebo na 5 dnů v měsíci.

Dobu strávenou ve školce je potřeba po skončení každého měsíce dokládat potvrzením od školky.

Podle nové úpravy by délka pobytu ve školce neměla hrát roli. Otázkou je, zda Vám někde takhle malé dítě přijmou na celý den.

___ K otázce 2: O "mateřskou přijít" nemůžete. Mateřská dovolená trvala 28 týdnů, po stejnou dobu jste pravděpodobně pobírala i peněžitou pomoc v mateřství (PPM, dávka nemocenského pojištění).

K otázce 3: Žádnou "mateřskou nepobíráte".

Rodičovský příspěvek můžete pobírat i při práci, pokud splníte podmínky pro jeho přiznání. (Podle staré byste musela zajistit péči o dítě jinou zletilou osobou, dítě by nesmělo navštěvovat předškolní zařízení.)

___ K otázce 4:

Rodičovskou dovolenou nelze po 3. narozeninách poskytnout. Dobu pobírání rodičovského příspěvk u prodloužit můžete.

zvidavajanca*
hodnocení

0x

Já se docela divím, že vemou dvouleté dítě do školky. Vzhledem k tomu nátřestku, co je. Často se nedostanou ani tříleté děti pracujících rodičů. Možná jiný kraj nebo město takový problém nemá.

neni co se divit , je jasne ze v Cechach je treba jina situace , nez na vychode nebo nekde v malem mestecku , tam problem vubec neni

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]