Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rovnice

Od: nevimto* odpovědí: 11 změna:

Dobrý den,byl jsem nemocný a ve škole dělaly rovnice a já nevím jak se počítají mohly by jste mi to vysvětlit? Dám příklad .

/ je zlomková čára

tak napříkal : 2/x + 1=3/x +4 a nebo 2/t+3=3/t-2

mockrát děkuji

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sebod*
hodnocení

4x

Nejdříve se zbavíš zlomku.To znamená, že MUSÍŠ obě strany vynásobit - čím?. Pak si převedeš na jednu stranu rovnice neznámou ( x nebo t), na druhou stranu převedeš číslice. Sečteč, odečteš, podělíš a budeš vědět kolik je x(t).

nevimto*
hodnocení

Aha takže chápu to tak že vynásobím společným násobkem?

hodnocení

4x

Dovolím si kolegyni doplnit: když převádíš číslo z jedné strany rovnice na druhou, musíš změnit znaménko.

doplněno 16.04.13 21:44:

Jasně - nejmenším společným násobkem.

doplněno 17.04.13 07:08:

Výsledek raději nechej ve tvaru zlomku.

nevimto*
hodnocení

Takže ta první rovnice výjde -0,3 periodických? Jestli ne tak jsem to nepochopil a budu prosím žádat postup :)

sebod*

pochopil jsi to *palec*. A udělej si zkoušku. Za x dosaď -0,3 do rovnice a vypočítej. Jestli jsi počítal správně, tak se obě strany sobě rovnají.

Akorád bych raději psal x = -1/3. Řešení x = -0,3 je přibližné a po dosazení zkouška nemůže vyjít (a ještě se tím blbě dělí); když budu chtít počítat s tou periodicito, to bby vyjít mělo, ale výpočet se zase komplikuje.

nevimto*
hodnocení

A ještě u toho druhýho jak jsem napsal to mám násobit čím když tam je 2/t+3 a 3/t-2? t+3 a t+2 patří celé pod zlomkovou čáru

jirbar*

Ty nejsi ani schopen zadání napsat tak, aby bylo matematicky jednoznačné

2/(t+3) = 3/(t-2)

Celou rovnici samozřejmě vynásobíš výrazem (t+3)*(t-2), čímž se zbavíš zlomků a dál už je to jednoduché.

jirbar*

Já bych obě strany rovnice vynásobil (t² + t - 6)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]