Nejste přihlášen/a.
Zdravicko,
Potřeboval bych se naučit následující 2 příklady, jenže já je nedokážu ani vypočítat.
Pokud by se našel někdo, kdo je vypočte a napíše mi postup, budu moc rád!
Pak to pro mne bude snadnější pochopit.
Ten druhý není zase tak podstatný, hlavně ten první.
S [-4,2] r8 ... x²+y²+6x-6y-2
Předem bych chtěl poděkovat za případné odpovědi.
Co ten první. Pravděpodobně máš sestavit rovnici kružnice o poleměru 8 se středem viz souřadnice.
Druhý příklad bych řekl že je to rovnice kužnice se středem S[-3;3] o poloměru odmocnina z dvaceti.
má to něco společného s kružnici. Je to obecný tvar kružnice, směrnicový tvar, nebo směrový tvar kružnice. Něco takového. Je potřeba převést rovnici z jednoho tvaru do druhého (takže se směrového (směrnicového) na obecný, a naopak).
Byl bych rád... Děkuji
Hlavně to není vůbec žádná rovnice. A o něčem takovém jako směrnicový tvar kružnice jsem neslyšel. Mohlo by jít o středový tvar rovnice, ale tohle je řeč jako rozprávka. Já tam vidím dva jakési zápisy, pravděpodobne "S [-4,2] r8" je jeden příklad (ale takto zapsáno to žádný příklad není) a " x²+y²+6x-6y-2" má být druhý příklad, ale rozhodně to není rovnice. Když, tak je to kvadratická forma. Dobře, rovníce kružnice by mohla mít tvat
x²+y²+6x-6y-2 = 0 což by byl obecný tvar rovnice kružnice, nebo nějaký takový:
(x-m)² + (y-n)² = r² (r>0)
což by byla rovnice kružnice o středu [m,n] a poloměru r ("středový tvar kružnice).Ten středový převedeme na obecný tak, že závorky umocníme a vše převedeme na jednu stranu. naopak se to dělá doplněním na čtverec, což byste měli znát z výkladu o kvadtŕatických rovnicích. Je tohle k něčemu, nebo tal nerozumíš ještě něčemu, a čemu? (To se ptám proto, abychom věděli, co vysvětlovat.)t
Tak se na to podívejme. Především na začátku předposledního řádku je -(-4); dvakrát minus je plus, takže nejprve tu rovnici upravíme na tvar
(x+4) ²+(y-2) ²=8²
Osm na dryhou je stkuutečně 64. No a potom se to musí upravit, ty dvojčleny se musejí umocnit na druhou. Jsou dvě možnosti. Buď napíšeme (x+4) ² = (x+4)(x+4) a ty dvě závorky roznásobíme, každý člen první závorky s každým členem té druhé. Nebo použijeme vzorec pro mocninu dvoujčlenu:
(a±b)² = a² ± 2ab + b²
Pro první dovojčlen to znamená
(x+4) ² =x² + 8x +16
s tím druhým si doufám už poradíš.
(To ale není "Matematika není moje silná stránka", to je neznalost elementárních základů.)
doplněno 17.04.13 08:40:Tedy, abych byl přesný, elementární neznalost je, když napíšu x - 2 = -2x. Počítání s mnohočleny zas tak úplně jednoduché není, to je třeba trochu procvičit. Zkus to podle toho vzoru, co jsem tady napsal, a zapiš to. Teď jdu k doktorovi, kolem poledne se k tomu vrátím.
Tak děkuji za rady, trochu jsem to pochopil. Za nedlouho mne bude čekat další písemka, na jiné učivo. Pokud tomu nebudu rozumět a nevadí, rád se zase na Vás obrátím.
Jaká "matematika není silná stránka". Snad není silná stránka trochu logicky myslet. Matematika s tím nemá nic společného.
No a čeká Tě matematika při maturitě. Bude na všech středních školách.
Tak Ty by si zase nezvládl jiné věci, které třeba já jo. Nikdo není dokonalý. Mimochodem, maturita z matematiky mě nečeká.
Hochu hochu. Pokud někdy budeš dělat nějakou maturitu tak věz, že tam bude matematika. A věz že i já jako mnozí spoustu věcí nezvládnem. Nemusím čumět do facebooku, nemusím čudit majránku. Nemusím perník a spoustu dalších věcí nejen že nemusím, ale i neumím.
No ta matematika je základ všeho.
Nerozuměl jsem tomu, bylo mi vysvětleno a pochopil jsem. Návody na netu mi nepomohly.
Matika opravdu není součástí poviné maturitní zkoušky! (pokud si ji dotyčný nevybere dobrovolně)
V běžném životě se ovšem hodí a někdy je jí dost zapotřeba. Některé příklady mi příjdou dost složité až nepotřebné, tedy alespoň pro mne, nematikáře.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.