Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výběr školy ...prosím o radu

Od: anonymni21 odpovědí: 12 změna:

Dobrý den,

Potřebovala bych objektivní názor od ostatních lidí a třeba i radu. Vystudovala jsem zdravotnickou školu, maturitu mám a nastoupila jsem do prváku (VOŠ-farmaceutický asistent). Jde o to, že jsem školu přerušila z důvodu nějakých problému, které tu nechci uvádět ale i kvůli tomu, protože za ten měsíc jsem zjistila, že mě to tolik nebaví a rozhodla jsem si dát rok pauzu a chodila normálně pracovat.

Už dříve v 15letech, kdy jsem si měla vybírat povolání ,jsem chtěla studium kadeřnice, ale mamka tenkrát chtěla abych měla maturitu, neříkám, že mě to studium nebavilo ale rozhodně jsem k tomu neměla takový vztah, jaký bych chtěla. Věděla jsem, že to v budoucnu dělat nechci a jde mi jen o tu maturitu. Dost čast jsem o tom přemýšlím a srdce mi říká at dělám to, co mě bude bavit ( jsou tam negativa celý den na nohou apod. ale asi v žádný práci nebudu sedět) ale druhá strana mi říká, jestli dělám opravdu dobře. Sehnala jsem si studium (zkrácené jen na rok) místo nějakého kadeřnického kurzu a už jen stačí potvrdit, že skutečně nastoupím.Vážně to hrozně chci ale přítel, tchýně a ostatní se mě ptají, jestli dostanu práci a já jsem dost znejistila, to přece nemám nikdy jistotu, že seženu práci. Co jim mám na takovou otázku říct? Mamka mě v tom hrozně podporuje (až mě to překvapilo) ví, že to chci dávno . Často jsem o tom mluvila a dala mi najevo at se řídím srdcem a ne ostatníma lidma.

Chtěla bych poporosit o váš názor. Děkuji...

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vlasatec*
hodnocení

1x
Dnešní doba je nejistá, jedno je ale jistý, do zdravotnictví půjdou peníze ještě dost dlouho. Myslím že je škoda to celé hodit za hlavu. Kadeřnici můžeš začít dělat kdykoliv... Ještě bych se zapřel a školu dodělal, vím o čem mluvím je mi 26, školu jsem přerušil a lituju toho hodně. Všichni mi to říkali ale já si šel jaksi za svým, někdy je dobrý naslouchat svému okolí...

petra22
hodnocení

0x

Já bych do toho šla. Je to jenom na rok. Během toho roku zjistíš, jestli té ta práce skutečně baví, nebo jestli o ní máš jenom zidealizovanou představu. Když se teď vrátíš do školy, tak se stejně budeš užírat, protože budeš chtít být někde jinde, a výsledky tomu taky budou odpovídat. Když budeš opravdu dobrá, tak si i jako kadeřnice vyděláš. Zejména v Praze :) Musíš mít ale podnikavého ducha.

hodnocení

0x

Být Vámi, dodělám to, co jsem začala. Ve zdravotnictví jsou stále potřeba odborníci. A nepřijdete tam tak snadno o místo, jako v některých jiných profesích.

Tu kadeřnici si nechte jako koníčka - můžete dělat radost upravenými účesy sestře, tetě, kamarádkám, mamce ...prostě známým.

Pokud jste chtěla kadeřnici, měla jste začít v těch 15. Byla by legrace, všechny učenky stejně staré a všechny teprve v začátcích učení. Jenže maminka měla snobský nápad s maturitou. Dnes ji máte a spokojená nejste, ani ta maminka. Dřív Vás od kadeřnice zrazovala, teď by Vás do toho strkala.

Už v té době před 11 lety byla totiž možnost si udělat maturitu i při učňovském oboru - učňák na 3 roky, s maturitou na 4. Proč jste toho nevyužila? Byla by spokojená maminka i Vy. Dneska, v 26 letech, pokud byste byla šikovná, měla byste už svou spokojenou klientelu, za 6 let byste už taky něco vydělala. Takhle se pořád plácáte v ničem. Tak to většinou dopadne, když člověk studuje jen proto, aby se mohl chlubit, že má maturitu a ne kvůli tomu, co ho baví.

Nakonec, když člověk něco dobře umí, nikdo mu to nevezme a on získá na ceně. Ale i kdybyste se pro ten kurs rozhodla, kdo by Vás ten rok v kurzu živil? Nebo by to bylo nějak po práci - večerně?

To všechno musíte dobře promyslet - všechna pro i proti. Ale myslím, že to zdravotnictví je přece jen lepší, navíc už tam máte nakročeno. Ta maturita i to, že Vás pak přijali k dalšímu studiu svědčí o tom, že hloupá nejste a že byste to v klidu zmákla. Jen chtít. Jaga.

doplněno 04.06.13 17:06:

Omlouvám se, že jsem Vám přifařila těch 26 let. O tomto věku psal rádce Vlasatec a já jsem si to nějak ztotožnila s Vámi. Promiňte.

anonymni21
hodnocení

Dobrý den,

Děkuji za názor:) Ale je mi 20, takže před 11 lety to nešlo:) Co se týče mamky, neříkám, že to byla její chyba ale chtěla abych se měla dobře. Navíc měly jsme dohodu, udělám si maturitu a pak at si dělám co chci. Já (ačkoliv jsem fakt chtěla) studovat dál ve zdravotnictví nejde mi to, nebaví mě to. Našrotím se to ale vím, že budu 3 roky neštastná.

Tahle škola je jen na rok a dostanu normálně výuční list, jelikož mi uznají předměty. Bohužel je v denní formě ale u toho mám samozřejmě nějaké brigády.

Zase si říkám, že jsem si to uvědomila ted a dokázala jsem to včas zarazit než kdyby mi bylo dejme tomu třeba 35 let.

Hezký den.

hodnocení

0x

ad studium - tady jsou dvě roviny. ta jedna je, že když budete mít dvě profese, budete mít lepší uplatnění, zvlášt když ta nová profese je vaše vysněná. pokud je jenom na rok, tak to ani není nijak likvidační doba. ta druhá jsou peníze. můžete školu dělat při zaměstnání, nebo očekáváte, že vás po tu dobu bude někdo živit? pokud platí první možnost, není nad čím váhat. pokud druhá, je nezbytně nutné se o studiu dohodnout s tím, kdo vás bude živit.

ad zaměstnání - nejsem kadeřnice, ale co mi kdysi říkala ta moje, tak to kadeřnice nemají lehké. salóny obvykle chtějí holčiny s praxí a ještě obvykleji jim ani nechtějí dávat pracovní smlouvy, ale vyžadují po nich práci na živnostenský list. nejsem si jista přesnými podmínkami pro získání ŽL, ale myslím, že u kadeřnice je k jeho získání taky vyžadována praxe (nebo si sehnat odborného zástupce, který se zaručí, že i bez praxe budete živnost vykonávat dobře). pokud nemáte předem dohodnuto, že vás po škole někdo zaměstná, tak asi se vám práce nebude shánět nejlíp. ale tady fakt vycházím jenom z toho, co mi vykládala kadeřnice, ne z vlastních zkušeností. ona vlastně nějakou dobu dělala za pár šupů pro jinou kadeřnici, pak si udělala živnosťák, chodila po lidech a teprve, když měla klientelu a našetřila si nějaké peníze, tak si pronajala prostory na kadeřnictví.

anonymi21
hodnocení

Dobrý den,

Ano, dvě profese a potom je možnost udělat si ( taky rok ) kosmetičku ( což jsem zjistila je taky s maturitou) - abych to měla kompletní. Jak jsem výše psala, jsem ráda, že jsem si to uvědomila ve 20. j

K praxi tu mi zajistíí škola, takže v tom problém nevidím. K další otázce, bydlím s přítelem ale přispívat mi budou rodiče a k tomu mám nějaké brigády... : )

no, já myslela praxi po škole, jako zaměstnání. nevím, jak to mají kosmetičky, ale obecně u řemesel bývá, že nejdřív je potřeba získat doklad o vzdělání, a pak ještě praxi výkonu povolání, a teprve pak je možno pracovat na živnostenský list (anebo tedy si sehnat odborného zástupce). a nejeden zaměstnavatel taky nechce zaměstnávat lidi hned po škole, protože se mu nechce je zaučovat, radši by rád už nějaké zkušené.

hodnocení

0x

Nevím, ale je to jen nápad, možná nerealizovatelný. Nastálo by za to, zajít do nějakého dobrého kadeřnictví a nabídnout se, že budete umývat hlavy a zametat, jen za to, že vám třeba jen udělají hlavu? Jestli nikde nepracujete a jste doma, tak vyzkoušet, zúčastnit se. ;)

blbablondyna*
hodnocení

0x

A tve okoli ma pravdu, kdysi jsem se dostala na zdravku, v praci ale trvli na ekonom. vzdelani. Dodnes lituji, ze jsem nesla na zdravku. Lidi z ekonomek je vsude plno. Kadernice? Leda by ses vyucila, jinak totiz ty rekvalifikace ti zajisti jedine, muzes kadernici delat, ale nemuzes si otevrit vlastni zivnost, kadernice je zivnost vazana a to z mnoha duvodu, to tu nebudu rozepisovat. Rikas nocni atd? DOdelej rozdelanou skolu ver mi, nebudes litovat. A tako technicka, kterou ti nikdo jen tak nerekne, mi s ekonomkou vecne zirame do ucetnich dat a podobne, neplati nam prescasy a kdyz prijdes i v te slavne Praze o praci, je naval protoze kazdy, kdo doma praci nesezene se sem snazi dostat. Pak ti s "je vas hodne, tak bud to prijmete za ... vetsinou penize, ktere zdravka dostane a zpravidla jeste mene. Je fakt, ze ja jsem za vodou, bez dalsi skoly to neslo, neslo to bez totalni zmeny profese a uceni se par let po nocich neceho noveho. A jine maturity? Vis kolik "maturantu" produkuji soukrome skoly? To vse jde za par let na pracovni trh

anonymka1*

Nejedná se o kurz, což jsem i výše psala ale o školu, kde dostanu normálně výuční list, jako kdybych absolvovala 3 leté studium. (Jelikož už zdávku mám, tak bych chodila do školy jen na rok) - je to zkrácené studium, pro ty, kteří už maturitu mají.

Jinak děkuji : )

pearmonik*
hodnocení

0x
Pro radost to je pekne ale horsi financne,jestli pritel vydela dost tak proc ne ale jestli je taky kadernik tak asi muzete hledat bydleni ve stanu.

Permoníku, nejsem si úplně jistá. Je zajímavé, že kadeřnice z normálních provozoven, pro normální ženské mají co dělat, aby se uživily a kadeřnice z, nevím jak to říci, salonů, renomovaných, skvělých, ale také velmi drahých provozoven jsou na tom víc než dobře. Těžko se to odhaduje. *sok* Znám paní, ta se k takové drahé holičce objednává vždycky při současné návštěvě, protože později už to jde těžce.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]