Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám takový dotaz nejlépe k někomu, kdo má osobní zkušenost. Je mi 24 let, mojí naivitou jsem v 16 přešel z maturitního oboru na učební a vyučil se elektrikářem. Teď po skoro sedmi letech v jisté firmě jsem se konečně rozhoupal a podal si přihlášku k nástavbovému dálkovému studiu. Denní formu si nemohu dovolit, nebydlím už dávno s rodičema a nějak se živit musím Vybral jsem si univerzální obor Podnikání. Chci se zeptat - budu mít jako student nárok na nějaké příspěvky/výhody od státu, když už ale pracuji a nežiji s rodiči? Počítám že určitě ne, ale raději si to chci ověřit.
Další věc co mě zajímá je, pokud tady někdo taky absolvoval tuto formu studia, zda je opravdu nutné chodit každý týden na výuku (konzultace), protože ne vždy mě zaměstnavatel na odpoledne uvolní, to už jsem si zjišťoval. To znamená, že náplň výuky z konkrétního dne kdy jsem chyběl, budu muset zjišťovat jedině od spolužáků, co? Učit se budu, ale nebudu mít prostě čas být tam každý týden odpoledne, mám blbou pracovní dobu.
Díky za rady.
1. Příspěvky a úlevy jsou pouze u denního studia
2. Účast na konzultacích není povinná, stačí se pouze domluvit s jednotlivými vyučujícími na zkouškách. Studijní materiály si obvykle spolužáci sdílí na mailu. Tento způsob studia sebou samozřejmě přináší větší rizoko neúspěchu, většina žáků, kteří pravidelně nedochází do školy, v prvním roce končí.
Díky za odpověď, to jsem si myslel.
A nevíš jak to je u denního studia? Jaký bych měl nárok na příspěvky? Na nájem a jídlo by to ale asi nestačilo
No a s tou druhou částí jsi mě moc nepotěšil. Vím, že to bude těžké se učit po práci, ale jinak už to asi nevymyslím.. Co se vůbec dělá při výuce ve škole? Učitelé jen diktují látky na domácí učení, nebo se i procvičuje a vysvětluje?
A tak když nad tím uvažuji, mohl jsem mít tu nástavbu už 2x hotovou. Myslíte, že ještě není pozdě začínat? Přece jen, pokud mi to půjde, tak jí budu mít až ve 28mi letech...
Učila jsem na dálkovém studiu (nástavba po učebním oboru) a mohu potvrdit, že studenti, kteří na konzultace nechodí, školu zpravidla nedokončí (potvrzuji i ten 1. ročník).
Dálkové studium je na studentech. U nás odpolední konzultace zahrnovaly výklad (přednášky), procvičování a testy. Kromě toho se při nich studenti seznámili s učiteli, s jejich způsobem zkoušení/testování a získali představu o tom, co je při maturitě bude čekat.
Podle mne není na studium pozdě nikdy. Moc ráda vzpomínám na svou nejstarší studentku (věkem už spíše univerzita 3. věku). Byla velice milá a šikovná. Maturitu zvládla v prvním termínu (i když z ní měla strach).
Děkují Vám za odpověď.
Samozřejmě jsem to nemyslel tak, že chodit nebudu, ale třeba že příjdu jen 2x měsíčně místo 4 návštěv, protože vím jistě, že se mi nepodaří uvolnit na každou středu odpoledne (pracuji v obchodě a už tak si to budu muset vybírat formou náhradního volna). Teď konečně alespoň vidím, jak jednoduché bylo dokončit si to při denním studiu, kdy to byla jediná starost člověka a nemusel jsem to řešit teď
Ale jsem hodně motivovaný a doufám, že se s učiteli bude dát domluvit a třeba sem tam něco poslat i na email nebo podobnou formou od spolužáků.
Mě je 36 a letos do toho taky skočím.Podal jsem si přihlášku,vyšlo to,přijali mě a tak se v září uvidí jestli se v tom plavat naučím,nebo mě to semele.Ale za pokus to stojí.Nikdy není pozdě.
Tak to mě těší že nejsem sám Taky jsem zvědavý, zda se do toho ještě dokážu znova dostat a začít se učit po práci. Bude to náročné, hlavně matiky a angličtiny se bojím. Ale musím to zvládnout. Bohužel začínám zrovna když to je v práci nahnuté.. před třemi lety už jsem měl vyplněnou přihlášku, ale nakonec se na to vykašlal... letos jsem mohl maturovat. No, tak holt začínám až teď a pořád si myslím že to není úplně pozdě. Jak říkáš, na to není nikdy pozdě.
Teda člověče Máš to dost podobný jako já kdysi...
Záleží jak se s vyučujícíma domluvíš. Já teda dělal nástavbu elektro, takže když viděli že člověk už má v oboru nějaké ty zkušenosti a že to nefláká, tak nebyl problém se domluvit že prostě občas z práce nemůžu, nebo přijdu později a komunikoval jsem s jednotlivýma učitelama mejlem a SMS. Třeba dva dny předem jsem napsal že jedu na montáž a učtel mi napsal co chtěl probírat, oskenoval mi dvě stránky a poslal na mejla. Já se to naučil, z hotelu jsem se třeba na něco zeptal a příště už jsem zase byl. Jenže to byl technickej obor...
Jestli se chystáš na podnikatelství a není to nějaká placená švidlškola tak tam je riziko, že narazíš na učitele blbce a pak nezbyde než "síť" spolužáků.
První den jsme si vesměs všici vyměnili vizitky a kontakty a pak stačilo jen napsal, zavolat a kdo nebyl, tak někoho poprosil ať mu oskenuje kus sešitu a pošle. Takový ty věčný otravy jsme brzy eliminovali a potom to fungovalo protože nároky nás ostatních byly + - vyrovnané. Jednou nemohl ten, potom zase jinej...
Počítej ale s tím, že se dost nevyspíš. Já dělal v práci i dost přesčasy abych si nadělal co jsem strávil ve škole ten jeden den, pak jsem přišel domů , obstaral domácnost a šup učit. Před maturitou nebylo vyjímkou že jsem byl vzhůru do dvou, do tří a v 6:00 už jsem vstával do práce. To byl vážně masakr, ale zvládl jsem to.
Přeju hodně pevný vůle, budeš ji potřebovat
Jo a od státu nic nečekej, ty máš makat na strejdu Kalouska dokud tě neodnesou z práce nohama napřed.
doplněno 24.04.13 12:24: jo a když jsem začal, bylo mi 24
Díky za inspirující text! Vidím, že jsi na tom byl podobně a závidím Ti, že už to máš za sebou, úspěšně Ono si teď říkám jak to tady tak čtu, že to nebude žádný med a přitom stačilo vydržet jen o rok déle na střední, kde jsem si to mohl dodělat v klídku při bydlení u rodičů, beze stresu... :D Takhle to bude celkem peklo.. zajišťovat si pořád volno v práci, učit se po nocích.. ale snad budou učitelé v pohodě. Tak jak jsi to měl Ty, by to bylo naprosto perfektní. Aby mi učitelé látku zasílali třeba i do mejlu, nebo spolužáci.
Já chtěl jít původně udělat nástavbu v technickém oboru Provozní elektrotechnika, které je mi i bližší vyučením. A taky by to byl lukrativnější obor. Ale volil jsem cestu "jistoty" a raději půjdu na ekonomický obor, kde se to bude dát snad jednodušeji biflovat do hlavy (alespoň doufám), protože z elektrických velíčin a grafů už jsem trochu mimo. I když mě to baví. Nechci riskovat, že to nezvládnu.
Je to státní škola, takže nebudu platit nic...
Každopádně díky moc za rady a zkušenosti. A počítám, že i Tobě se maturita teď hodí?
Ničeho se nebojte a jděte do toho. Já studovala také a to mi bylo rozhodně víc, jak o 20 let, co je teď Vám. - pt
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.