Nejste přihlášen/a.
Víte slovo na D vzor stroj? Nebo na D vzor kuře? a na K vzory přeceda a soudce,ruže,moře? PROSÍM PORADTE
mužský rod na D vzor stroj - déšť.
střední rod na D vzor kuře - dítě.
mužský rod na K vzor předseda - když se chlap jmenuje Kazda nebo Korda, pak se skloňuje podle vzoru předseda.
mužský rod na K vzor soudce - například náš ministr vnitra Kubice se skloňuje podle vzoru soudce
ženský rod ka K vzor růže - kůže (to tě opravdu nenapadlo?)
střední rod na K vzor moře - kolejiště, Konopiště, koupaliště a všechna ostatní slova od K s koncovkou iště.
Ač není děvka, přece dá.
Ale vážně , na slovo předseda mne napadá snad jedině (kromě jmen, jak uvádí Figurek; dodám, že Čapek má v pošťácké pohádce pana Kolbabu) kořala (jako piják kořalky, ne jako nápoj), nebo snad klíma (*klíma, -y m. klímal; přen. člověk těžkopádný, duševně líný (Šal.)), Další nápady v předchozích odpovědích. Jen mne ještě napadlo pro vzor soudce, kromě Kubice, jméno Beneš Krabice z Weitmíle.
doplněno 21.04.13 13:30:
Ke vzoru kuře bych zmínil trochu výstřední (gramaticky) slovo kníže. To je sice rodu mužského, leč přesto se skloňuje podle vzoru kuře s tím rozdílem, že 2. pád j.č. se shoduje se 4. pádem; navíc v množném čísle je, světe div se, rodu středního (ostatně mám pocit, že původně bylo rodu středního i v jednotném čísle, dnes je to archaismus).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.