Nejste přihlášen/a.
Číselná řada 1,2,4,7,11,16,22... je tvořena podle určitého klíče.
Na kolikátém místě v řadě bude číslo, které je právě o 100 věší něž číslo, které mu v řadě bezprostředně předchází?
Prosím vysvětlete mi někdo, jak to spočítat, děkuji
A cože to znamené pezprostředně?
Rozdíl čísel je vždy o jednu větší než rozdíl předešlý. 1+1=2 +2 =4 +3=7+4= 11 +5=16 ... A dál musíš počítat dokud nebude to přičítané číslo 100. A to je to hledané číslo. Pak jen spočítat na kolikátém místě je. No jde to i logicky odvodit
Bezprostředně předchází znamená hned předtím, jako v té číselné řadě je 16 bezprostředně předchází 22.
A jaké je teda to číslo? to bych počítal hodinu a logicky to vypočítat neumim
Pomozne prosím někdo
Když Ti tu někdo napíše výsledek, tak se to nikdy nenaučíš. V matematice také nejsem kovaný, ale když něco neumím, tak to zkusím tak jak to umím, ne? Umíš alespoň malinko pracovat v Excelu...?
No, když to budeš počítat "ručně", myslím tím bez algoritmu, tak to máš za nějakých 15 minut spočítaný...Teda když se ve sčítání nespleteš
podívej se dobře na tu řadu. Čísla rostou tak, že druhé je o 1 větší než první, třetí o 2 větší než druhé, čtrvrté o 3 větší než třetí, páté o čtyři větší než čtvrté, šesté o pět větší než páté atd.
Na kolikátém místě bude to, které je o 100 větší, než číslo předcházející? Já bych i bez počítání řekl, že bude na pozici 101.
101 je to proto, že začínáš počítat od čísla na pozici 1. A k té jedničce musíš přidat těch požadovaných 100 pozic.
no a jestli to chceš spočítat i číselně, pak jsou to čísla 5051 a to bezprostředně předcházenící je 4951.
Doufám že mi aspoň trochu rozumíš.
promiň, ale když jsem se to nikdy neučil a nerozumím tomu tak nad tím musím přemýšlet, sice to nebylo 20 minut, ale nějakou dobu jsem nad tím přemýšlel, máš s tím snad nějakej problém?
Nemám, jen se divím když "pepr" v 16.20 napsal Alogoritmus z kterého to je na první pohled vidět. No a když pořád nechápeš, tak jsem to za pár minut doplnil a ono furt nic. No budou horší příklady z matematiky.
doplněno 29.03.13 17:05:A 45 minut je spousta času. Titanic se potopil za 20 minut.
A Algoritmus se neučí to se jen přemejšlí nad logickým postupem, který vede k hledanému cíli.
To je jak pořád stejný postup když slezeš z postele a jdeš vykonat výtvor.
doplněno 29.03.13 17:23:Na to že nevíš co je algoritmus se těžko něco vysvětluje. Doufám že to nejsou přijímačky na vejšku. No ono i na střední se snad na základce o Algoritmech jistě aspoň mluvilo.
Papřovi jsem rozuměl, ten o alogortimusu nic neříkal až jsi to pak řekl Ty a ještě jednou to vysvětlil Fiqurek a pak jsem to začal chápat, byly to dvě minuty, alr dyť je to přece jedno, nevím proč to řešíš
Nechci se hádat, ale Titanic se potápěl dvě a půl hodiny a já jsem nad tím přemýšlel 2 minuty. Pepr o tom nemluvil, z tvého příspěvky jsem to nepochopil a až v 16:43 po příspěvku Fiqurka jsem nad tím začal přemýšlet a v 16:45 jsem to začal chápat, to je vše.
Ne ne, vejška to opravdu není, není to asi střední, hlásím se na šesti-leté gymnázium, to mě doufám omlouvá
No algoritmus již znáš a protože rozdíl má být 100 a to sto se přičítá k číslu na sté pozici, tak hledané číslo bude na stoprvní pozici. Otázka zní jejichž rozdíl je a nikoliv jaká je hodnota hledaného čísla
doplněno 29.03.13 16:34:Z algoritmu vidíš že mezi číslem 11 a 16 je rozdíl 5 a to číslo 11 je na páté pozici
Když tu řadu posunete o jedničku doleva, tak to bude názornější: 1, 3, 6, 10, 15, 21.. vždy součet 1, 1+2, 1+2+3, 1+2+3+4..
Snadno zjistíme, že součet je vždy roven max. číslu * (max.číslo / 2 + 0.5), tedy např. 3*2, 4*2.5, 10*5.5, 51*26 ..
No a vy hledáte tak velké číslo, aby y * (y / 2 + 0.5) bylo o 100 větší než x * (x / 2 + 0.5) a zároveň y a x šly po sobě, tedy y = x + 1.
A až ho najdete, tak nezapomeňte, že jsme úplně na začátku celou řadu posouvali, takže ji budete muset zas šoupnout o jedničku doprava.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.