Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pravopis - i/y

Od: pravopis odpovědí: 21 změna:

Ahoj, jaké i/y byste napsali ve slově nab_tý energií, nab_t energii? Děkuji moc.

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pt®
hodnocení

3x

Jde o dvě věci:

1/ "mobil" nabitý energií. Musíš do něj tu energii nabouchat, čili nabít.

2/ "Nemocný potřebuje" nabýt energii, aby měl sílu. Nemocný nabude energii.

hop®
hodnocení

0x

Nejraději to správné!

Jak bys to napsal(a) TY?!

anonymkas*

Tak on/ona to asi neví, tak proto se ptá, ne? Panebože, takovéhle odpovědi jsou k ničemu, to si nechte pro sebe, nikomu tím nepomůžete! K čemu pak asi tahle poradna je?!
Jinak já bych řekla, že budou obě měkká.

praivo*

Komentuješ, ale tady nebudou obě měkká. Sice by teoreticky mohla, ale, bráno z pohledu zadávajícího učitele, na 99,99 % NEbudou.

hop®

Hlavně, že VAŠE odpověď pomohla, sáhněte si do svědomí a do svých jazykových znalostí...

Pokud jste si nevšimla, tak na této poradně se snažíme žákům a studentům problémy především vysvětlit, nikoli jen říci dobré řešení, pak se stejné dotazy stále opakují. Raději ověříme správnost výsledku, než abychom hned psali správný výsledek i s postupem výpočtu, třeba v matematice.

Asi jste to za ty necelé tři měsíce, co jste zde registrovaná, ještě nepochopila. Ale časem, snad, pochopíte a začnete pomáhat podobným způsobem...

anonymkas*

Ale ona budou vážně obě měkká. Ano, sahám si do svých jazykových znalostí a konstatuji, že jsou hodně dobré. OBĚ ÍČKA JSOU MĚKKÁ! Pamatuju si, že jsme nedávno měli v diktátě slovní spojení ve smyslu "obchody byly před Vánoci nab_té zákazníky". Napsala jsem tam tvrdé, protože jsem si to zdůvodnila tak, jak to tady teď píšete vy, jako že tam ti lidé nabyli, ale ono tam mělo být měkké i. A i když se neřídím podle tohoto, tvrdé y mi tam nesedí. Má tam být prostě měkké. Takže kdo si má teď sáhnout do svých jazykových znalostí?!

ladaadal*

anonymka, pokud nevidíš, že to druhé spojení může být s oběma i/y a jasně by se to rozeznalo pouze v celém kontextu, tak se tady svýma znalostma moc neoháněj, neb nejsou příliš rozsáhlé.

pt®

"anonymkas" z dotazu není jasné, jak odpovědět, proto píši, že jde o dvě věci. - pt

hop®

Anonymkas:

Ve druhém případě jsou opravdu obě varianty, záleží na kontextu...

Nabít energii do akumulátoru, měkké i, přiznávám, že tento tvar mne zpočatku nenapadl...

Ale když se vyspím, abych nabyl energii, pak ypsilon!

Sáhněme si oba, navrhuji smír... ;)

pravopis
hodnocení

Já bych napsal y, a vy?

praivo*

Nejde o to "Já bych napsal...". Jde o "Já bych napsal ..., PROTOŽE...". Proč tam podle tebe patří dvě "y"?

hop®

Kde? ;)

I/Y budou různá, podle významu. Nabitý energií je od slova bít, nabíjet, tlouci. Naopak ve spojení nabýt energii je to od slova nabýt, získat.

Upřesnění jistě někdo dopíše...

praivo*

Ale zase do té baterie můžeš nabít energii v takovém možství, že ji přebiješ a ona z toho nabyde (nafoukne se). Ale to je jen příklad hříčky, jako řešení je určitě myšleno to tvoje.
doplněno 02.03.13 20:29:

Je to slovo a nevím, proč by nemohlo být použito: prirucka.ujc.cas.cz/...
doplněno 02.03.13 20:33:

Z odkazu:

nabýt 1, 2

získat, dosáhnout; zvětšit objem

pt®

Jenže nenabyde, ale nabude, "nenabyde"není správné slovo. - pt

doplněno 02.03.13 20:34:

Máte pravdu, pardon - prirucka.ujc.cas.cz/...

Slovesa typu nabýt (nabudu _ nabydu) (Skrýt)

Pro vyjádření budoucího času má sloveso být tvary budu, budeš atd. Analogické tvary má také uzavřená skupina předponových sloves, která nesou specifický význam: zbude, ubude, nabude, odbude, přibude, vybude, dobude, pobude. U sloves tohoto typu se však v různé míře užívají i tvary, které odpovídají infinitivu být: nezbyde než jít pěšky; doufáme, že zákazníků v budoucnu ještě přibyde; každý rok ubyde pár desítek parkovacích míst apod. Tvary s -y- hodnotíme jako hovorové, ve stylově vyšších, spisovných projevech bychom raději dali přednost tvarům s -u-.

Proč to není správné slovo? Nabude má význam získá, což nafouknutí - zvětšení objemu není.

repkin*
hodnocení

0x

proofreading.cz/...

proofreading.cz/...

takže dle mého laického názoru "nabitý energií, popř. nabit energií"

*pivo*

hodnocení

0x

v pravidla.cz/...

doplněno 02.03.13 20:28:

Aby jste se tu již nepřeli,obě jsou měkká*cteni*

pt®

Wamp, pokud jde v obou případech o bití, tak ano. Pokud jde v druhém případě o nabytí, tak ne. - pt

doplněno 02.03.13 20:37:

Proto píši, že jde o dvě věci. Tazatel neupřesnil otázku, nedostane více přesnou odpověď.

a podle toho odkazu se to pozná že jsou obě měkká? a co teda potom tohle pravidla.cz/...

Jinak je to tak, jak je psáno výše, první případ měkké a druhý může být i/y záleží na kontextu takhle nelze určit.

pt®

"pest", super a tady je ten druhý případ. pravidla.cz/...

hodnocení

0x

ujc.cas.cz/...

doplněno 03.03.13 13:27:

A z toho plyne,že budu dobíjet energii,nikoliv dobývat!To je naprosto jasné a zřetelné*jasne*

doplněno 03.03.13 13:28:

Takže jak říkám,obě i jsou měkká!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]