Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Laborka-rodiče také nevědí

Od: vl* odpovědí: 4 změna:

Zdravím,

dostali jsme za úkol vypracovat do zítřka laboratorní práci, ale mně fyzika moc nejde tak jsem myslel, že mi s tím pomůže táta, také neví... Učitelka mi řekla, že mi nemlže říct jak to mám vypočítat, takže už fakt nevím. Rodiče mi už řekli, tak hold dostanu pětku, svět se nezboří, ale já bych tu jedničku opravdu potřeboval. S tou učitelkou je to trochu složitější případ, byly na ní i stížnosti, ale to tu rozebírat nebudu. Podstatně je to, jestli by se tu našla nějaká dobrá duše a pomohla mi to vypočítat.

Číslo pokusu

Tahová síla

Objem

Vztlaková síla

1

0,1 N

10 ml

?

2

0,2 N

20 ml

?

3

0,3 N

25 ml

?

Ono to asi těžké není, ale já nemám nikoho kdo by mi to vysvětlil...

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

A to si takhle dostal tabulku bez jakyhkoliv dalsich instrukci, popisu o co se jedna a pod? nebo ji pred nama pouze tajis?

Protoze vesteckou kouli sem si dnes zapomel doma.

Jde o neco s Archimedovou vetou snad?

vl*
hodnocení

Nemám potřebu před váma něco tajit a je mi líto, že si to o mně myslíte:

Instrukce: _ Ověř plování těles _ podmínky

Pomůcky: odměrný válec, kádinka, stojan, broky, siloměr, zkumavka, niť

Postup: 1) Díky siloměru si zjistíme, jakou silou je přitahována zkumavka k zemi.

2) Potom si prázdnou zkumavku zavěsíme na aparaturu, ponoříme do vody a zjistíme, o kolik ml
stoupla hladina vody ve zkumavce. Vše si zapíšeme.
3) Zkumavku z vody vytáhneme, přidáme pár broků, na siloměru si zjistíme, jakou silou je
zkumavka přitahována k zemi. Ponoříme do vody a zase si zjistíme, o kolik ml stoupla hladina
vody.
4) Stejný postup opakujeme i u 3 pokusu, akorát s více broky.

No tak vidis, ze si tajil ;)

Teleso ponorene do kapaliny je nadlehcovano silou rovnajici se tize kapaliny telesem vytlacene.

Ponorene teleso je zkumavka.

Tiha kapaliny telesem vytlacene je tiha objemu vody, ktery si zjistil pri zmene vysky hladiny.

Voda ma hustotu 1000kg/m3, vytlacis-li 1ml, pak tiha odpovida tize 1ml, to jest 1gram.

A z vety plyne, ze tato tiha je rovna sile, ktera teleso nadlehcuje. Tedy vztlakove sile. A to je otaznickovy sloupecek v Tve tabulce.

-

Konkretni hodnoty uz si jiste dopoctes.

doplněno 15.04.13 14:59:

1mL vody =1gram, nikoliv, ze tiha 1mL je 1g. Ale to je jasne, ze.

To jen aby nedoslo k mylce, nemuselo to byt napsano uplne pochopitelne.

vl*
15.04.13 15:56
hodnocení

Děkuji

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]