Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
prosím o radu: Mám napsat historickou povídku z období antického Říma nebo Řecka, která bude správně po historické (faktografické) stránce. Nenapadá mě žádná zápletka, žádný příběh.
Zároveň mám doložit z jakých zdrojů, nejlépe knihy jsem čerpala popis prosředí a faktografické údaje.
Poraďte mi prosím nějaké téme, příběh. Předem díky moc.
no já bych si půjčil například tu starou známou historku, kterou končí Odyssea.
Odysseus se vrací domů po dvaceti letech, dobitý, roztrhaný, hladový, špinavý, v kapse ani floka. Všichni předstírají že ho nevidí a přivítat ho přijde jen ten starý pes, který na něj nezapoměl.
Dobré téma, ne?
Názor hosta se mi zdá poněkud přehnaný, domnívám se, že jde o školní úkol, ve kterém je třeba jen použít správné dobové reálie.
Sáhla bych třeba po některé knize Vojtěcha Zamarovského, případně bych v městské knihovně požádala o nějaké dějiny antiky a o nějakou obrazovou publikaci. Je jich mnoho, sáhněte po první. V dějinách bych si našla vhodné letopočty a přidala k nim vládce, v obrazové publikaci se pak dívala na oblečení, účesy, typy vozů, zbraní...
Pak bych v nějaké té zápletce mohla použít, že si hrdinka zapletla uzel vlasů, že se hrdinovi přetrhl pásek u sandálů a tak nějak.
Těžko něco vymýšlet z doby, kterou člověk nezná, ale i to se dá a pak existují filmové zpatlaniny kdy běhají lidé mezi dinosaury, ženy mají makeup a muži jsou dokonale oholení a mají ostříhané nehty a s historií to má málo společného.
Aby někdo napsal něco jako Sinuhet Egypťan, nebo Ben Hur, Není již lidu římského, Quo vadis a podobné skvosty, musí dlouho studovat dobu, do které chce zasadit děj. Podle mého názoru je psaní historických amatérských povídek a příhod nejen chyba, ale v době internetu i podvrh, který se může šířit a rozšiřovat množství planých a nesprávných informací zaplavujících internet a datová úložiště, kterých se pak zase někdo může chytit. Takovéto školní úlohy by měly mít pouze omezenou časovou platnost a pak být smazané.
Možná varianta: můžete zkusit napsat příhodu, kdy je vypravěč svědkem nějaké skutečné historické události, například bujné hostiny, her v cirku, nebo jiného historicky doložené a popsané události, kdy by se v povídce odkazovalo na skutečnosti z hlediska jakoby účastníka té události.
Vidím, že jste sečtělý a znalý historie. Můžete mi poradit v jaké knize najít skutečné historické události? I to musím doložit. Začíná se mi rýsovat příběh o lodi, kterou nechal postavit Caligula a Claudius ji potopil. Kde hledat - Suetonius, Tacitus, Filón z Alexandrie nebo někdo úplně jiný?
Někdy v 60. letech minulého století vycházela tak zvaná Antická knihovna, knihy různých autorů, ze kterých by se dalo čerpat, ale to je na dlouhé čtení. Například Životopisy dvanácti císařů, Titus Livius Dějiny - několik dílů, Marcus Aurelius - Hovory k sobě, Ezopovy bajky, atd.Více viz ham-ham.wz.cz/...
Dobře se čte Homér Ilias i Odyssea. Co takhle napsat příběh lodníka plujícího s Jasonem pro zlaté rouno v okamžiku, kdy proplouvali kolem Sirén, které svým luzným zpěvem lákaly lodníky aby přistáli u břehu a pak nepluli dál, ale Jason jim zalil uši voskem, aby zpěv neslyšeli a dál pluli a nenechali se zlákat do záhuby a pouze on, Jáson, se nechal připoutat (prý) ke stěžni, aby také nepodlehl a mohl ten přenádherný zpěv slyšet?
Ale to jsou jen nápady, určitě máte svou představu a fantazii. Držím palce.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.