Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
pokud vás neodhradil děsivě vypadající název otázky, jste to právě vy, které prosím o pomoc!
V chemii se momentálně objevila věc, kterou nechápu.
Mám příklad : Ve kterých z uvedených látek existují vodíkové vazby?
a) CH3Br
b) CH4
c) HCl
d) H2O
e) CH2CH2
f) NH3
g) NO
h) HF
A nechápu, jak to poznám. Vím jen, že v g) NO to určitě vodíkovou vazbu mít nebude, protože tam H není. Ale jinak nevím, jak to poznám.
Prosím, nevíte někdo? Hledala jsem to na internetu, ale tam je to obecně a ne konkrétní příklady a rady, jak odhalit vodíkovou vazbu...(možná jsem hledala špatně).
Předem děkuji, je to opravdu důležité.
I wikipedie tuto otázku popisuje.V podstatě lze tvrdit,že vodíkovou vazbu vytvoří atom vodíku,který má jen jeden vazební elektron s atomem silně elektronegativního prvku(Kyslíku,fluoru,uhlíku) tím,že sdílí v povrchových interakcích volné místo s elektrony toho prvku.Týká se to hodně organických sloučenin a halogen sloučenin.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.