Nejste přihlášen/a.
1) Dva dělncíci provedli společně určitou práci za 4 dny. Pracuje-li první z nich sám, dokončí tuto práci za 12 dní. Jak dlouho by tato práce trvala samotnému druhému. [- má to vyjít 6]
rovnice: ( 1/12 + 1/x) * 4 =1 = nechápu jak jsem přišel na tudletu rovnici , a nešla by sestavit jiná rovnice - abych to z toho pochopil
- a když bych to počítal přes trojčlenku - a proč je to nepřímá úměrnost (jinak bych to nevyšlo) , a jde krátit nějaký čísla když druhý nevýde celý = ale víde např: 4,45464
2) Úředník měl měsíční plat 15 400 Kč. Během roku si zvýšil kvalifikaci, a proto mu byl od následujícího měsíce zvýšen plat o 10%. Za celý rok obdržel 197 000 Kč. Od kterého měsíce mu byl plat zvýšen? [ od 5. měsíce]
- tudletu nechápu vůbec , jak bych zapsal zápis a jak zápis rovnice?
Poradte mi prosím .
1) První dělník by práci dělal 12dní, hotovou práci považujeme za jeden celek. Proto udělá za jeden den 1/12 jednoho celku práce, pokud bude dělat 12dní udělá 12/12 práce tutíž 1 a práci dokončil. Obdobně druhý dělník za jeden den udělá 1/x práce to znamená že za x dnů také svoji práci dokončí x/x = 1.
Pokud dělají spolu tak za jeden den oba udelají 1/12+1/x celkové práce.
Víme že dělají 4dny proto (1/12+1/x)*4 a dále víme že po 4 dnech tuto práci dokončí tudíš splní ten jeden celek práce proto (1/12+1/x)*4=1
2) úředník bere 15400kč zvýší mu plat o 10%, určíme tedy kolik je 10% z 15400. Dále víme, že za rok vydělá 197 000, kolik má rok měsíců? Tolikrát odečteme 15400 od ročního výdělku. Zbude nám nějaká částka, kterou když vydělíme těmi 10%platu dostaneme nějaká x a to x je...počet měsíců v kterých dostal už vyšší plat...pokud známe počet měsícu kdy dostal vyšší plat tak už snadno určíme, kdy mu ten plat byl zvýšen. No ni?
Myslím že jsem napověděl až dost, je to jednoduchá úloha, přepiš si jí do rovnice a pak jí dej sem, mrkneme na to
nevím jestli u tý dvojky nemáš překlep v zadání nevycházejí mi měsíce na celá čísla (po zaokrouhlení to vyjde, tak jak má) nebo mám někde chybu, ale to fakt nevim kde
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.