Nejste přihlášen/a.
Je dán pracidelný čtyřboký jehlan s délkou podstavné hrany a=20cm a výškou jehlanu v=50cm. Vypočítej Objem a povrch jehlanu. Jak nejrychleji pochopit počítání jehlanu než si zapamatovat vzorčky? Trvá mi dlouho než mi docvakne čím a jakým vzorcem mám postupovat.
doplněno 17.04.13 17:37:A jaký je postup?
Malé upozornění: až budeš počítat povrch pláště (čtyři rovnoramenné trojúhelníky), musíš si uvědomit, že výška oněch trojúhelníků je něco jiného, než výška jehlanu. K těmto výškám se musíš propracovat za pomoci Pythagora. Jedna odvěsna je půlka hrany, druhá odvěsna je výška jehlanu a přepona je výška trojúhelníka, kterou hledáš.
Tak si uvědom, jak jehlan vypadá, ne?
Obecně povrch - čtyřúhelník (podstava) - tam asi nebude problém vypočítat plochu, ne? A zbytek jsou čtyři trojúhelníky - jejich plochu snad taky umíš spočítat, ne?
A pokud si zapamatuješ, že pro ´špičatá tělesa´ (jehlan i kužel) platí, že jde o jednu třetinu objemu hranolu či válce téže výšky a plochy podstavy, nebudeš si muset pamatovat další vzorečky...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.