Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hmotnostní zlomek

Od: keriia* odpovědí: 5 změna:

Ahoj všem, mám trochu (tochu víc..) problém s chemií, nejsem schopná vypočítat ani hmotnostní zlomek (Ale to jsem ostatně nebyla ani v době, kdy jsem měla chemii 1. rok.. :) ) Bohužel, na hmotnostním zlomku, poměrech, atp. jsou postavené laborky, se kterými bych potřebovala pomoc. Pomůžete? :))

1) Vypočítej hmotnost a) 2molů dusičnanu hořečnatého; b) 0.3 molu bromidu amonného

2) Jaké látkové množství odpovídá: a) 32gramům Cu

b) 32 gramům Cu2S (2 by měla být napsaná jako dolní index, ale tady mi to nejde..

c) 32gramům CuSO4 (4= dolní index)O

d) 32 gramům CuSO4* 5H2O

3) Kolik gramů uhličitanu sodného a holik gramů vody potřebujeme k přípravě 350g 15% roztoku uhličitanu sodného

4) Kolika % vodný roztok uhličitanu sodného vznikne, jestliže k roztoku z úkolu 3 přidám:

a) 100 ml rozpouštědla b) 10g uhličitanu sodného

5)Jaká je procentová koncentrace roztoku připraveného rozpuštěním 10,78AG2S ve 235ml vody?

6)Kolik gramů AgNO3 je obsaženo v 200ml jeho roztoku o molární koncentraci 0,1 mol/l?

7) Jakáje molární koncentrace kyseliny sírové, je -li v 750ml roztoku rozpuštěno 49,04 gramů H2SO4?

8) Kolik gramů disučnanu draselného musíme navážit k přípravě:

a) 200 ml roztoku o molární koncentraci 0,2 mol/l b) 500ml roztoku o molární koncentraci 0.3mol/l

9) V jakém poměru musím smíchat 80% kyselinu sírovou se 40% kyselinou, chceme -li získat kyselinu o koncentraci 64hmot%?

-> Vážně nevím, co jsou hmot%.. Ale je to v zadání..

10) Kolika % roztok dostaneme, jestliže smícháme 14,6 g 26,9% roztoku NaCl a 4,95g H2O?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Řešit to za tebe nebudu, to bych ti moc nepomohl, ale zkusím ti dát nápovědu.

1) Vem si periodickou tabulku, utvoř si vzorečky chemikálií a musíš sečíst molární hmotnosti všech prvků.

___Např.: výpočet takové hmotnosti u dusičnanu draselného, který má vzorec KNO3 by vypadal takto: 39+14+(3*16). Molární hmotnost kyslíku se musí vynásobit v tomto případě třemi, protože jsou v té jedné molekuje KNO3, ty atomy kyslíku tři.

2) Látkové množství vypočítáš pomocí vzorce n = m / M

kde: n ... látkové množství (mol)

m ... hmotnost látky (g)

M ... molární hmotnost (g/mol)

No a koncentrace se vypočítá pomocí vzorců:

W(s) = m(s) / m(R)

C = W(s) * 100

W(s) ... hmotnostní zlomek (nemá jednotky)

m(s) ... hmotnost rozpouštěné látky (g)

m(R) ... hmotnost roztoku (g) - Musíš sečíst celokovu hmotnost roztoku! Třeba: 20g NaCl + 100g H2O = 120g!

C ... koncentrace (%)

Další příklady jsou většinou s jinak zadanými hodnotami jiných veličin, takže akorát proházíš vzorce. Když budeš mít další dotazy, tak se ptej.

doplněno 10.02.13 18:57:

noviny: Počítá se s gramy, tudíž nejde o molární koncentraci, ale o hmotnostní a ta se udává v procentech. Alespoň tak jsme se to učili. ;)

noviny*

Fatalwir napsal moc dobrou odpověď. Jen bych chtěl dodat, že c se neudává v procentech. Jedná se o molární koncetraci. jednotkou je nejčastěji mol/l. w ("normální" koncentrace) se udává v procentech nebo v číslech bez jednotky (61% = 0,61).

keriia*
hodnocení

Strašně moc děkuju :)

Nicméně nějaké otázky skutečně mám, protože jsem naprostý antitalent, co se chemie (a taky matiky, fyziky, atd. ) týká.. :)

Zatím jsem se dostala jen k té jedničce, takže se zeptám jen k ní -

Řekněme, že dusičnan hořečnatý má vzorec Mg(NO3)2 (Doufám, že skutečně má.. :))

Bude jeho molární hmotnost 148?

148 "čeho"? Má to nějaké jednotky?

A konečně - je to stupidní otázka, ale 2 moly zjistím tak, že sečtu 148+148? :)

keriia*
hodnocení

K té 2. ..

Když počítám molární hmotnost (M), počítám jí v tomhle případě u Cu?

doplněno 10.02.13 20:52:

Vím, že musím být až extrémně natvrdlá, ale jak vypočítám úkol č.3? Přijde, mi, že to je neproveditelné.. :/ :D

148 g/mol (gramů na mol)

U úkolu 2 bych se zeptal učitelky. Takhle na dálku se to špatně vysvětluje.

A úkol 3: To je ten případ o kterém jsem říkal, že jsou akorát zadané jiné veličiny.

Máš zadanou koncentraci a celkovou hmotnost roztoku. Koncentraci vydělíš 100 a výjde ti z toho ten hmotnostní zlomek W(s). Ten si spřeházíš na m(s) = m(R) * W(s). Pak není těžké dosadit. Číslo co ti výjde je hmotnost soli a tu ještě musíš odečíst od hmotnosti celého roztoku, aby jsi získala hmotnost vody.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma hmotnostní koncentrace
Otázky na téma látkové množství

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]