Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kontrola pravopisu

Od: cell odpovědí: 18 změna:

Ahoj, opravoval jsem nějaký text. Většina by měla být v pořádku. Možná i všechno. Prosím o překontrolování než pošlu finální draft. Děkuji moc.

Tyto kamenné desky jsou velmi staré. Vzájemně jsme se objali. Půjčil jsem si kolegovy rukavice

a šel jsem se svými spolupracovníky do hospody. Správu budovy jsme předali společnosti

Mapro. Pokud by jste přišli, mohli bychom zajít k mladšímu bratrancovi. Samozřejmě s Vámi

souhlasím. Tohle je jen výjimka. Můj úkol je nejjednodušší. Mně se ten film opravdu líbil. Pak

jsme šli ještě ke mně. V okresním přeboru zvítězili chlapci i dívky z našeho oddílu. Tyto

informace najdete na Městském úřadě v Rychnově nad Kněžnou. Udělala jsem skvělé jídlo, tak

doufám, že vám bude chutnat. Podařilo se nám najít cestu, jak se dostat ven. Vyzkoušejte

prosím ještě tento nenáročný postup. Zadání se podařilo splnit na 100%. Všechno tady

vypadalo úplně jinak, než bylo obvyklé. S novým kolegou jsme se skamarádili poměrně rychle.

Se Slováky jsme se domluvili na spolupráci.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Pokud byste přišli...
cell
hodnocení

opraveno, děkuji.

dzordz*
hodnocení

2x

Jedinou chybou, kterou vidím, je byste.

Ostatní zmiňované máte správně. Prosím v čárkách být nemusí, pokud to je běžná vsuvka ze slušnosti (90% případů). Pokud to je zdůraznění, že byste běžně žádal nebo rozkazoval, ale teď prosíte, pak ano, čárky kolem prosím z obou stran.

hop®
hodnocení

2x

Tyto kamenné desky jsou velmi staré. Vzájemně jsme se objali. Půjčil jsem si kolegovy rukavice a šel jsem se svými spolupracovníky do hospody. Správu budovy jsme předali společnosti Mapro. Pokud byste přišli, mohli bychom zajít k mladšímu bratrancovi (spíše "bratranci", ale asi to není chyba). Samozřejmě s Vámi souhlasím. Tohle (možná raději "Toto") je jen výjimka. Můj úkol je nejjednodušší. Mně se ten film opravdu líbil. Pak jsme šli ještě ke mně. V okresním přeboru zvítězili chlapci i dívky z našeho oddílu. Tyto informace najdete na Městském úřadě v Rychnově nad Kněžnou. Udělala jsem skvělé jídlo, tak doufám, že vám (nebo Vám, není jasné jestli Vykáme nebo píšeme více lidem) bude chutnat. Podařilo se nám najít cestu, jak se dostat ven. Vyzkoušejte, čárkaprosím, čárka ještě tento nenáročný postup. Zadání se podařilo splnit na 100%. Všechno tady vypadalo úplně jinak, než bylo obvyklé. S novým kolegou jsme se skamarádili poměrně rychle. Se Slováky jsme se domluvili na spolupráci.
;)... jen můj názor...

Taky bych oosobně dal přednost "bratranci", ale "bratrancovi" je zcela v pořádku. Samozřejmě "by jste" být nemúže, ale vše ostatní beru /včetně těch čárek/nečárek kolem prosím.

hop®

Jo, taky jsem neříkal, že ten bratranec je špatně. ;):)

Víte, Kartaginče, já to beru především podle oka a ucha a teprve pokud mi něco opravdu "nesedí", tak přemýšlím "proč". Většinou mi to vychází. I proto jsem si zkopíroval celý text a pak se jím začal zabývat, abych to prostě měl v celku na očích...

...a nevrdím, že jsem všeznalý a neomylný - jsme lidé chybující, hezký den... :)

No já to taky nemínil jako výtku, spíš naopak jako sohlas, zejména s tou preferencí tvaru bratranci. A zase nějak extra češtinář nejsem, ale občas koukám na stránky ústavu pro jazyk český, což jsem právě zde udělal, a to zejména proto, že se mi ten tvar "bratrancovi" taky vůbec nelíbil.

hodnocení

1x

Kromě již zmíněného - na 100 %. Takto s mezerou se to čte na sto procent, vámi napsané 100% se čte stoprocentní.

...cestu, jak se dostat...

Tohle nikdy nevím a jak mohu, tak se tomu vyhnu. Nejsem češtinář a různí češtináři mi jednou tvrdili, že tam čárka musí být, jednou zase že nesmí.

hodnocení

1x

Zdravím všechny češtináře! Nás učila pí češtinářka pomůcku s čárkami ve větě: pokud se vynechá vsuvka a věta dává smysl, je nutné vsuvku oddělit čárkami. Vyzkoušejte, prosím, ještě tento nenáročný postup. Takže podle naší paní češtinářky by i bez té prosby věta dávala smysl... A proto "prosím" je nutno oddělit jako vsuvku čárkami.

Nemáte pravdu. To jednoduché pvidlo se týká dejmetomu přívlastku těsného a volného. "Prosím" je vsuvka s oslabenou větnou platností a čárkou se oddělovat může, ale nemusí.Jazyková příručika ÚSTAVU PRO JAZUK ČESKÝ píše:16 Výrazy s oslabenou větnou platností (prosím,mimochodem,bohužel,naštěstí, naneštěstí, samozřejmě,upřímně řečenoapod.)Některé výrazy mají větnou platnost značně oslabenou, proto je podle PČP můžeme oddělit čárkou v případě, chápeme-li informaci, kterou ony výrazy nesou, pouze jako doplňující či volně související. Zároveň tím naznačujeme důraz nebo pauzu. Varianta bez čárky však v mnoha případech rozhodně není chybná (viz níže). Jde například o některé vsuvky a modální částice. Tyto vsuvky (prosím, celkem vzato, upřímně řečenoapod.) si sice uchovávají větnou platnost, ale není třeba je od okolního textu oddělovat čárkou:Pošlete nám(,) prosím(,) všechny potřebné údaje.Je to(,) celkem vzato(,) věc nemilá.Nepůjdu tam(,) upřímně řečeno(,) ani za milion.Ve vašem případě(,) naštěstí(,) není kam spěchat.doplněno 21.03.13 10:54: Navíc, toto pravidlo o smyslu bych upřesnil (jistě to tak bylo řečeno): čárku používáme, jestliže vynechání té vsuvky nemění smysl. Jestliže věta s vynechanou vsuvkou sice dává smysl, ale význam se posune, čárku nepíšeme. Třeba ve větě Galerie získala první van Eyckův obraz namalovaný technikou olejomalby. mluvíme nikoli o prvním van Eyckově obrazu vůbec, ale o jeho první olejomalbě a proto píšeme bez čárky. Kdyby ale první van Eyckův obraz byl olej, pak by ta vložka podávala jen doplňující informaci a psali bychom Galerie získala první van Eyckův obraz, namalovaný technikou olejomalby.

albatros498022*
hodnocení

0x

Půjčil jsem kolegovi...

Ne, správně je Y, nečetl jste pozorně, je ta, Půjčil jsem si kolegovy rukavice

albatros498022*

JJ blbě jsem to přečetl. tak sorry

sebod*
hodnocení

0x

Tak já jsem našla : Vyzkoušejte, prosím,...

doplněno 20.03.13 21:07:

albatros. To má dobře. Je tam : Půjčil jsem si kolegovy rukavice. Nikoliv : Půjčil jsem kolegovi rukavice.

kulik*
hodnocení

0x

za mě za 1 ,uvidíme co ostatní rádci.

doplněno 20.03.13 21:06:

A jejda už si píšu 5 *hi*

sebod*

Kulik. Zatím jsme našli tři hrubky, takže to nemáš za 5, ale jen za 4 ;)

cell
hodnocení

Známkováno mi to nebude ale nerad bych měl ostudu :)

Které tři hrubky? To mne zajímá.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]