Nejste přihlášen/a.
Ahoj ve škole máme úkol vypočítat x příkladů a toto je poslední co mi chybí dojdu vždy někam sem a dál to zkouším, ale nevychází tak by mě zajímalo jestli mám aspoň toto dobře. Pak bych poprosil o pomoc s dopočítám ...
doplněno 11.02.13 14:50:Tady je :
Zatím jen první věc: v závorce, když převádíš na společného jmenovatele 3*(2sm+m^2), proč násobíš čitatel toho zlomku 3? Buď musíš vynásobit i ten jmenovatel, nebo nic; a násobit jmenovatele 3 je zbytečné, když ji obsahuje sám.
doplněno 11.02.13 15:26:Upravený čitatel (na 2. řádku) v závorce začíná: 12s^3-12s^2m a má začínat 4s^3-4s^2m, protože jmenovatel zůstal stejný, jako v původním zlomku, tak není důvod násobit něčím čitatele.
Ano vyjde -2s
doplněno 11.02.13 16:51:no já bych už musel dost přemejšlet na tom tvém společném jmenovateli takž bych
1/ Vytknul z mohočlenu v závorce "1/3" tato se vykrátí s číslem "3" v čitateli zlomku za závorkami
2/ Společný jmenovatel bude "2sm + m²" roznásobíme, sloučíme
3/ Z jmenovatele téhož vytkneme "1/m" a vykrátíme s "m" v čitateli zlomku za závorkou
4/ Vynásobíme ve jmenovateli bude (2s+m) (s-m) a s tímto společným jmenovatelem sjednotíme zlomek
5/ roznásobíme jak čitatele tak jmenovatele
6 v čitateli vytkneme "2s" a ve jmenovateli "-1" a zbytek se vykrátí
Trochu jsem se posunul, ale tady zastavil nějak nevím jestli je chyba jinde nebo nemůžu přijít co udělat u konce
doplněno 11.02.13 17:00: Už to mám
Můžu poprosit je to dobře? Má vyjít -c ...
doplněno 11.02.13 18:13: Nikdo neví? Pardon, že tak chvátám, ale na zítra to potřebuji
Nechápu, autor dotazu dostal malou nápovědu a již včera vlastními silami to zvládnul jak píše. Furt je lepší, aby zapojil vlastní mozek, než mu výpočet strčit pod nos. Druhý "petapeta" a nebo jeho alias.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.