Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Grafické řešení soustav lineárních rovnic

Od: matika* odpovědí: 4 změna:

Dobrý večer měl bych malý problém v matematice Grafické řešení soustav lineárních rovnic.Mam vyřešit příklad s dvěma neznámými a jeden příklad je

x-(y-2)/3=2 /-x

(y-2)/3=2-x

dál bych to potom dělil ale nevím co stím zlomkem (y-2)/3

Nevíte někdo co s tím?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Patrně máte ještě někde v rukávě druhou rovnici. K čemu směřujete? Grafické řešení soustavy spočívá v tom, že jedna každá rovnice té soustavy popisuje přímku, nakreslíte obě a jejivh průsečík je řešení. Já mám pocit, že to, co tu upravujete, je jedna z těch rovnic, kterou asi chcete upravit tak, apy se odpovídající přímka lépe dala nakreslit, mám pravdu? To vám chválím, ale co tam chcete dělit? Nebylo by lépe tu rovnici ceklou násobit třemi (i když úplně nezbytné to není)?

matika*
hodnocení

Ano přesně tak jsem to myslel ale jelikož jsem na tuto látku chyběl tak se řídím postupem podle jednoho příkladu

3x-2y=12 /-3x

-2y=12-3x /:(-2)

y=-6+1.5x

a stejným postupem jsem chtěl udělat i tuto rovnici

x-(y-2)/3=2 /-x

-(y-2)/3=2-x ale dál už nevím co mam dělat jelikož tam zůstane jen y zatímco tady zlomek.

matika*
Vynásobit levou i pravou stranu třemi:
-(y – 2)/3 = 2 – x |⋅ 3
-(y – 2 ) = 6 – 3x

matika*
hodnocení

0x
Co chcete dělit?
Vidím jednu rovnici, kterou se pokoušíte upravit, ale ztratilo se znaménko minus. Proč řešení soustav lineárních rovnic?
Já zase nevím, co byste si přál.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]