Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vypočítat příklad s procenty?

Od: 55 odpovědí: 12 změna:

Potřebuju poradit s jednou úlohou řešení mám ale nemám výpočet.

Sourozenci Jirka a Alena si společně koupili magnetofon za 3286 kč. Jirka zaplatil o 12% peněz více, než Alena.

Kolik korun zaplatil Jirka a kolik Alena?

Prosím může to být co nejrychleji.*ee*

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

3286 Kč je 212% (100 od Aleny a 112 od Jirky)

1% je 15,50, takže Alena platila 1550 a Jirka 1736.

libusa
Pak nemají ty dnešní děti být blbý, když si všechno vygooglí a co nevygooglí jim každý na netu spočítá...
55
hodnocení

když nám to učitel nevysvětlí tak co mám dělat? HMM*sok*

praivo*

Co máš dělat? Přemýšlet. Zrovna na tomto není nic těžkého. Obyčejná rovnice s 1 neznámou.

Mimochodem, po "vygooglení"tebou uvedeného zadání jsem získal 2 odkazy, jeden vede sem a druhý na tento web, kde je PDF, kde je přímo/...

doplněno 15.02.13 16:45:

Děkuji za body :)

praivo, ode mne *palec**palec*, za ten odkaz na tu PDF, kde je přímo tato úloha řešena.

Opět jsem měl možnost osvěžit si postupy při řešení slovních úloh, které jsem za ta drahná léta od základní školy jaksi pozapomněl...Budu se k tomu pédéefku vracet...už jsem ho dal do oblíbených... doporučuji i těm, kteří jsou na tom podobně jako já!

Zvláště bych chtěl upozornit ty rodiče, kterým vstávají vlasy hrůzou, když je jejich školopovinná ratolest požádá o pomoc a vyřešení úlohy se jim zdá nad jejich síly... toto by jim mohlo pomoci!

ještě jednou ten odkaz stejskalovag.websnadno.cz/...

55
hodnocení

dá se to počítat i pomocí rovnice?

libusa
Tak třeba zkusit zapřemýšlet, ale to "bolí", že, nebo se toho učitele zeptat (ale to je trapas, že), nebo se zeptat rodičů (ale ti to neumí,že) :-D
Jde to i pomocí rovnice.
libusa
Jirka+Alena = 3286
Jirka(J) je vlastně Alena(A)+12 procent (tj. 1,12x více)
J=A*1,12
po dosazení do první rovnice:
A*1,12 + A = 3286
2,12*A = 3286
A = 1550
J = 1550*1,12 = 1736

buss
hodnocení

3x

Největší podtrh na žákovi je vypočítat mu to, bude dál blbý. Jak jsme mohli dělat školu, žít bez internetu? Nedivím se, že o takové není zájem.
Rychle, jsem ve výuce...

Když mu na příkladu předvedu, jak se to dělá, prospěje mu to víc než plané moralizování.

artik*
hodnocení

0x

Když jsi měl řešení,proč jsi to nevypočítal? Nebo si myslel , že máš zadání?

55
hodnocení

Díky moc všem. Dobrá práce*palec*

Už sem to pochopila.*placni*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]