Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prosíííím poraďte!

Od: gabinka* odpovědí: 33 změna:

Čísla jsou: * 128 64 32 16 8 4. Jaké číslo bude místo hvězdičky? Prosím poraďte chodím do 5.třídy ZŠ a nevím si s tím rady.

33 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Zkus postupovat odzadu, tedy od čísla 4.

hodnocení

2x

256

Předcházející je očividně dvojnásobek náledujícího.

gabinka*
18.02.13 17:55
hodnocení

Děkuji.

sebod*
hodnocení

1x

To si z nás snad děláš srandu ne? *cert* Jednodušší příklad už nemůžeš mít *zed*. Jedná se o číselnou řadu, kdy následující číslo dostaneě ůnějakou" operácí z čísla předešlého. Tak zkus sčítat, dělit apod... Zkus na to jít od konce řady 4 , 8, 16,...

doplněno 18.02.13 17:57:

Bruno, neopisovala jsem :D

Jehro - jsi moc hodný, že hned napíšeš výsledek. Zítra, až z toho bude tazatel psát test, tak mu Tvoje rada bude fakt moc užitečná...

gabinka*
hodnocení

My z toho nebude psát test my to máme za DÚ.

sebod*

Gábi.Právě proto, že to máš za domácí úkol, tak se to máš naučit. Ne to bezmyšlenkovitě opsat. Pochopila jsi to aspoň? Když dostaneš podobný příklad, budeš schopna ho vypočítat?

doplněno 18.02.13 18:06:

Aspoň mrkni do učebnice, jestli tam máš podobné zadání a zkus nato přijít sama ;).Uvidíš, že se Ti to v testu (i když ne třeba zítra) hodí.

gabinka*
hodnocení

Jo pochopila i kdyby byl podobný tak to zkusím nějak udělat.

Smyslem poradte.cz je dávat odpovědi, ne vyučovat ani vychovávat.

majsterjoe*

*palec* s tim souhlasim.

hop®

Nesouhlasím!

Smyslem poradny je především pomáhat. A je lepší žákovi napovědět tak, aby k výsledku došel sám. Je to větší pomoc do budoucnosti, než mu pouze říci výsledek...

O tom, jestli odpověď pomohla, si rozhoduje sám tazatel.

Vy si skutečně myslíte, že 13leté děcko je schopné uznat, že když dostane výsledek příkladu na stříbrném podnose, tak že mu to sice pro tu chvíli pomohlo, ale přínos pro budoucnost je nulový?

Ano, 13 let je věk pro bar micva, tedy třináctileté dítě je schopno převzít svůj díl odpovědnosti.

Asi si každý ponecháme sůj názor. Já ale do budoucna budu uplatňovat princip obsažený ve větě - pomáhat, znamená pomoci lidem,aby si dokázali pomoci sami. V oblasti, ve které působím, se mi to osvědčuje.

sebod*

Bruno, jakže to je? Chceš-li nasytit člověka na jeden den - dej mu rybu. Chceš-li ho nasytit na celý život - nauč ho lovit ryby. I já se přikláním ke druhé alternativě. Ale jak jsem již napsala, každý jsme jiný a ponechme každému jeho názor. A doufejme, že až nás bude někdo kritizovat, dokážeme oprávněnou kritiku přiznat a uznat.

mimik*

*smich* Bylo nebylo, jedna malá holčička, s příkladem pro mimina, způsobila hádku mnoha dospělých. A pokud se neodhlásili, hádají se doteď. *pivo*

hop®

S tím odhlášením to není špatný nápad! Než to číst... *placni*

Tak nashle... :)

jirbar*

Trochu politiky do toho hádání. Levičáci se musí snažit. Pravičáci jsou zvyklí těžit ze snažení druhých. Pak se nedivte rozdílnost názorů.

sebod*

jirbab. Já jsem ale pravičák *smich*

No vždyť taky nejste autorem otázky :D

lidus*

Bruno máte pravdu, já se netajím tím, že jsem matematický a počítačový analfabet, napsat výsledek když netuším jak se k němu došlo je mi k ničemu, pokud mi někdo poradí jak na to, jsem schopná to zvládnout.

hop®

JETHRO: myslím, že pokud by konkrétní třináctileté dítě převzalo svůj díl odpovědnosti, dotaz by zněl třeba "jak lze spočítat číslo místo hvězdičky" nebo podobně. Ale hádat se nebudu, každý máme svůj názor...

sebod*

Já se domnívám, že "poradit" může znamenat poradit, jak postupovat. Myslím si, že je to pro tazatele daleko lepší, než mu říct hned výsledek. Takto se tady radí i v jiných oborech. Prostě krok po kroku tak, aby si tazatel poradil i příště. Ale jsme pochopitelně lidé a máme každý jiný názor. Já vychovávám své děti (vnoučata) tak, aby měly všeobecné znalosti. Nechám jim trošku namáhat ty jejich šedé kůry mozkové. Jiný rodič jim to usnadní, vše jim předloží na zlatém podnosu. To, co je lepší, ať si každý rozhodne dle sebe.

A jinak jsem hrozně ráda, že otázky z matematiky jsou bez bodového ohodnocení, páč si myslím, že většina těch, co hned napsala výsledek silně toužila hlavně po tom bodu od tazatele. Nešlo jim o to, aby se dotyčný něco naučil. Ale jak zde píše jedna rádkyně - toť jen můj názor;)

hodnocení

0x

256 učíte se binární (dvojkovou) soustavu,co?

pt®
hodnocení

0x

Každé číslo je dvojnásobek předcházejícího, už to možná vidíš. - pt

luke237
Pro iidi od pocitacu je dana ciselna řada ze zadani dennim chlebem. Vsechno to jsou postupne mocniny dvou.

buss
hodnocení

0x

Kdyby jsi se na ta čísla podívala z pravé strany, tak by jsi při průměrné inteligenci na to určitě přišla. Pořád za tebe nikdo dělat úkoly a práci nebude. Sdělené čísla místo hvězičky ti nic neřekne. Jen přibude další hvězdička. Říká ti něco třeba řada * 6 5 4 3 2 1, a b c d *?

asd*
hodnocení

0x

Říct jaký je výsledek je rada na nic. Chce to jen popostrčit, něco jako "hledej jak spolu čísla souvisí, je to číselná řada a čísla jsou daná nějakým klíčem nebo vzorcem". Prostě poradit tak, aby se naučila myslet svojí hlavou a přišla na to sama...

hop®

Naprosto souhlasím a netuším, proč zde někteří rádcové řeší úkoly za jiné. Možná si tím honí své ego, snad si léčí ješitnost, dokazují si, že i oni ten příklad zvládnou spočítat. *nevi*

Již se to zde několikrát řešilo, bohužel stále marně, vždy se najde někdo, kdo hned napíše správný výsledek - pak se opravdu nelze divit že se zde objevují stále ty samé jednoduché příklady.

Všichni zde pomáháme, ale pouhé okamžité napsání výsledků není žádná pomoc, většinou se snažíme tazatele na řešení navést, případně dát odkaz na podobný příklad, který se zde už objevil. Bohužel stále jen někteří... :(

doplněno 19.02.13 13:23:

Jethro, ano, sám jste nabídl druhou možnost rozumného a zodpovědného dotazu. "vyšlo mi tolik a tolik, mám to, prosím, správně?"...

Jestli je rada na nic, to nechť posoudí tazatel(ka). Třeba si to zkoušela a potřebuje vědět, jestli je to správně.

Pokud odpověď neodporuje pravidlům, je každá debata zbytečná. Když tu někdo bude chtít radu jak se zbavit housenek na zelí, taky budete jen popostrkávat, aby se naučil myslet svojí hlavou? Na výuku je škola, a poradte.cz ji snad nemá nahrazovat.

jethro:

tvoje uvažování je zcestné, zbavení se housenek nebude s největší pravděpodobností zadání domácího úkolu *haha*

To nemůžeš vědět - stejně jako nemůžeš vědět, jestli tahle otázka je opravdu domácí úkol nebo jestli si páťačka gabinka jenom neluští něco z časopisu.

Ja napsal s nějvětší pravděpodobností...lidí co by řešili domácí úkol ze zahradnictví je určitě méně než co řeší úkol z matiky. Tohle byl tak jednoduchý úkol i pro absolventa 5. třídy, že není určitě na škodu pošťouchnout než vybalit výsledek.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]