Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Slovní úloha, rovnice o dvou neznámých

Od: martin2 odpovědí: 18 změna:

Poteřbuju poradit s úlohou:

Košile stojí třikrát tolik co šátek. Kdyby byla košile zlevněně o 42 Kč stála by dvakrát tolik co šátek. Kolik košilí je možné koupit za 520 Kč?

(má to vyjít 4 košile(zbude 16 Kč) )

zápis: košile...3y * x

šátek...y

3y*x - 42= 2y ( a i kdybych to měl blbě zapsaný jak bych vypočítal tudle rovnici)

Mám to dobře zapsaný?

A ještě potřebuju poradit s rovnicí 6x*y=5*(4+4,8)*y

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Tak hned na začátku: košile je 3y nebo x? Může být obojí, ale těžko to bude 3y*x (předpokládám, že * je násobení). Pokud bude košile x, půjde skutečně o dvě rovnice, jedna z nich bude x = 3y. To dávám jako námět k přemýšlení a zatím končím.

nematik
hodnocení

0x
A co potřebuješ poradit u rovnice 6x*y=5*(4+4,8)*y?
Je to rovnice o dvou neznámých. Jednu neznámou si můžeme libovolně zvolit a druhou pak z rovnice vypočítat.

martin2
hodnocení

Potřebuju ukázat přesný postup jak se počítá s první(3x+y) a druhou rovnicí o dvou neznámých(6x*y=5*(x+4,8)*y

A ještě bych pottřeboval poradit jak má vypadat celý zápis ( A proč košile...nejsou 3y*x = když píšou že stojí třikrát tolik co šátek)

Poradte prosím.

nematik
hodnocení

0x
Jestliže šátek stojí x Kč, tak košile stojí 3x, to je třikrát více
Po slevě by košile stála 3x – 42 a to je dvakrát více, než šátek.
Rovnice je tedy 3x – 42 = 2x.
3y*x – 42 je nesmysl.

martin2
hodnocení

Poteřboval bych to zkontrovat první rovnice teda bude tich 3y=x

a druhá bude 3y-42=2x

Mám to dobře a jak mám potom tyto dvě rovnice spočítat(potřeboval bych poradit=ukázat přesný postup)

Poradte prosím.

Samozřejmě to není dobře. Z těchto rovnic by cena košile vyšla _42 Kč. Správná druhá rocnice je 3y-42=2y (po případě, jiná varianta.

x-42=2y

martin2
hodnocení

UAKŽ MI POSTUP JAK SI VYŘEŠIL TY DVĚ ROVNICE (PŘESNÝ POSTUP ABYCH TO POCHOPIL)

porad prosím

Které dvě rovnice?

martin2
hodnocení

x=3y

3y-42=2y

Tak ty jsou jednoduché.

Nejprve se podívám na druhou rovnici, tam vystupuje jen jedna neznámá, totiž y. Rovnice o jedné neznámé snad umíš, leč stejně dám nápovědu: člen s y na pravé sraně (tedy 2y) převedeme (se změnou znaménka, samozřejmě; tak to při převádění chodí) na levou stranu a sečteme ty ypsilony,a prostý člen ze strany levé (to je to -42 převedeme na stranu pravou. A hle, rovnou máme vypočteno y (ve složitějších případech tohoto typu bychom museli dělat ještě nějaké další úpravy, ale tady jsme již hotovi).

Teď když známe y, prostě ho dosadíme do té první rovnice, to jest, znásobíme ho třemi, a máme x, čili cenu košile.

martin2
hodnocení

a šlo by to vypočítat z tihletich rovnic 3x=y

3x-42 = 2y

No to jsou jiné rovnice. Samozřejmě by z nich šlo vypočítat x a y, ale s původním zadáním to nijak nesouvisí. Dostali bychom výsledek, ktrý by byl nesmyslný . Vyšlo by y = -42, ať už y znamená cokoli (a nevím, co by to mohlo znamenat).

martin2
hodnocení

a jak to vypočtu když budu mít ty rovnice takto: x=3y

x-42=2y

Porad prosím.

Prosím prosím, aspoň minimum samostatnosti.

Přece když podle první rovnice je x = 3y, tak nejjednodušší je do druhé dosatit ten výraz 3y za x a tím je úloha převedena na již řešený případ.

martin2
hodnocení

Ten tvůj postup jsem nepochopil jak mám dosadit 3y za x

- řešil jsem to po svim = první jsem vynásobil (-2) a druhý 3
a co mám udělat s tim když mi to vyšlo x-126? (to jde řešit a kdybych měl třeba rovnici y+598 - tak to jde řešit taky?)

Jak dosadit 30 za x? No jednoduše. odle první rovnice je x = 3y. Čili x a 3y je totéž, tak když v rovnici x-42=2y místo x napíšu 3y (tedy za x dosadím 3y), nic nezměním, a ta rovnice bude mít tvar 3y-42=2y, což je ten tvar, který jsme už řešili. Nechápu, co na tom jde nepochopit.

Nicméně ten tvůj postup je taky v pořádky. Co jsi tedy udělal? Napíši to podrobněji: první rovnici jsi vynásobil -2 a druhou rovnici trojkou.

Vznikly tedy dvě nové rovnice, totiž

_2x = _6y

3x -126 = 6y

Co jsi s tím udělal dál, výslovně nepíšeš, ale zžejmě jsi obě rovnice sečetl (správný krok) a dostal novou rovnici, totiř

x -126 = 0.

Tahle rovnice samozřejmě jde řešit,ale to snad opravdu nemusím vypisovat. Jinak x-126 nejde řešit, to není rovnice a tak není co řešit, to je jen levá strana rovnice, která má na pravé straně nulu.

Stačí to takhle?

martin2
hodnocení

A ještě bych potřeboval bych poradit jak bych vypočítal tydle dvě rovnice(jsou o samotě nijak spolu nesouvisý)

1) 3y*x-42= 2y - jestli jde ( a jestli nejde tak proč?)

2) 6x*y =5*(x+8)*y

Tak abych si to ujasnil: to není soustava dvou rovnic o dvou neznámýcyh? Jestliže jde o dvě nezávislé rovnice, pak lze očekávat, možná budou řešitelné, ale ne jednoznačně. A skutečně: u té druhé rovnice je to jasné. Na první pohled ji řeší y = 0 a x může být libovolné. A pokud je y ≠ 0, (ale jinak libovolné), lze jím krátit a tím dostaneme pro x lineární rovnici, jejíž řešení je x = 40 ( a k tomu libovolné y). Čili dostáváme tato řešení:

1) (x,0), x reálné

a 2) (40,y), y libovolné reálné

Řešení (40,0) spadá pod oba případy

Ta první se dá taky řešit, a taky mnohoznačně. Například takhle: přepíši rovnici na tvar

3y*x= 2y +42

která má pro y ≠ 0, ale jinak libovolné, řešení x = (2y +42)/3y.

Pro y = 0 má tvar 0 = 42, což nelze splnit pro žádné x.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]