Nejste přihlášen/a.
Ahoj, připravuju se na přijímačky a nějak nemůžu vyřešit následující příklad. Předem děkuji za pomoc a za vysvětlení.
Na květinový záhon vysadili 220 květu - tulipánu a narcisů. Během prvního týdne zvadla čtvrtina tulipánů a osmina narcisů, což představovalo 15 procent všech květů. Kolik tulipánů bylo vysázeno na zahradě?
Jsem nejaky cas ze skoly pryc, ale snad to bude takto pochopitelne:
x ... tulipan
y ... narsic
-
220 květu - tulipánu a narcisů
x + y = 220
-
čtvrtina tulipánů a osmina narcisů, což představovalo 15 procent všech
0,25x + 0,125y = 33 (coz je 15 procent z 220)
-
Ted mam dve rovnice, kde si v jedne z nich vyjadrim promennou a dosadim do druhe, abych dostal jen jednu promennou.
Tak treba dosadim za x = 220 - y a vypocitam.
0,25(220 - y) + 0,125y = 33
55 - 0,25y + 0,125y = 33
-0,125y = -22
y = 176
y jsem si pojmenoval narsicy, takze narcisu 176
tulipanu 44
Zkouska:
(čtvrtina tulipánů a osmina narcisů, což představovalo 15 procent)
0,25*44 + 0,125*176 = 33
11 + 22 = 33
Preved si to do nejaky "skolni formy", jakou se to zapisuje
Ježiš děkuji vám moc, už nad tím sedím snad dvě hodiny, vážně mě nenapadlo to vzít přes dvě neznámý Jsem hňup oprstě no :D Moc děkuji
Dve promenne na to nepotrebujes. Jestlize jednoho je "x", tak druheho musi byt "220-x". Tohle je presne ta prvni rovnice z te soustavy 2 rovnic o 2 neznamych (ukazka: jestlize 220-x si oznacime "y", tak ta prvni rovnice je x+y=220 a v nasem pripade x+(220-x)=220 ).
Takze jestli to pocitas takhle "primo" pres "220-x" nebo to rozepises pres 2 nezname, je uplne jedno.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.