Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, potřebuji nutně pomoci s příklady do matematiky, jsou hodně na logické myšlení, ale já v nich úplně plavu ( Prosím nepotřebuji výsledek, jen třeba pomocnou ruku nebo cokoli!
Neda mi to, abych se nedivil, jestli matematicka olympiada je pro nekoho, komu hrozi propadnuti z matematiky Olympiady byly vzdycky spise pro jednickare a obecne lidi, kteri maji v danem predmetu zalibu.
Osobne mi matematicka olympiada na stredni skole pripadala dost tezka (na zakladni skole jsme zadnou olympiadu nemeli) a to jsem v matematice patril k lepsimi prumeru. O fyzikalni a chemickou olympiadu jsem se ani nepokousel, protoze ty byly uplne mimo me schopnosti (a ostatne i zajmy).
K tem uvedenym uloham snad jen jeste uvedenu, ze opravdu nejsou tak tezke, jak se mohou zdat. Zadne zvlastni znalosti k tomu zapotrebi nejsou.
Tak to my v roce 1958 měli v 8. třídě MO a pak následně okresní kolo. No byl jsem poslední, ale mezi úspěšnejma a těch bylo sotva třetina.
Tak to já vím přesně že v roce 1958 byla. Bylo to domácí vypracování matematických úloh, tyto se odevzdávali a úspěšní pak jeli na okresní kolo. Ještě mám z toho okresního kola knihu. Na příkladech jsme makali sami. Žádná PORADNA nebyla. Na a pak pár diplomů když ČT vysílala "Matematika převážně vážně". Dnes vysílají jenom sračky. Na úbytě taky zašel LAMOHLAV na internetu. Autor to dělal zdarma a zdarma (asi) měl hosting až mu to zatrhli. Taky rozdával trička.
Tohle je poslední památka na LAMOHLAV. Dokonce se tam vidím mezi řešiteli
doplněno 05.03.13 12:18:Ještě dodávám, že pokud se dnešní MO organizují až na SŠ, tak úroveň příkladů je asi taková, jako byla za našich časů pro žáky osmé třídy ZŠ ( v tu dobu to byl poslední ročník ZŠ a dělali jsme závěrečné zkoušky, takže taky nic nového pod sluncem)
pokud se dnešní MO organizují až na SŠMy ale nevime, pro jakou tridu je tato matematicka olympiada. Autor se o tom nikde nezminuje.
Primy odkaz na stazeni PDF. Zadani pro 8.tridu je na str.11.
Dobrovolne priznavam, ze s resenim nekterych uloh bych mel asi velky problem :D
Jo řekl bych 77,14286 ale ještě postup či důkaz.
Myslím že spojnice vytvoří pravidelný sedmiúhelník tvořený sedmi rovnoramennými trojúhelníky se středovým úhlem 360/7
Pak další jeden z úhlů je (180- 360/7)/2
Pak součet tohoto úhlu a stejného úhlu z vedlejšího trojúhelníku a úhlu trojúhelníku jehož vrchol je na kružnici tvoří přímý úhel
A součet dvojnásobku velikosti tohoto úhlu s hledaným úhlem je 180°
Je to tak, jak pises. jsou to rovnoramenne trojuhleniky s vrcholovym uhlem (360:7)*2. Pak se spocita ten uhel u zakladny a secte se se stejne velkym uhlem u zakladny u vedlejsiho trojuhelnika (v podstate se ten zakladnovy uhel vynasobi dvema).
Uhel se tak spocita: [180 - (360:7)*2]:2*2 = 77,1428571428571428571428571428571428571429...
Pokud učitel řekne, že je povinná a bude ji klasifikovat, tak to tak bude.
Z příspěvků není poznat, jestli se zrovna musí zůčasnit olympiady nebo jen budou podle toho zadání počítat příklady a učitel si je pro sebe (a žáka) ohodnotí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.