Nejste přihlášen/a.
Ahoj,potřeboval bych vypočítat (pro našeho učitele jednoduchý příklad),Nevím si rady.Mohli byste prosím napsat i postup výpočtu?
x+y = 1
3/4x - 1/24 = 1/12y
------------------------------
To / je jako zlomek
Díky moc
A - pro koho je ten příklad "nejednoduchý"? - prostě máš soustavu dvou rovnic o dvou neznámých - z první rovnice si jednu neznámou urči a do druhé ji dosaď...
Zkus sem napsat nějaké své snažení.
doplněno 15.04.13 19:34: Vynásob všechny členy rovnice nejmenším společným násobkem jmenovatelů... Už?
Hoste - jen pro ´pořádek´ - jde o nejmenší společný násobek...
obě strany rovnice vynásobíš největším společným násobkem jmenovatelů, podívej se na rovnici
3/4x - 1/24 = 1/12y
co ti říkají čísla 4, 24 a 12? Jakým asi číslem by bylo možné znásobit obě strany rovnice, aby měly stejného jmenovatele, se kterým se pak čitatel krátí?
Snad ti stačilo napovědět?
takže jsem to už asi vypočítal...Udělal jsem to sčítací metodou a výsledek mi vyšel (x,y)=(29/30,-17/20) snad to bude správně...Díky za rady
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.