Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Matematika - číselná řada

Od: leader odpovědí: 17 změna:

Číselná řada 1,2,4,7,11,16,22... je tvořena podle určitého klíče.

Na kolikátém místě v řadě bude číslo, které je právě o 100 věší něž číslo, které mu v řadě bezprostředně předchází?

Prosím vysvětlete mi někdo, jak to spočítat, děkuji :)

A cože to znamené pezprostředně?

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Rozdíl čísel je vždy o jednu větší než rozdíl předešlý. 1+1=2 +2 =4 +3=7+4= 11 +5=16 ... A dál musíš počítat dokud nebude to přičítané číslo 100. A to je to hledané číslo. Pak jen spočítat na kolikátém místě je. No jde to i logicky odvodit ;)

Bezprostředně předchází znamená hned předtím, jako v té číselné řadě je 16 bezprostředně předchází 22.

leader
hodnocení

A jaké je teda to číslo? to bych počítal hodinu a logicky to vypočítat neumim :(

Pomozne prosím někdo :)

dericcaster*

Když Ti tu někdo napíše výsledek, tak se to nikdy nenaučíš. V matematice také nejsem kovaný, ale když něco neumím, tak to zkusím tak jak to umím, ne? Umíš alespoň malinko pracovat v Excelu...?

leader
hodnocení

No v Excelu umím, ale nemám windows, takže nemohu

sebod*

No, když to budeš počítat "ručně", myslím tím bez algoritmu, tak to máš za nějakých 15 minut spočítaný...Teda když se ve sčítání nespleteš ;)

leader
hodnocení

:( Ten algoritmus jsem nějak nepochopil, nikdy jsem se to neučil :-/ a 15 minut je moc, když na celé přijímačky mám 45 minut :(

figurek*
hodnocení

2x

podívej se dobře na tu řadu. Čísla rostou tak, že druhé je o 1 větší než první, třetí o 2 větší než druhé, čtrvrté o 3 větší než třetí, páté o čtyři větší než čtvrté, šesté o pět větší než páté atd.

Na kolikátém místě bude to, které je o 100 větší, než číslo předcházející? Já bych i bez počítání řekl, že bude na pozici 101.

101 je to proto, že začínáš počítat od čísla na pozici 1. A k té jedničce musíš přidat těch požadovaných 100 pozic.

no a jestli to chceš spočítat i číselně, pak jsou to čísla 5051 a to bezprostředně předcházenící je 4951.

Doufám že mi aspoň trochu rozumíš. :)

leader
hodnocení

Jo, děkuji.. začínám tomu rozumět :)

jirbar*

Tos nad tím přemejšlel 20 minut co jsem Ti to napsal?

leader
hodnocení

promiň, ale když jsem se to nikdy neučil a nerozumím tomu tak nad tím musím přemýšlet, sice to nebylo 20 minut, ale nějakou dobu jsem nad tím přemýšlel, máš s tím snad nějakej problém? :)

jirbar*

Nemám, jen se divím když "pepr" v 16.20 napsal Alogoritmus z kterého to je na první pohled vidět. No a když pořád nechápeš, tak jsem to za pár minut doplnil a ono furt nic. No budou horší příklady z matematiky.

doplněno 29.03.13 17:05:

A 45 minut je spousta času. Titanic se potopil za 20 minut.

A Algoritmus se neučí to se jen přemejšlí nad logickým postupem, který vede k hledanému cíli.

To je jak pořád stejný postup když slezeš z postele a jdeš vykonat výtvor.

doplněno 29.03.13 17:23:

Na to že nevíš co je algoritmus se těžko něco vysvětluje. Doufám že to nejsou přijímačky na vejšku. No ono i na střední se snad na základce o Algoritmech jistě aspoň mluvilo.

leader
hodnocení

Papřovi jsem rozuměl, ten o alogortimusu nic neříkal až jsi to pak řekl Ty a ještě jednou to vysvětlil Fiqurek a pak jsem to začal chápat, byly to dvě minuty, alr dyť je to přece jedno, nevím proč to řešíš :)

leader
hodnocení

Nechci se hádat, ale Titanic se potápěl dvě a půl hodiny a já jsem nad tím přemýšlel 2 minuty. Pepr o tom nemluvil, z tvého příspěvky jsem to nepochopil a až v 16:43 po příspěvku Fiqurka jsem nad tím začal přemýšlet a v 16:45 jsem to začal chápat, to je vše.

leader
hodnocení

Ne ne, vejška to opravdu není, není to asi střední, hlásím se na šesti-leté gymnázium, to mě doufám omlouvá :)

leader
hodnocení

Takže třeba: Na kolikátém místě bude v řadě číslo, o 50 větší než číslo, které mu bezprostředně předchází?

Výsledek je 51? :)

jirbar*
hodnocení

0x

No algoritmus již znáš a protože rozdíl má být 100 a to sto se přičítá k číslu na sté pozici, tak hledané číslo bude na stoprvní pozici. Otázka zní jejichž rozdíl je a nikoliv jaká je hodnota hledaného čísla

doplněno 29.03.13 16:34:

Z algoritmu vidíš že mezi číslem 11 a 16 je rozdíl 5 a to číslo 11 je na páté pozici

dzordz*
hodnocení

0x

Když tu řadu posunete o jedničku doleva, tak to bude názornější: 1, 3, 6, 10, 15, 21.. vždy součet 1, 1+2, 1+2+3, 1+2+3+4..

Snadno zjistíme, že součet je vždy roven max. číslu * (max.číslo / 2 + 0.5), tedy např. 3*2, 4*2.5, 10*5.5, 51*26 ..

No a vy hledáte tak velké číslo, aby y * (y / 2 + 0.5) bylo o 100 větší než x * (x / 2 + 0.5) a zároveň y a x šly po sobě, tedy y = x + 1.

A až ho najdete, tak nezapomeňte, že jsme úplně na začátku celou řadu posouvali, takže ji budete muset zas šoupnout o jedničku doprava.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]